Localitatea Coloneşti, poarta de intrare înspre judeţul Olt, nu putea să găsească un alt arc de triumf mai semnificativ decât acest festival căluşăresc dedicat numeroaselor generaţii de călușari care au frământat, cu opincile lor, aceste ţinuturi din care s-a plămădit intrarea ţn legendă a celebrului vătaf de călusari, Ilie Martin.
Este semn că cei puşi în fruntea obștii au ştiut să asculte şi dorinţele celor care i-au ales, nu numai cu speranţele legate de prezent și viitor, dar şi cu încrederea că aici, la Coloneşti, trecutul este durat în tradiție și respect. Şi pentru că întotdeauna Coloneştiul stie, prin oamenii săi, să fie ospitalier, adună în fiecare an tot mai mulţi participanţi, tot mai mulţi oameni dornici să vadă cum o localitate mică reuşeşte să dea dimensiuni incredibile unui act nu numai cultural, ci şi social.
Multe localități au proprii eroi, care, în timp, au căpătat proporţii de legendă. Un astfel de erou, a cărei faimă a depăşit cu mult graniţele tinutului natal a fost Ilie Martin din Coloneşti. Succesul intrării în legendă s-a datorat inspiraţiei de a-și împleti destinul cu cel mai viguros, misterios şi magic dans ritual românesc, „călusul”, ale cărui virtuozităţi şi practici le-a făcut cunoscute și peste hotare.
Cum locul naşterii sale devenise de mult un loc de pelerinaj al călușarilor din zonă, ce încă mai împânzesc, de Rusalii, satele de la confluenţa ţinuturilor Argeșului şi Oltului, ideea de a înfiinţa un festival caluşăresc cu caracter zonal în fiecare an, în memoria marelui vătaf de căluşari, Ilie Martin,s-a părut firească și binevenită, judecând chiar după succesul de public de care s-au bucurat primele ediții. Aceasta a dat curajul să se continue, cu convingerea căm la Coloneşti, Festivalul Caluşăresc „llie Martin” a îmbrăcat deja straie tradiţionale şi că face de acum parte
din evenimentele importante din agenda culturală a localităţii Coloneşti, dar și a judeţului Olt
La ediţia din acest an a festivalului vor urca pe scenă mari artişti ai muzicii populare româneşti, sub acompaniamentul orchestrei ansamblului „DOINA OLTULUI”. Iată programul zilei de 20 iulie a.c.:
15:00 – Deschiderea festivalului – cuvântul primarului localității Coloneşti, Nicola Stan. Mesaje din partea invitaților;
15:05 – 17:00 Spectacol oferit de formațiile de călușari din localitățile: Coloneşti, Scorniceşti,
Corbu, Hîrsești, Stolnici, Dobrun, Curtișoara, Pârşcoveni, Costești, Birla, Ansamblul căluşăresc
„Ilie Martin”;
19:00 – 20:00 – Tițirigă;
20:00 – 22:00 – Maria Ionescu Căpitănescu – Marcela Fota;
22:00 – 24:00 – Constantin Enceanu;
24:00 – 00:00 – Spectacol de lumină şi culoare – Joc de artificii.