Acasă Actualitate Compania de Apă Olt vine cu lămuriri. Cauzele adevărate ale măririi preţului...

Compania de Apă Olt vine cu lămuriri. Cauzele adevărate ale măririi preţului la apă şi canal

153

Marţi, 21 martie a.c., Compania de Apă Olt a susţinut o conferinţă de presă prin care a lămurit controversele iscate în jurul scumpirii serviciilor de apă şi canal. Directorul CAO, Cătălin Ușurelu, a prezentat stadiul celor mai noi inestiţii ale companiei, prin fonduri europene, de creştere a calităţii serviciilor şi produselor. Tema principală fiind creşterea preţurilor, cauzată de aprobarea contractului de finanţare, încheiat cu condiția majorării tarifelor pentru serviciile oferite. Un alt factor al scumpirii preţurilor a fost dat de creşterea cheltuielilor companiei. Recent, USR Olt a demarat o campanie de strângere de semnături împotriva creşterii preţurilor la servicii. Directorul CAO a confirmat că nu a fost căutat de către cei de la formaţiunea politică, pentru a le prezenta punctul său de vedre.

„În ultimul timp au apărut câteva partide, de buzunar aș zice, care vor să-și facă campanie pe seama prețului la apă. Nu mi se pare normal. Avem în plan să facem aceste investiții, să scăpăm de aceste probleme legate de turbiditate, de întreruperi și de calitatea apei. Avem instalații vechi de zeci de ani pe care trebuie să le înlocuim, extinderea rețelei. Toate acestea nu le putem face din bugetul propriu, ci cu ajutorul acestor fonduri care vin în mare parte de la UE. Avem și noi o contribuție a noastră, bani pe care trebuie să-i împrumutăm. Toate acestea au generat costuri, pe care trebuie să le acoperim din tarif. Se lucrează în oraș, pe cel puțin 100 de străzi în acest moment. Noi trebuie să punem în aplicare și această strategie tarifară, care a fost corelată și cu inflația”, a spus directorul Cătălin Ușurelu.

Cheltuilelile materiale ale companiei au crescut cu 11%, carburantul cu peste 60%, electricitate 57%, cheltuielile cu lucrările și serviciile cu 65%, cele cu salariile au crescut cu 10 la sută, datorate majorării salariului minim.

Compania de Apă Olt a prezentat şi investiţiile planificate pentru perioada următoare:

– 8 sisteme de alimentare cu apă existente (Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Scornicești, Potcoava, Bălteni-Perieți-Schitu)
– 6 sisteme de alimentare cu apă noi (Gostavățu-Babiciu-Scărișoara, Dobrosloveni-Fărcașele, Rusănești, Giuvărăști-Izbiceni, Tudor Vladimirescu și Vârtopu), astfel:
– Reabilitarea unui număr de 79 puțuri forate;
– Execuția unui număr de 30 puțuri forate noi;
– Reabilitarea/înlocuirea a 53.25 km conducte de aducțiune;
– Execuția a 10.47 km conductă aducțiune (între puțuri și GA);
– Reabilitarea a 96.58 km rețele alimentare cu apă;
– Extinderea a 220.72 km rețele alimentare cu apă;
– Construcția unui număr de 13 stații pompare apă potabilă;
– Reabilitarea unui număr de 6 stații pompare apă potabilă;
Reabilitarea unui număr de 7 stații tratare apă potabilă;
– Construirea unui număr de 7 stații tratare apă potabilă;
– Rezervoare de înmagazinare(noi/reabilitate) 15 buc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.