Primarul comunei Studina, Marian Vasile, este unul dintre câștigătorii declarați de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene privind finanțarea, din bugetul comunitar, a rețelei de gaze în comună. Singurul proiect din Olt acceptat de către autoritatea de management.
Comunicatul ministerului de resort, datat din 4 februarie a.c., spune următoarele: „Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene anunță finalizarea evaluării cererilor de finanțare depuse în a doua sesiune a apelului „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale”. În urma evaluărilor au fost selectate pentru finanțare, în limita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj. Proiectele câștigătoare au obținut între 70,75 și 72,25 puncte. Aceste proiecte vor asigura dezvoltarea de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale în 45 localități. Valoarea cumulată a investițiilor este de 180 milioane euro. De remarcat că în această sesiune au fost propuse proiecte complexe, care deservesc mai multe localități și un număr mai mare de beneficiari finali. În urma primei sesiuni a apelului, au fost selectate 10 proiecte care prevăd instalarea de rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în 18 localități. În a doua sesiune de depunere a proiectelor au fost încărcate în sistemul informatic MySMIS 219 de proiecte. După verificarea administrativă și a eligibilității au fost respinse 96 proiecte, iar 123 s-au calificat în ultima etapă de evaluare (tehnico-financiară). Reamintim că în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM. Menționăm că în cadrul celor două sesiuni ale apelului POIM au fost depuse 243 proiecte în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro)”.
Cu un calificativ de 71 de puncte, proiectul de la Studina, în care sunt parte și UAT-urile de la Grădinile și Brastavățu „Înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comuna Studina, Grădinile și Brastavățu” are un buget total eligibil de 72,516,791.81 lei, iar din bugetul total UE eligibil, proiectul înseamnă 61,639,273.05 lei, cu o valoare totală de 86,117,637.80 lei.
Miza a fost imensă, lupta a fost strânsă. La finanțare, proiectul de la Studina se regăsește pe o listă scurtă de numai 15 entități administrative. Sub linie, la Olt, se mai află, neselectate pentru finanțare: Baldovinești, cu 70 de puncte, Giuvărăști cu 69 de puncte, Curtișoara cu 59,25 puncte și Cîrlogani cu 55,5 puncte…
Racordul la rețeaua de gaze se va face de la sud de municipiul Caracal, iar conducta va traversa Deveselu și Vlădila.
Reușita primarului Marian Vasile de la Studina este una imensă. Pe lista de proiecte selectate pentru finanțare sunt autorități locale din Constanța, Buzău, Cluj, Hunedoara, Prahova, Bihor, Călărași, Suceava, Sibiu, Covasna, Maramureș, Bacău, Vrancea… Singurul proiect din Oltenia! Iar asta spune cât de mare este performanța primarului de la Studina, una de care beneficiază și locuitorii din Grădinile și Brastavățu.