Acasă Actualitate DUBLĂ ANIVERSARE LA UZP OLT

DUBLĂ ANIVERSARE LA UZP OLT

56

Convocaţi, pentru data de 28 iunie, la sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti, Filiala Olt s-au reunit pentru a sărbători Ziua Drapelului Naţional şi Ziua Ziaristului Român.
Au fost prezentate referate despre semnificaţia Zilei Drapelului Naţional, sărbătorită în fiecare an, pe data de 26 iunie, zi instituită pe 26 iunie 1848, când guvernul revoluţionar a decis ca tricolorul să reprezinte steagul naţional al românilor.
Conform Constituţiei României din 1991, drapelul, stema, sigiliul şi imnul sunt simboluri naţionale, acestea trebuind să fie cinstite şi respectate de toţi cetăţenii.
Ziua Ziaristului Român, a fost declarată în anul 2015, pe data de 28 iunie, ca zi reprezentativă pentru toţi jurnaliştii din ţară, dar şi pentru cei români care activează peste hotare. Colegii jurnalişti au evidenţiat motivele alegerii datei de 28 iunie pentru Ziua Ziaristului Român, pecizând faptul că în această zi se acordă şi premiile „Eminescu Ziaristul”. Raţiunea alegerii acestei zile de 28 iunie a fost aceea, de a aminti posterităţii data de 28 iunie 1883, când Mihai Eminescu a fost scos din presă, evidenţiind totodată puterea socială a presei, Eminescu, neputând fi redus la tăcere decât prin cămaşa de forţă.
În cadrul aceleiaşi reuniuni a jurnaliştilor olteni, a fost prezentată o scurtă incursiune în istoria jurnalismului românesc, evidenţiindu-se personalitatea Mariei Rosetti, considerată prima jurnalistă din România. La final, colegii poeţi au recitat versuri atât din Mihai Eminescu, cât şi din creaţiile proprii.

Ştefania MARINEANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.