Acasă Actualitate DESPRE FRANCMASONERIE

DESPRE FRANCMASONERIE

771
      Istoria tratează numai despre fapte, dar „ÎNDOIALA ESTE PIATRA DE TEMELIE A ISTORIEI”, consemna VOLTAIRE în valoroasa lucrare „Viața lui Carol al XII-lea al Suediei”.
Dar, tocmai pornind de la istorie , și poate nu numai, ce este MASONERIA despre care se „vorbește” atât de mult în LUMEA de astăzi:

– o societate de elită?
– una din organizațiile sociale ale lumii?
– o instituție care este rezultatul civilizației?

Fără să „știu” răspunsul, îndrăznesc unele considerente istorice care să „tălmăcească” câteva din enigmele acesteia.
Noțiunea, titulatura, denumirea ar proveni de la un termen din engleză, franceză, germană, care în traducere românească înseamnă CONSTRUCTOR-ZIDAR, ce a condus la ceea ce numim FRANCMASONERIE. De ce? Pentru că cei care au ridicat de-a lungul timpului biserici, bazilici catedrale impunătoare erau constructorii, zidarii…
În decursul timpului, EA s-a impus cuprinzând în zilele noastre cca. 4 milioane de membrii, în special în S.U.A. și EUROPA OCCIDENTALĂ. Ei se definesc a fi o INSTITUȚIE cu idealuri nobile comune, pe baza unui JURĂMÂNT pe una din cărțile sfinte – BIBLIA, CORANUL etc, cu credința într-un „MARE ARHITECT AL UNIVERSULUI”.
Concepută dintr-un început ca o societate secretă, s-a ajuns AZI la a „funcționa” aproape nesecret prin LOJI și MARI LOJI, cu scopul de perfecționare morală și intelectuală a membrilor societății.
La loc de cinste se află SIMBOLURILE ca cele trei „MARI LUMINI”:
– ECHERUL cu litera G în centru
– COMPASUL
– VOLUMUL LEGII SACRE
ISTORIA „de început” a MASONERIEI, după unii, s-ar pierde în negura timpurilor, când AVRAAM – liderul evreilor – le-a imprimat egiptenilor „învățături speciale” înainte de POTOP – învățături care ulterior au fost adunate în GEOMETRIA grecilor și ARHITECTURA romanilor.
Sunt teorii ce plasează începuturile încă din timpul ROMEI ANTICE, altele care o aduc mai târziu în vremea cruciadelor cu eroii lor – TEMPLIERII, ba chiar îl numesc întemeietor pe GODEFROY de BOUILLON, liderul primei cruciade ce a cucerit IERUSALIMUL.
Teoria care s-a impus cel mai mult plasează începuturile MASONERIEI ca instituție cu o bună organizare în vremea construirii TEMPLULUI de la IERUSALIM și că regele SOLOMON este primul MARE MAESTRU. De aici prin succesorii MASONILOR TEMPLULUI, principiile au fost transmise lui PITAGORA și școlii sale de la CROTONE, prin care au fost difuzate în EUROPA.
Dar și această teorie are destui adversari care resping orice legătură a MASONERIEI cu TEMPLUL SOLOMONIC.
Aceste „neînțelegeri” fără explicații și argumente, nu numai că n-au servit, ci au condus la puternice adversități, dar care s-au sfârșit pozitiv prin ceea ce se numește în istorie „REÎNVIEREA” din 1717, dată după care FRANCMASONERIA se lărgește în ANGLIA, FRANȚA și GERMANIA.
În acel an, multe documente au fost distruse, dar au rămas suficiente care au fost valorificate prin publicare, determinând ceea ce ei numesc REÎNVIEREA și lansarea cu putere a FRANCMASONERIEI în principal în cele 3 țări.
Aceste documente sunt datate începând cu 1390 – în majoritate – și au același „cadru” de întocmire: invocarea TRINITĂȚII , un DISCURS despre cele 7 ARTE LIBERE și ȘTIINȚE, între care cea mai importantă este socotită a 5-a – GEOMETRIA – numită MASONERIA, după care urmează o scurtă istorie a MASONERIEI și încheindu-se cu o serie de „misiuni” sau reglementări cu caracter operativ.
În contextul acestora se desprinde pentru masoni obligația de a se supune celor 3 „persoane” din FIINȚA DIVINĂ sub atotputernicia PĂRINTELUI REGILOR (TATĂL CERESC) și cu înțelepciunea FIULUI SĂU și prin grația bunătății divine a SFÂNTULUI DUH.
În privința științelor liberale, în număr de șapte, sunt enumerate, într-o ordine neîntâmplătoare – GRAMATICA, RETORICA, LOGICA, ARITMETICA, GEOMETRIA, MUZICA, ASTRONOMIA – toate fiind însă „construite” pe GEOMETRIE – socotită ARTA MASONERIEI, GEOMETRIA îl învăța pe om să măsoare „felurite lucruri” pe pământ de la a vinde și cumpăra cu măsură, până la munca pe pământ cu grâne, vii, floare etc.
În privința ISTORIEI se fac referiri la evenimente de dinaintea potopului lui NOE, la evenimente cu participarea MASONILOR la înălțarea unor mari construcții ca cetatea NINIVE și TURNUL DIN BABILON pentru a ajunge apoi la unele „moderne”.
Obligațiile și sarcinile privesc atât pe tineri, cât și pe bătrâni și trebuie îndeplinite în mod riguros, așa cum au fost ele decretate de ADUNĂRILE generale și respectând modul de organizare pe: CLASE, GRADE și RITURI.
Ca atitudine, se cuvine să spunem că pe lângă partizanii francmasoneriei, AZI, sunt și adversari care o cataloghează ca o pseudoreligie.
În ROMÂNIA, activitatea masonică „a început” la IAȘI, la începutul sec XVIII-lea, și continuă și azi. Ea a avut legături și sprijin din partea mișcării masonice din AMERICA, GERMANIA, ITALIA etc, ce au influențat puternic pe cei care au fost aleși ca MARE MAESTRU al MASONERIEI ROMÂNE, mai ales după extinderea și în TRANSILVANIA și MUNTENIA.
MASONERIA ROMÂNEASCĂ s-a bazat inițiat pe fondul creștin religios puternic de la noi, cuprinzând apoi intelectuali de valoare, având în primele rânduri tinerii români din secolul XIX, ce au studiat în străinătate. Din acest motiv, FRĂȚIA și JUNIMEA erau „impregnate” de mentalitatea francmasonică.
AZI, fără a relata amănunte, se poate aprecia că MASONII „actuali” din MAREA LOJĂ NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI, prin ce declară și întreprind exprimă consecvență și respect pentru PATRIE și NAȚIUNE spre binele lor.

Profesor,
ION PĂTRAȘCU
Slatina – Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.