Acasă Actualitate Biserica Sfânta Treime, din „Mahalaua Albastră”, readusă la forma de biserică domnească

Biserica Sfânta Treime, din „Mahalaua Albastră”, readusă la forma de biserică domnească

41
      Miercuri, 17 noiembrie 2021, a avut loc, la sediul parohiei Sfânta Treime din Slatina, finalizarea proiectului de restaurare şi readucere la forma de biserică domnească.
Proiectul „Consolidare şi restaurare biserica cu hramul «Sfânta Treime» are o valoare totală de 5.991.710,27 lei, din care: finanțarea nerambursabilă FEDR 4.998.249,01 lei, finanțare nerambursabilă de la bugetul național 764.438,08 lei şi cofinanțarea beneficiarului 117.605,86 lei, finanțarea totală nerambursabilă fiind de 5.762.687,09 lei.
La finalizarea proiectului, care a a fost implementat între anii 2017-2021, beneficiarul, Parohia bisericii Sfânta Treime, s-a declarat total mulţumit de munca echipei de arhitecţi-restauratori, condusă de arhitectul Severică Mitrache.
File de istorie
Biserica cu hramul ,,Sfânta Treime” este cea mai veche biserică din municipiul Slatina, fiind situată în zona centrului vechi, pe strada Grădiniţei, din fostul cartier numit „Mahalaua Albastră”, cum se intitula înainte de 1900.
Numită şi ,,biserică domnească”, a fost ctitorită, între anii 1641 şi 1645 de către slugerul Ghinea Tucala Brătăşanu şi jupâneasa Florica, soţia sa, în vremea domnitorului Matei Basarab (1632-1654), În anul 1851 a fost făcută noua tâmplă a bisericii şi a fost închis pridvorul, care mai înainte era deschis. În anul 1886, cu prilejul unei reparații generale întreprinse de către epitropie, bisericii i-a fost adăugată şi o a doua turla-clopotniţă. Tot atunci a fost dărâmat zidul despărțitor dintre pronaos și naos, ferestrele au fost mărite în înălţime şi lățime și s-a pus pe jos duşumea de scândură în locul plăcilor de piatră.
Biserica a fost reparată şi restaurată şi în anii 1902, 1905, 1908, 1910, 1923, 1942 și 1945, iar în anul 2000, în fața intrării în biserică a fost ridicată o troiţă cu baptisteriu.
Între anii 2009-2018 biserica a functionat ca Paraclis Episcopal cu slujire zilnică, responsabil fiind părintele Martin-lulian Miron.
Începând cu luna noiembrie a anului 2018, s-au derulat lucrări de restaurare generală, lăcaşul fiind adus mult mai aproape de forma initială a secolului al XVII-lea.
Timp de trei ani s-au executat, etapizat, mai multe lucrări:
– s-a decopertat tencuiala de la exteriorul bisericii, descoperindu-se astfel brâul de epocă, cu dinţi;
– s-a îndepărtat duşumeaua veche din lemn şi s-a decopertat un strat de cca 60 cm de pământ din interior, apoi s-a completat cu piatră concasată şi cu sort, s-a turnat şapă din beton armat şi s-a executat sistemul de încălzire prin pardoseală;
– s-a rezidit peretele dintre naos şi pronaos, în stil brâncovenesc, lăsându-se doar un culoar de trecere şi două romanate;
– a fost demolată turla din faţă, păstrându-se doar turla principală de pe naos, care a fost consolidată şi retencuită pe exterior;
– s-a refăcut şarpanta peste turlă şi peste întreaga clădire, acoperindu-se cu tabla de cupru;
– s-a deschis pridvorul, îndepărtându-se ferestrele şi zidăriile care fuseseră adăugate in timp:
În vechime, biserica a fost împrejmuită cu zid înalt şi gros, ca o cetate. Cu timpul însă, acesta s-a dărâmat, iar în jurul lăcaşului S-au construit case şi prăvălii.
Lungimea totală a bisericii este de 22,55 m, lățimea de 8,6 m şi înălţimea totală, fără cruce, de la turla cea mai înaltă (de pe pridvor) este de 21,26 m.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.