Acasă Actualitate Proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere...

Proprietarii sau deținătorii de terenuri au obligația să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a buruienii ambrozia. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea

34

Agenția pentru Protecția Mediului Olt desfășoara o campanie de informare/comunicare și conștientizare cu privire la combaterea ambroziei – Ambrosia artemisiifolia

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane, având în vedere Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările și completările ulterioare stabilite prin Legea nr. 129/2020 și Legea nr. 272/2023.”

În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.
Nerespectarea acestor obligații de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.
Nerespectarea prevederilor din avertisment, de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

„În vederea aplicării legii mai sus menționate, toți factorii interesați vor institui măsurile de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia prin respectarea prevederilor impuse în Normele metodologice aprobate prin HG nr. 707 / 2018, cu modificările și completările ulterioare stabilite prin HG nr. 17/2021.
Ținând cont de implicațiile privind sănătatea populației, care este periclitată de prezența polenului puternic alergen produs de planta invazivă ambrozia, APM Olt face un apel la Instituția Prefectului județului Olt și la autoritățile administrației publice locale din județul Olt, de a acorda o atenție corespunzătoare combaterii acestei specii de plantă invazivă, atât în intravilanul localităților cât și în zonele învecinate acestora.
Agenția pentru Protecția Mediului Olt informează Instituția Prefectului județului Olt, Consiliul Județean Olt, Primăriile de municipii, orașe și comune, cât și persoanele fizice și juridice din județul Olt, cu privire la faptul că pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pe o pagină specială http://www.mmediu.ro/articol/informatii-despre-ambrozie/2854 sunt prezentate informații referitoare la buruiana ambrozia – Ambrosia Artemisiifolia, având în vedere prevederile art. 6 din H.G. nr 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările și completările ulterioare stabilite prin HG nr. 17/2021.
Această pagină specială cuprinde informații referitoare la recunoașterea morfologică a plantei ambrozia, modul de înmulțire, răspândire, efectele acesteia asupra sănătății populației, recomandările de specialitate, precum și prezentarea metodelor de prevenire, combatere și distrugere a acestei plante invazive, denumită “iarba parloagelor”, se arată în comunicatul APM Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.