Acasă Actualitate SUNT FEMEIE, ALEG SĂNĂTATEA!

SUNT FEMEIE, ALEG SĂNĂTATEA!

211

În primele zile de primăvară, OFSD Olt, a organizat o activitate a femeilor social-democrate din judeţul Olt, dedicată Zilei Femeii, cu tema „Sunt femeie, aleg sănătatea!”, o dezbatere despre sănătate, despre cât de importantă este o bună informare, de ce sunt necesare controalele medicale periodice şi despre cum ne putem menţine frumuseţea şi sănătatea în condiţiile unei vieţi active.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, doamna Angela Nicolae, a prezentat investiţiile în reabilitarea şi modernizarea a numeroase secţii ale spitalelor din Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, precum şi dotarea SJU Slatina cu mobilier nou şi aparatură performantă (computer tomograf nou, aparate radiologice noi etc.)
Cadrele medicale invitate, cu competenţe ridicate, au oferit sfaturi în diferite specialităţi. Astfel, doamna dr. Florentina Mărculescu, medic specialist dermato-venerologie, s-a referit la dermatologia estetică, detaliind factorii care contribuie la apariţia bolilor de piele şi la aspectul inestetic al pielii, făcând recomandări de îngrijire zilnică a epidermei.
Doamna dr. Anca-Ioana Roman, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, a făcut recomandări de sănătate prin nutriţie şi măsurile de prevenţie privind obezitatea la adulţi şi copii, recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă, precum şi sfaturi practice de calculare individuală a indicelui de masă corporală, completând expunerea prin imagini video şi explicarea acestora.
Problemele stomatologice au fost prezentate de doamna dr. Alina-Bianca Pistol, medic la SJU Slatina, care s-a referit la igiena orală corectă, ca bază a unui zâmbet frumos şi sănătos, igienizarea cavităţii bucale în cabinetul stomatologic şi importanţa vizitelor periodice la medicul dentist.
Doamna dr. Mariana Marcu – Leancă, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Schitu Greci, în prezentarea dumneaei, a pornit de la izolarea din perioada de pandemie, care a afectat psihic multe persoane şi a detaliat Depresia ca boală ascunsă, dar care poate fi tratată cu voinţă şi ajutor.
Un domeniu mai puţin mediatizat, Terapia ocupaţională, la care doamna Elena Ghiuleanu a făcut o prezentare succintă, subliniind importanţa deosebită pentru tratarea în mod diferit a unor cazuri. Totodată, a invitat persoanele interesate să viziteze unicul cabinet de acest fel, pentru a se edifica în ce constă această Terapie ocupaţională şi să se şi trateze, dacă va fi cazul.
În expunerea sa, doamna dr. Mariana-Doina Deaconu, medic primar, medicină de familie, cu competenţe în planificarea familială, a punctat problema sănătăţii reproducerii, punând accent pe bolile cu transmitere sexuală, prevenţia unora prin vaccinare şi screening pentru cancerul de col uterin. În privinţa planificării familiale, fiecare are libertatea de decizie faţă de momentul conceperii unui copil şi faţă de numărul acestora.
Efectele pandemiei asupra psihicului şi implicaţiile anxietăţii, îndeosebi asupra copiilor şi adolescenţilor, au fost prezentate de doamna Loredana-Mihaela Stroiuleasa, psiholog la CJRAE Olt.
Doamna senator Siminica Mirea a apreciat tema aleasă pentru această activitate, precum şi desfăşurarea acesteia pe domeniile cele mai importante pentru sănătatea femeilor şi a familiilor acestora.
La finalul activităţii, doamna Corina Sulger, preşedinta OFSD Olt, iniţiatoarea acestei frumoase activităţi şi doamna senator Siminica Mirea le-au oferit femeilor social-democrate prezente, câte o floare şi un mărţişor special.

Prof. dr. Ştefania MARINEANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.