Acasă Actualitate Protest la Titu. Salariații de la Elsid și Electocarbon Slatina se revoltă!

Protest la Titu. Salariații de la Elsid și Electocarbon Slatina se revoltă!

90

Luni, 8 aprilie 2024 pe platform industriială de la Titu, în incinta Elsid salariații de la compania dâmbovițeană și de la Electrocarbon Slatina au protestat față de o hotărâre de consiliu local și față de o serie de acțiuni abuzive ale primarului din Câmpina, Alin Moldoveanu, acte prin care se impune o suprataxare de aproximativ de 80 mil. Lei, sub forma unui impozit datorat, considerat abuziv.
În fapt, este vorba de o sumă calculată arbitrar pentru terenul aferent unor amenajări hidrotehnice deținute de S.C. Electocarbon S.A.
Măsura impunerii vine după ce anterior mandatului de primar consilierul local Alin Moldovean a votat conform legii Energiei pentru scutirea de plata investițiilor.
Situația de la Titu, acolo unde au fost peste 400 de protestatari, una tensionată, în contextul unor presupuse manevre electorale făcute de edilul aflat în criză de idei și bani pentru Câmpina.
Practic, la faza aceasta partenerii comerciali ai celor două companii devin reticenți, iar activitatea curentă este amenințată de edilul din Prahova.
Cu această ocazie a fost asumată o declarație de presă, prin care se explică situația de fapt.

„DECLARAȚIE DE PRESĂ
Cu privire la mitingul organizat de societățile comerciale Elsid SA și Electrocabon SA împotriva primarului municipiului Câmpina, Moldoveanu Ioan.

Ca urmare a adreselor primite de cele două societăți comerciale din partea Consiliului Local Câmpina, prin care se solicită acestora achitarea unor sume de bani de aproximativ 80.000.000 lei, peste 400 de angajați ai Elsid și Electrocarbon SA au organizat luni dimineață un protest prin care doresc să aducă în atenția opiniei publice abuzul de putere exercitat de primarul Moldoveanu și majoritatea membrilor din Consiliul Local.
Considerăm că motivația vremelnicului primar Moldoveanu este una strict electorală, demersul acestuia venind chiar în prag de alegeri locale, iar lipsa vreunei performanțe profesionale în administrarea orașului Câmpina l-a făcut să se erijeze în acest inchizitor plecat la vânătoare de vrăjitoare, în încercarea de a mai obține niște voturi pentru un nou mandat.
Prin demersul nostru de astăzi, dorim să îl informăm pe domnul primar și întreaga opinie publică că această acțiune absurdă nu are niciun temei legal și în realitate nu demonstrează decât lipsa de considerație a acestui primar față de sutele de oameni care muncesc și își câștigă existența corect, a căror siguranță financiară este pusă în pericol de o vendetă personală.

Care este obiectul acestei acțiuni?
Printr-o Hotărâre aprobată de majoritatea fidelă a primarului Moldoveanu din Consiliului Local Câmpina, se solicită societăților Elsid SA și Electrocarbon SA achitarea unor sume nejustificate, de peste 15 milioane de euro, pentru lipsa de folosință a unor terenuri de pe râurile Doftana și Prahova, utilizate conform contractelor semnate cu Primăria Câmpina în anul 2013, în baza Legii Energiei 123/2012. Legea respectivă obligă Unitățile Administrativ Teritoriale să pună la dispoziție cu titlu gratuit aceste tipuri de terenuri, aflate pe albiile râurilor, în vederea realizării de capacități de producere a energiei regenerabile. În baza acestor contracte, cele două societăți au realizat investiții de peste 100 milioane de euro, din care 48% fonduri europene și ajutoare de stat, restul de 52% reprezentând contribuții proprii. Activitatea de aproape 20 ani a acestor societăți, verificată în cele mai mici detalii de repezentanți ai Uniunii Europene, care se desfășoară în nu mai puțin de 30 de localități din România, este în conformitate cu toate normele și standardele naționale și europene în vigoare, cu taxe și contribuții achitate la zi, fără vreo datorie la Bugetul de Stat. Toate terenurile din cele 30 localități, utilizate în același scop ca cele de la Câmpina, au același cadru legal și nicio altă unitate administrativ teritorială nu a încercat să fie mai presus de lege, așa cum se întâmplă la Câmpina condusă de actualul edil.
Ipocrizia de care dă dovadă acum primarul Moldoveanu este mai mult decât evidentă, în condițiile în care Hotărârea Consiliului Local prin care era aprobat în unanimitate contractul de comodat pentru folosirea acestor terenuri la Câmpina, l-a avut ca președinte de ședință chiar pe domnia sa, pe atunci consilier local. La momentul respectiv Alin Moldoveanu nu a avut nicio problemă morală cu acest demers, din contră chiar a votat pentru. În plus, nici după preluarea mandatului de primar în anul 2020, acesta nu a considerat că municipiul Câmpina ar avea nevoie de aceste terenuri, care se află pe albia râurilor Doftana și Prahova și pe care nu pot fi oricum realizate alte tipuri de investiții decât cele deja existente.
Mai mult decât atât, ELSID SA și Electrocarbon SA au restituit încă din 2023 către Municipiul Câmpina terenurile care nu sunt afectate de capacitățile de producție, imediat ce Municipiul Câmpina a solicitat acest lucru.

Având în vedere toate aceste aspecte, precum și cele transmise pe cale oficială de conducerile celor două societăți Primăriei Câmpina, dorim să semnalăm public acest abuz al instituției condusă de primarul Moldoveanu și solicităm încetarea de îndată a hărțuirii și atacurilor personale la care suntem supuși noi, toți angajații, familiile noastre și administratorii societăților aflate în vizorul acestui edil, care cu bună știință induce constant în eroare propriul electorat și opinia publică în general.“

În paralel cu acțiunea de luni cele două companii analizează și extinderea cererilor formulate împotriva primarului de la Câmpina și asupra purtării abuzive a edilului prahovean aflat în criză de soluții pe plan local. Preciza că energia produsă în urma investițiilor este una verde, dar, doar roșu în fața ochilor, Alin Moldoveanu, primarul de la Câmpina, atunci când este vorba de investitori autohtoni care produc plusvaloare în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.