Acasă Actualitate ROLUL PRESEI INDEPENDENTE ÎN COMUNITATEA LOCALĂ

ROLUL PRESEI INDEPENDENTE ÎN COMUNITATEA LOCALĂ

83

Libertatea cuvântului a devenit după 1989 bunul cel mai de preț al personalității umane, capacitatea de exprimare neinhibată, necenzurată, opinia proprie a devenit piatra de temelie pe care s-a clădit zi după zi, democrația, independența, personalitatea proprie a fiecărui individ.
Presa independentă locală a apărut ca un imperativ firesc, populația fiind interesată să dețină informații cât mai obiective, nepărtinitoare, presei revenindu-i sarcina să prezinte imparțial realitatea, să dezvolte o gamă largă de opinii pentru a trezi interes în rândul comunităților locale.

Ziaristul din comunitatea locală a înțeles în cele din urmă că munca sa poate să contribuie la formarea unor opinii în politică, în economie, în societate și și-a propus să pună bazele unei prese obiective cu rezonanțe adânci în viața reală.
Ideea de bază a unei prese independente este de fapt dialogul individului cu instituțiile de care este legată existența sa materială și spirituală, transparența deciziilor politice și administrative din comunitatea locală și centrală, dezbaterile unor probleme de interes comun în așa fel prezentate încât din confruntarea amplă de opinii și concepții să rezulte în final, adevărul.
Jurnaliștii din presa locală nu se bucură de alte drepturi în plus față de alți cetățeni, ei cer să le fie respectate drepturile privind accesul liber la informațiile de interes public, urmăresc faptele echidistant și trebuie să se exprime clar și convingător.

Vigilența lor poate să determine existența în comunitate a unor servicii de calitate efectuate din partea furnizorilor de servicii și a instituțiilor abilitate, semnalarea neregulilor fiind în permanență factorul mobilizator pentru cei responsabili.
Ziariștii știu că uneori adevărul are mai multe fețe, că nimeni nu deține monopolul asupra acestuia dar realitatea reflectată din mai multe puncte de vedere este garanția unei prese libere și independente care poate servi adevărului.

MARIN RADA
24.07.2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.