Acasă Editorial Cum a picat doctorița Madan testul comunicării…

Cum a picat doctorița Madan testul comunicării…

420
        A fost, în Slatina, acum câteva zile, în Parcul Tineretului, „Caravana Vaccinării”. Eveniment public, organizat de o companie privată, menit să aducă în centrul atenției importanța vaccinării în condițiile pandemice date de situația actuală. Chiar dacă suntem pe un val descrescător, premisele sfârșitului acestei situații complicate din punct de vedere sanitar la nivelul întregii umanități, nu sunt îmbucurătoare. Oameni bolnavi, sechele post-traumă și o incidență masivă a deceselor cauzate în mod direct/indirect de cel mai răspândit produs de export trimis de China în lume acum aproape doi ani…
Din păcate, nici de data asta decidenții responsabili de comunicare, din partea autorității publice, nu au depășit pragul formal al unei… informări adaptate situației date. Am citit de câteva ori discursul epidemiologului Mădălina Madan, de la Direcția de Sănătate Publică Olt, făcut public la evenimentul respectiv. Punctual, aceasta are dreptate, însă, în ansamblu rămâne ca un fir roșu peste poziția sa o urmă de rezervă asupra modului de înțelegere a ceea ce trebuie spus și cum trebuie fixate mesajele în conștiința colectivă, acum când pare că va fi liniște o perioadă în ceea ce privește valorile epidemiei de Covid-19.
Când începi discursul cu „Vaccinații transmit virusul…”, chit că apoi completezi cu elemente care duc spre limita transmiterii acestuia către nevaccinați, deja dai apă la moară conspiraționiștilor, negaționiștilor care vor folosi citatul doamnei doctor ca pe un argument în reținerea vaccinării sau combaterea orală a acesteia. Și n-ar fi numai asta…
Ideea că trebuie să ne învățăm să trăim cu virusul, fixată în prim-planul declarațiilor sale, e tot una nefericită. Căci, chiar dacă exprimă o realitate prezumată, nu beneficiază de certitudinea rețetarului medical. Ignorantă, neatentă sau pur și simplu nepregătită pentru asemenea ieșire, doamna Madan ar trebui să știe că ciuma bubonică ce a bântuit Europa acum vreo cinci secole nu a rămas în viața de zi cu zi a umanității de după secolul XVI. Desigur, virusul poate să rămână, dar nu poți, de pe poziția de medic aflat în exercițiul comunicării în slujba statului, să gândești aprioric fatalist.
Mai mult, urmârind poziția publică a Mădălinei Madan, nu există în cuprinsul acesteia niciun îndemn rațional bazat pe argumente de natură etică, medicală, pentru vaccinare. Poate m-aș fi așteptat la un mesaj către populația bolnavă cronic, căreia medicul slătinean să-i explice de ce astăzi serviciile medicale, altele decât covid, sunt restrânse tocmai pentru că în spitale ponderea pacienților bolnavi de covid – nevaccinați – domină sistemul limitând accesul acestora la serviciile medicale curente. Atunci și astfel poate i-ar fi responsabilizat pe nevaccinați și nevacciniști că într-un fel sunt răspunzători și ei de colapsul sistemului.
Repet, sau dacă nu am spus-o, o fac aici: Mădălina Madan se bucură din partea autorului acestor rânduri de prezumția de bună intenție, dar asta nu e de ajuns. E puțin ca în fotbal: și naționala României are de aproape trei decenii buna intenție de a se califica la un campionat mondial, dar cu asta rămâne…
Fără a fi un specialist în comunicare, dar licențiat în epidemiologie, medicul slătinean ar fi putut pregăti, măcar ca pentru un seminar din facultate, mult mai bine, punctele sale de vedere. Altfel, din pozițiile sale, ai putea crede foarte ușor că declarațiile aparțin chiar unui nevaccinat. Dar asta contează mai puțin acum, deși ar fi de luat în seamă dacă în spațiul public, prin grija instituției DSP, ar apare o statistică în care să se vadă ponderea nevaccinaților din Spital, DSP, ISU și alte instituții cu impact de primă linie în competiția pierdută de România în ceea ce privește eficiența majoră a vaccinului. Cel care, într-adevăr, poate produce efecte adverse (o durere minoră la locul înțepăturii, episod astenic, o ușoară temperatură…), dar infinit mai mici decât cele cauzate de boală.
Până atunci, poate data viitoare, când va mai vorbi în public despre epidemie, Mădălina Madan nu va mai produce titluri de gazetă gen: „Vaccinații transmit virusul…”. Chit că forma e corectă, dar fondul nu se suprapune cu mesajul principal.
N.A.
În contrapartidă cu limbajul abstract, non-empatic, al Mădălinei Madan, se găsește pe Youtube o înregistrare a unei emisiuni de la OLT TV, unde, la „Perfectul simplu” din 6 octombrie 2021, moderatorul Elena Ionescu l-a avut invitat pe medicul infecționist Dan Marius Ionescu. Un exercițiu realmente reușit de comunicare. De un medic de la Slatina venit în valul antepandemic, când medici din Craiova au primit aici șansa și dreptul la muncă.

1 COMENTARIU

  1. Dl Alin, remarcile matale sunt corecte, dar n-au nici-o urmare! Exact ca si in cazul managerei de la Ambulanta Olt. Erati foarte sigur ca faptele constatate de comisia prefecturala la controlul efectuat la Ambulanta Olt, vor conduce la destituirea acesteia, si uite ca si in prezent „conduce”institutia! Cine o tine in brate? V-ati mai interesat de ce a urmat? Nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.