Miercuri , 13 septembrie a.c., în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt, a avut loc desfăşurarea ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Pompierilor.
ISU Olt a organizat un ceremonial aniversar, o paradă a gărzii de onoare a ISU Olt. Pe lângă asta, copiii interesaţi de arsenalul ISU Olt au putut vedea autospecialele instituţiei, dar şi toate uneltele pe care aceştia le folosesc în intervenţiile lor.
La ceremonie au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, prefectul de Olt, Mario De Mezzo, subprefectul Cosmin Floreanu şi viceprimarul Slatinei, Alex Berechet.
„Cu ocazia Zilei Pompierilor din România, opt pompieri au fost avansați în gradul următor, de asemenea Plutonier adjutant Bicoiu Mircea-Gabriel, pompier în cadrul SMURD Slatina, a primit distincția „salvator de onoare al județului Olt”. Colegul nostru a participat la intervenția din comuna Curtișoara, sat Dobrotineț, pentru salvarea unui bărbat în stop cardio-respirator, în șoc anafilactic, ca urmare a unei înțepături de insectă în zona gâtului. Bărbatul a fost resuscitat și transportat la spitalul Slatina, cu semne vitale.
A fost acordată distincția „pompier de onoare al județului Olt” colegului nostru Plutonier adjutant șef Tolbaru Marius-Cornel, pompier în cadrul Stației de Pompieri Scornicești, care în timp ce se afla în concediu de odihnă, la un hotel din stațiunea Călimănești-Căciulata, a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă a hotelului în care a fost cazat.
Tot în cadrul ceremoniei, în semn de mulțumire și apreciere, patru pompieri olteni care au acționat pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia, au primit Placheta de onoare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Timp de zece zile Plutonier adjutant Tornea Gabriel, Plutonier adjutant Trițescu Adrian, Plutonier adjutant Gavrilă Cătălin-Adrian și Plutonier adjutant Mincă Alin-Constantin, au intervenit, alături de alți 86 de pompieri romîni și de pompieri eleni, pentru prorejarea populației afectate de incendiile de pădure”, conform purtătorului de cuvânt Alin Băsăşteanu.
La 13 septembrie 1848, otomanii se aflau în Dealul Spirii, acolo unde un regiment românesc tocmai primise noile drapele de luptă. O companie de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu mărşaluia spre cazarma din Dealul Spirii, pentru a da onorul drapelului purtat de colegii lor de arme. Cei 166 de pompieri s-au intersectat cu cei 6000 de ieniceri, iar o altercaţie minoră dintre un ofiţer turc şi un român, a fost ca o adevărată scânteie într-un butoi cu pulbere.