Acasă Actualitate Trifonul viilor 2025. Tradiție și vin în Olt

Trifonul viilor 2025. Tradiție și vin în Olt

17

Sărbătoarea Sfântului Trifon a fost marcată pe 1 februarie 2025 printr-un ritual religios oficiat în mijlocul viilor dintre Ianca și Potelu. Evenimentul a inclus un simpozion la Căminul Cultural Potelu despre soiurile viticole din Olt, având invitați speciali din domeniul viticulturii.

Producătorii locali au prezentat vinuri și au participat la un concurs jurizat de oenologi. Programul s-a încheiat cu un recital de cântece și poezii dedicate vinului.

„Grație unui proiect inițiat în urmă cu un sfert de secol de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt (astăzi secție în cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt), sâmbătă 1 februarie 2025, a avut loc sărbătoarea Sfântului Trifon, prin organizarea unui ritual religios oficiat de către preoții de la parohiile din localitate dar și din comunele limitrofe, în mijlocul viilor străvechi aflate între Ianca și Potelu! Cu prilejul acestui eveniment, la Căminul Cultural Potelu a avut loc un simpozion care a cuprins prelegeri despre vie și vin în general și de prezentare a soiurilor specifice fiecărei zone viticole din județul Olt: zona de nord (Sâmburești, Vitomirești), zona de vest, a dealurilor Morunglavului și Cepari-Cârlogani, a zonei Câmpiei Boianului (Drăgănești Olt) și bineînțeles, zona de sud (Ianca, Potelu). Invitați speciali au fost domnii Iustin Dejanu (directorul Muzeului Viei și Vinului Golești), Ion Bogdan Trușcă (directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Viti-vinicolă Drăgășani) împreună cu domnul Sergiu Ștefan Gorjan, din partea aceleeași instituții. Au participat producători din zonele viticole enumerate mai sus, care au adus vinuri specifice, ce au fost prezentate dar și înscrise într-un concurs de vinuri care și-a desemnat câștigătorii cu ajutorul oenologilor. Premiile și diplomele au fost oferite de către Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și de către partenerii acestui proiect : Primăria Comunei Ianca și Căminele Culturale Ianca și Potelu, Muzeul viticulturii și Pomiculturii Golești, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viti-vinicolă Drăgășani, Primăria și Căminul Cultural Morunglav, Muzeul Județean Olt, Asociația Cultural-artistică Bujorelul și Asociația Culturală Olt Artis. A avut loc și un recital al Grupului Vocal Bujorelul din Câmpia Boianului, cu cântece vechi în care este cântat vinul, precum și un recital poetic pe aceeași temă. Felicitări și mulțumiri, tuturor participanților!”, transmit reprezentanții Primăriei comunei Ianca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.