Acasă Administrație La Nicolae Titulescu, așa cum România ar trebui să fie!

La Nicolae Titulescu, așa cum România ar trebui să fie!

6665
      Situată la 42 kilometri de Slatina, comuna Nicolae Titulescu este astăzi, pentru localitățile rurale din județul Olt, un model de bună practică. O localitate unde membrii comunității simt că administrația locală este dedicată proiectelor mari de interes public, cele care fac aici să dispară diferența dintre oraș și sat, în ceea ce privește accesul la infrastructură. Prin infrastructură înțelegem mai mult decât rețeua de utilități ci întreg pachetul de servicii publice dedicat oamenilor locului. Se întâmplă asta pentru că primarul Florin Gheorghe Tiutiu a înțeles că a face administrație locală nu se rezumă doar la bunăvoința afișată cetățeanului când vine să primească o adeverință sau să reclame un gard lăsat pe o parte de un vecin interesat să-și extindă proprietatea.
Administația locală, în conceptul lui Tiutiu de la Titulescu înseamnă să nu depinzi de conjunctura politică de la nivel județean sau național, ci doar de capacitatea ta de a convinge decidenții că Nicolae Titulescu merită investiții…
Școala de la „Nicolae Titulescu” deschide ferestre…
…către viitor! Către o educație de înaltă calitate. Aici serviciile specifice sunt un pachet integrat în care se regăsesc tot ceea ce înseamnă astăzi profilul unei școli de nivel european. Practic, la școala din Nicolae Titulescu sunt oferite toate condițiile pe care le poate întâlni un arbitru exigent, atunci când vrea să compare o școală din Franța, Germania, cu cea descrisă de reporterul de serviciu dintr-o zi a unui început de februarie din 2021.
Despre școală, primarul Florin Gheorghe Tiutiu vorbește cel mai bine, pentru că investiția a fost una de suflet, iar realizarea este un fapt împlinit: „Școala din comuna Nicolae Titulescu se află la o a doua etapă de reabilitare, prima fiind demarată în anul 2008, atunci când au fost efectuate lucrări de subzidire, centuri din beton, și aducerea la nivel a podelelor denivelate. În zilele noastre, prin anul 2018, am depus un nou proiect, prin PNDL 2, fiind nevoiți, printre altele, să obținem avizul ISU, să avem toalete și grupuri sanitare în interior, să reînnoim mobilierul și nu numai. Așadar, am ales să facem o reabilitare totală, cu izolare termică, centrală, apă rece și apă caldă, mobilier nou, tarchet în loc de parchet, aer condiţionat, senzori de detectare a incendiului, cabinet IT dotat cu laptopuri, tablete și calculatoare”.
O investiție menită să dea viață și să asigură continuitate în procesul educațional pentru mulți ani de aici încolo. Cum ar spune un clasic în viață: „România lucrului bine făcut!” Început la Nicolae Titulescu, ca o completare…
Recepție la sistemul de canalizare
Pentru a asigura un mediu curat și din respect pentru generațiile viitoare, necesitatea sistemelor publice de canalizare ar trebui să fie prioritate națională. În multe cazuri, primarii depun proiecte, în altele, șantierele tind să devină obiective turistice, iar în puține alte locuri, în satul românesc, astfel de investiții sunt funcționale. Așa stau lucrurile și la Titulescu, unde ultimele retușuri preced darea în folosință a acestui serviciu de interes public.
Sintetic, la capătul acestui proiect, la finalul unei lucrări atât de importante, cea mai bună sursă de informare este primarul localității: „Canalizarea în comuna Nicolae Titulescu face parte dintr-un proiect ce se apropie de final. În prezent, lucrările sunt realizate în proporție de 99%, urmând a se face și racordul la stația de epurare. A fost o lucrare pe care am monitorizat-o permanent, mă bucur că s-a realizat, fapt pentru care, în aproximativ o lună de zile, proiectul va fi finalizat. Tot aici am mai făcut un act adițional pentru dalarea a cinci mii de metri pătrați de șanțuri, la ieșirile spre Crâmpoia și Văleni, având în vedere că pe drumul județean rețeaua de canalizare trece pe sub rigolele de apă pluvială pe care le-am făcut din beton…”.
Punerea efectivă în funcțiune urmează a se realiza în luna martie, atunci când, conform proiectului, accesul la acest serviciu va fi unul facil pentru toate gospodăriile de astăzi din comună.
Asfalt pentru toți!
Imaginile cu străzi rurale desfundate nu mai au ce căuta în memoria recentă a locuitorilor de la Nicolae Titulescu. Aici, prin stăruința primarului, toate străzile sunt astăzi amintiri ale ulițelor de altă dată.
„În comuna Nicolae Titulescu toate străzile sunt asfaltate, urmând a pune la punct și centura comunei, Drumul Comunal 104A, pe care l-am introdus într-un proiect depus la Compania Națională de Investiții, la finele anului 2020 fiind incluși în lista sinteză a CNI”, spune primarul localității. Acolo unde, iată, nevoia de centură ocolitoare e pe cale să devină certitudine, așa cum multe orașe se înscriu în categoria de aspiranți.
Centrul cultural Nicolae Titulescu, astăzi șantierul obiectivului de mâine
Șantierul unui obiectiv ambițios se derulează în centrul comunei. Aici, un antreprenor desemnat de Compania Națională de Investiții este în lucru cu ceea ce va reprezenta unul dintre cele mai complete centre culturale din județ. O reușită a celui care nu s-a uitat pe geam atunci când a văzut starea vremurilor din societatea românească și a mers să-i convingă pe cei de la București de necesitatea acestui proiect.
„Centrul Cultural al comunei Nicolae Titulescu are ca termen de punere în funcțiune luna martie a anului 2022. Este un proiect mare, o lucrare care va da valoare acestei localități. Trebuie să fac precizarea că în momentul în care ne-am despărțit de Ghimpețeni, vechiul cămin cultural a rămas la ei, iar noi eram una dintre localitățile fără cămin cultural. Astfel, am depus și am prins acest proiect, făcând parte dintr-un număr de 20 la nivel național, două în județul Olt: unul la Nicolae Titulescu și altul la Dobrun”, afirmă inițiatorul proiectului, același primar al comunei Nicolae Titulescu.
Centrul va fi dotat cu ateliere cultural-creative, iar funcționarea sa va corespunde, ca și în cazul școlii, tuturor normelor sanitare și de siguranță împotriva incendiilor, așa cum multe așezăminte culturale de renume din București ar vrea să aibă.
Un bloc pentru tinerii din comună
Principala armă de luptă împotriva depopulării satului românesc este inițiativa publică de a locui locuințe accesibile celor rămași acasă. Pe cale de consecință, la Titulescu, se pregătește demararea lucrărilor la obiectivul definit generic: „Bloc ANL”.
Necesitatea proiectului e susținută de primarul Florin Gheorghe Tiutiu: „Construirea unui bloc ANL face parte dintr-un alt proiect pe care, personal, l-am susținut din anul 2009 încoace. Vom avea un număr de 15 apartamente, avem cereri mai multe chiar, având, iată, tineri care își doresc să rămână acasă”.
Și, în afara răspunsului citat mai sus, primarul de la Titulescu, tot pe această temă, a spus că nu se va opri aici…
Un stadion la prețul unui gazon schimbat pe Arena Națională…
Sport și timp liber. Când mișcarea înseamnă sănătate, nimic nu e prea scump. Așa se susține investiția stadionului din comuna Nicolae Titulescu, de departe cel mai modern complex sportiv din mediul rural din județul Olt, și dacă nu cumva cu mult peste ceea ce oferă astăzi localități urbane unde așteptările sunt mai mari.
E gata pentru primul meci. Despre el, acceași sursă, același autor – Florin Gheorghe Tiutiu: „Stadionul din comuna Nicolae Titulescu este făcut, pe de o parte, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Vedea-Găvanu-Burdea, de unde am primit suma de 100 mii euro. Diferența a fost suportată de noi, prin cofinanțare proprie, suma ajungând la aproximativ 200 de mii euro la care se adaugă și TVA. Este o bază sportivă modernă, una dintre cele mai frumoase din părțile noastre, dotată cu tribună acoperită și compartimentată de aproximativ 500 locuri, gazon impecabil, drenaj, sistem de irigare. De asemenea, avem vestiare, toalete, dușuri, centrală termică, birou administrativ, magazie de depozitare a echipamentelor sportive, alee betonată și grupuri sanitare separate pentru spectatori. în plus, am comandat și mobilierul necesar pentru interior, bănci și vestiare pentru sportivii care vor activa aici”.
Gazele naturale la Titulescu, astăzi un proiect. Mâine o certitudine!
E un concurs nedeclarat între primarii rurali ai României în ceea ce privește demararea investițiilor privind alimentarea cu gaze naurale. Deocamdată, se tatonează procedurile, cât și sursele de finanțare. Astăzi, la Nicolae Titulescu este un plan de lucru, unul structurat pe interesul comunității, într-o situație de asociere. Dar, cel mai bine știe cel care își propune aducțiunea gazelor naturale în localitate: „Împreună cu vecinii noștri de la Crâmpoia și cei din Dobrotești am avut un proiect comun încă din anul 2014, fiind printre primele 5-6 localități din România cu proiect scos la licitație la Ministerul Energiei. Prin 2018 legislația impunea ca noi să găsim un concesionar gen Distrigaz sau oricare operator de gaze naturale. Deși s-a organizat de trei ori licitația despre care aminteam, probabil că la timpul respectiv n-a existat interes din partea lor, ba mai mult, ni se cerea și o mare parte de cofinanțare, ceea ce era foarte mult pentru noi. Ulterior, am mutat proiectul pe FDI care la scurtă vreme s-a închis, iar în prezent suntem pe fonduri europene, pe POIM, așteptând să reușim implementarea acestui proiect major pentru comunitatea noastră. De reținut că între timp am rămas în parteneriat cu Crâmpoia, acolo unde va fi și stația de distribuție a gazelor, locul din care se va face legătura”.
În sfârșit! Extindere și la primărie…
Dacă alți primari își încep planurile de investiții în localitate cu biroul primarului, acolo unde alocă bani pentru confortul cetățenilor (sic!), la Nicolae Titulescu, abia după îndeplinirea obiectivelor majore se lucrează la extinderea actualului sediu al primăriei, prin înființarea unor spații necesare pentru grupurile sanitare, o magazie pentru combustibilul lemnos, un spațiu dedicat arhivei și cam atât… Alte lucruri au fost prioritare și au dovedit importanță majoră pe lista de investiții în comună…
Ce mai rămâne de făcut?
„La Nicolae Titulescu tot timpul va fi câte ceva de făcut. Spre exemplu, dacă acum am asfaltat, urmează șanțurile perate, podețele, aleile și trotuarele. Mai departe, proiectul cu gazele naturale pe care dorim să le punem în funcțiune cât mai repede. Mai mult, în România anului 2021 apar noi și noi oportunități, lumea se schimbă, avem energia solară, enerigia verde și multe altele. Sunt multe de făcut, se pot realiza, dar trebuie să vrei și să nu stai cu mâinile în sân!”, conchide cel care nu trăiește satisfacția terminării tuturor obiectivelor din localitate, știind că, întotdeauna, omului gospodar îi rămâne ceva de făcut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.