Acasă Actualitate „Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu – 112 ani de la naștere, 80 de...

„Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu – 112 ani de la naștere, 80 de ani – file de istorie 1944 – aripi glorioase, aripi frânte”

46
Primăria comunei Colonești, împreună cu Fundația Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu, organizează în data de 17 mai 2024, ora 12:00, la Monumentul Eroilor „trepte spre cer” din comuna Colonești, evenimentul „Căpitanul aviator Alexandru Șerbănescu – 112 ani de la naștere, 80 de ani – file de istorie 1944 – aripi glorioase, aripi frânte”. Ceremonialul este organizat în parteneriat cu Statul Major al Forțelor Aeriene, Statul Major al Forțelor Terestre – Batalionul Instrucție Olt, Centrul Muzeal Aviator Al. Șerbănescu și Muzeul Județean Olt.

S-a născut la 16 mai 1912, în satul Vlaici, comuna Coloneşti, judeţul Olt. A făcut şcoala primară în satul natal, gimnaziul la Iaşi şi Liceul Militar “Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, în fiecare an de studii clasându-se printre primii. A urmat apoi Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie, Sibiu. În 1931 a fost avansat sublocotenent şi încadrat la Batalionul 3 Vânători de Munte din Braşov. Timp de trei ani s-a numărat printre studenţii Institutului Militar de Educaţie Fizică. Adevărata sa chemare era însă aviaţia. Şi n-a pregetat să-i răspundă cu patos, cu har, cu devotament. După ce a absolvit Şcoala de observatori aerieni s-a înscris la Şcoala de pilotaj de la Ghimbav, faza I, pe avionul Fleet-10 G, pe care a terminat-o în 1940. În aprilie 1941, a continuat cursurile Şcolii de pilotaj faza a II-a, pe avioane IAR-27. Deşi şi-a început cariera de pilot la 28 de ani, când alţii erau deja în plină afirmare, în decurs de numai patru ani a atins strălucirea zburând avioanele cele mai performante din acea vreme. Sursă: Forțele Aeriene Române (https://www.roaf.ro/)

„Programul cuprinde ceremonialul militar cu gardă și onor la drapel, survol aerian la verticala monumentului, mesajul reprezentantului Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, alocuțiuni, depunere de coroane, prezentarea filelor de istorie în cadrul muzeului. Vom fi onorați dacă veți participa la eveniment, expresie a interesului pentru istoria aripilor eroice române, în semn de respect pentru păstrarea tradițiilor militare, cinstirea memoriei Căpitanului aviator Alexandru Șerbănescu și a camarazilor săi de armă”, este mesajul reprezentanților primăriei Colonești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.