Acasă Politic Liviu Voiculescu: „În 3 ani de guvernare, PSD nu a găsit soluții...

Liviu Voiculescu: „În 3 ani de guvernare, PSD nu a găsit soluții de finanțare pentru niciun spital regional”

57

Senatorul Liviu Voiculescu scrie, pe pagina sa de socializare, că Guvernul Florin Cîţu a aprobat un memorandum pentru contractarea unui împrumut de 305 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) in vederea realizării Spitalului Regional de Urgență Cluj.
„Această decizie vine în completarea altor memorandumuri care permit finanțarea a trei spitale regionale – la Cluj, Iași și Craiova.
Potrivit studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale se ridică la circa 1,64 miliarde de euro. Investițiile în spitalele regionale sunt suportate din fonduri UE nerambursabile, credite de la BEI și din fonduri de la bugetul de stat.
Fonduri nerambursabile: 500 de milioane de euro prin Programul Operațional Sănătate (POS 2021-2027).
Împrumuturi de la BEI contractate anterior:
Guvernul a luat un credit de 250 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construcția spitalului regional de la Iași, împrumut acordat pe o perioadă de 27 ani. Creditul acoperă 60% din costul estimat de 421 milioane euro, diferența urmând a fi asigurată din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.
Al doilea credit cu BEI, de 480 milioane euro, este destinat construcției spitalelor regionale de la Craiova și Cluj. Suma propusă a împrumuturilor este de până la 226 de milioane de euro pentru Spitalul Regional Cluj, respectiv până la 254 de milioane de euro pentru Spitalul Regional Craiova.
PSD promitea în programul de guvernare pentru alegerile generale din 2016 că va construi opt spitale regionale.
În 3 ani de guvernare 2017 – 2019, Guvernul PSD nu a găsit soluții de finanțare pentru niciun spital regional.
Acolo unde PSD prezenta planuri pe hârtie, guvernul liberal a făcut pași concreți pentru modernizarea infrastructurii de sănătate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.