Acasă Eveniment Spitalul Slatina, reacționează și precizează!

Spitalul Slatina, reacționează și precizează!

105

În dimineața zilei de sâmbătă, 16 decembrie, o pacientă din Olt, a fost transferată de la Secția Neurologie, etajul 5, spre secția ATI, etaj 2. Pe traseu, prin utilizarea ascensorului intern, echipa medicală și pacientul aflat în stare gravă pe targă, a fost blocată în lift aproximativ 30 de minute, urmare a unei defecțiuni neprevăzute a liftului. Pacienta de 81 de ani a suferit un stop cardio-respirator, cauzat de multiplele afecțiuni existente. Manevrele au eșuat, iar după transferul în secția ATI, s-a constatat decesul. În spațiul public, au apărut interpretări legate de eveniment, cel mai vocal față de situația dată, pe social media a fost prefectul de Olt, Mario De Mezzo. În contextul dat, SJU, prin managerul Angela Nicolae, formulează precizări referitoare la caz.

„Referitor la incidentul petrecut sâmbătă, 16.12.2023, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, survenit în timpul transportului unei paciente din secția unde era internată către secția de terapie intensivă, facem următoarele precizări:
În dimineața zilei de 16 decembrie 2023, ca urmare a evaluării de către medicul de gardă, s-a decis transferul către secția Anestezie și Terapie Intensivă, al unei paciente în vârstă de 81 de ani, cu multiple comorbidități, internată inițial în Secția Medicină Internă și transferată apoi în Secția Neurologie.
S-a procedat la transferul pacientei către secția A.T.I., cu liftul, în jurul orei 07:20, pacienta fiind însoțită de echipa constituită conform procedurilor interne, formată din medic neurolog și personal mediu și sanitar auxiliar. În timpul transportului, liftul s-a blocat între etaje, la scurt timp, pacienta intrând în stop cardio-respirator.
S-au efectuat imediat manevre de resuscitare de către medicul care însoțea pacienta, manevre care au fost efectuate atât timp cât pacienta s-a aflat în lift, cât și până la accesul în secția A.T.I. În tot acest timp, s-a intervenit cu personalul tehnic din interiorul spitalului pentru a debloca liftul.
A fost solicitată și echipa tehnică, care asigură mentenanța liftului, acesta fiind deblocat în jurul orei 08:00.
Pacienta a fost evaluată de către medicul de terapie intensivă, în același timp cu continuarea manevrelor de resucitare, iar la ora 08:05 a fost declarat decesul.
Incidentul a fost raportat în ziua producerii incidentului atât către ANMCS, cât și către Direcția de Sănătate Publică Județeană Olt, care a dispus imediat efectuarea de verificări cu privire la caz. Verificările s-au concretizat într-un proces verbal de control, care nu a constatat nereguli.
De asemenea, potrivit procedurilor interne, șeful serviciului de anatomie patologică,în programul normal de lucru al serviciului, în ziua de 18.12.2023, a anunțat decesul pacientei organelor de cercetare penală, care au dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul Județean deMedicină Legală.
Precizăm că, unitatea sanitară are contract de mentenanță și service cu prestator de servicii autorizat, iar ultima revizie s-a efectuat în luna noiembrie 2023, când s-a constatat că liftul funcționează în condiții tehnice corespunzătoare.

În ziua de 18.12.2023, în urma controlului dispus de dl.Mario-Lucian De Mezzo – Prefectul Județului Olt, au rezultat următoarele:
1. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Județeană Olt au confirmat constatările cuprinse în procesul verbal de control întocmit în urma verificărilor efectuate în data de 16.12.2023. De asemenea, nu au constatat încălcări ale metodologiei privind raportarea evenimentelor adverse care implică actul medical, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr.14/11.01.2010.
2. Reprezentanții ISCIR au emis dispoziția de a menține funcționarea liftului, confirmându-se că acesta era și este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreținere și exploatarecu personal autorizat.Respectivul proces verbal a constatat și că sunt asigurate instrucțiunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor și documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi și dereglări.
3. Nu în ultimul rând, facem precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei și blocarea liftului.
Subliniem că tratăm cu toată seriozitatea și responsabilitatea asemenea evenimente și, în consecință, am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil.
Respingem ferm acuzațiile de mușamalizare a cazului,iarprin acest comunicat prezentăm toate dovezile că, în această situație, conducerea unității sanitare a acționat transparent, cu bună-credință, respectând procedurile interne și în conformitate cu toate normele legale în vigoare.
De asemenea, remitem acest comunicat de presă în urma finalizării controlului dispus de Prefectul Județului Olt, astfel încât, să aducem în spațiul public informații corecte, verificate și emise de organele abilitate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.