Acasă Actualitate «Un nume adunat pe o carte»

«Un nume adunat pe o carte»

237

Liga Scriitorilor – Filiala OLT

Asociaţia Liga Scriitorilor îşi propune a scoate în evidenţă pe acei nebuni frumoşi şi talentaţi, care-şi consumă timpul, energia şi banii, fără a se gândi la un câştig, din dorinţa de a contribui la îmbogăţirea culturii lsa nivel local şi nu numai.
Probabil că dacă nu ar fi fost Göthe şi Schiller, cultura germană ar fi fost în urmă cu câţiva ani, dar dacă nu ar fi fost Krupp, Farbindustrie, Mercedes, Bayer etc, nivelul de trai, şi, deci, nivelul de cultură german, ar fi fost şi mai în urmă…
Credem, deci, că această asociaţie culturală trebuie să scoată în evidenţă, nu numai autorii de cărţi beletristice, dar şi autorii unor cărţi din domeniul culturii tehnice, sau care, prin activitatea lor, au avut o contribuţie la dezvoltarea societăţii, a învăţământului etc.

Conferenţiar doctor GHEORGHE STAN s-a născut la 07.04.1943, în Priseaca, şi este absolvent al Universităţii A.I. Cuza din Iaşi, facultatea de Istorie-Filozofie, cu doctoratul luat în perioada 1992-1996.
A iniţiat şi contribuit decisiv la înfiinţarea, în Slatina, a Filialei Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, îndeplinind funcţia de director, până la data ieşirii la pensie. A publicat, de-a lungul timpului, o serie de cărţi ca «Economie, învăţământ agricol», editura Hoffman, 2008, «O viaţă, un destin», Editura Hoffman, «Paradox, antinomie, adevăr», editura Scribul, 2009, «Istoria culturii şi civilizaţiei», editura Hoffman, 2008.
Pe baza lucrărilor scrise, dar şi a activităţii de zi cu zi, profesorul Gheorghe Stan a fost ales în Comisia de Cultură, cu acesastă ocazie contribuind, decisiv, la înfiinţarea orchestrei de muzică populară „Doina Oltului”, participând şi la inaugurarea Casei de Cultură Slatina.
Tot în această perioadă, editează o carte în domeniul tradiţiilor populare: «Obiceiuri, Tradiţii, Personalităţi», editura Hoffman. Este, de fapt, o culegere de doine, balade, obiceiuri, tradiţii etc.
Profesor prin studii şi vocaţie, în perioada 1997-2002, îndeplineşte funcţia de director al Liceului Agricol Carol I, înfiinţat în 1883, funcţionând până în anul 2019, când a fost desfiinţat…

VICTOR CONSTANTIN s-a născut în Slatina, undeva prin oraşul de jos, la 06.01.1948. În 23.07.1995, în Jurnal de Olt, Nr. 146, a apărut sub titlul: «Iubirea de carte», un interviu acordat de Victor Constantin, omului de presă Paul Dobrescu, pe atunci directorul ziarului, astăzi patronul publicaţiei „Gazeta Oltului”.
Interviul respectiv fusese luat cu ocazia lansării unuia dintre manualele tehnice publicate la editura Didactică şi Pedagogică Bucureşti, pentru elevii liceelor de profil, manuale care figurează în broşura «Admiterea în învăţământul superior».
La întrebarea ziaristului: „Pentru viitor? Catedra, munca de cercetare, producţia?”, inginerul Victor Constantin a promis că după manualele tehnice scrise, în perioada 1975-1995, va încerca a aborda mirifica artă a beletristicii. În 1996 apare şi prima încercare, «Doamna», care a fost un succes, deoarece în mai puţin de trei luni au fost vândute toate cele o mie de exemplare…

Încurajat, profesorul scrie «Peste ani şi ani», în care urmăreşte destinul personajelor din „Doamna”, după acel tumultuos 1989. Între 1996 şi 2015 sunt editate şi vândute 17 ediţii, dintre care cinci în limba engleză, traducerea fiind asigurată de prof. univ. Emilian Sârbulescu, şeful catedrei de limba şi literatura engleză, din cadrul Universităţii Craiova.
De remarcat faptul că, la apariţia ultimelor ediţii – adăugite şi îmbunătăţite – a participat şi fostul său elev, Valerian Iliescu (astăzi comisar-şef în rezervă). Acesta a mai scris romanul „Dragoste pe Vit”. Datorită acestui succes, cei doi co-autori au fost invitaţi, în 2009, să viziteze America – New York, Washington şi Chicago, timp de o lună de zile.
Cum era de aşteptat, la întoarcere, cei doi publică „Pelerini prin America”, ediţie epuizată rapid.

Sub semnătura lui Victor Constantin mai apare nuvela „Mărturisiri” – martie 2003 – publicată în „Revista pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural Oltul”, nr. 37/2003. Prin 2015, Victor Constantin şi elevul său, Valerian Iliescu, publică prima piesă de teatru – dramă în trei acte – „Soarta”. Premiera, care a avut loc pe data de 27 martie 2017, la Biblioteca Judeţeană „Marin Preda”, din Alexandria – de Ziua Mondială a Teatrului – în sala de festivităţi a instituţiei, a fost transmisă integral de televiziunea „Media-Sud”, pentru judeţele Teleorman şi Giurgiu. Au mai fost susţinute spectacole cu „Soarta” în sala de festivităţi a Primăriei din Alexandria, la Grupul Şcolar Tehnic Alexandria şi în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Ion Minulescu” Slatina. La Festivalul Naţional de Teatru pentru Amatori, organizat de Colegiul Naţiona „Radu Greceanu” a primit Premiul III.

Şi cum se revine, mereu la prima dragoste, domnul Victor Constantin editează, în 2011, împreună cu un mare specialist în domeniul metalelor uşoare, dr. ing, Gilbert Ciobanu – şeful serviciului tehnic al uzinei de aluminiu -, cartea „Utilaje şi procese tehnologice în obţinerea şi prelucrarea aluminiului şi a aliajelor sale”. Lucrarea este o adevărată carte de căpătâi a uzinelor de acest profil, ea benficiind de coordonarea dr. ing. Gheorghe Dobra, directorul general al Întreprinderii de aluminiu Tulcea şi al Întreprinderii de aluminiu Slatina, dar şi al altor întreprinderi de profil din China, din câte ştim.
Lucrarea a fost apreciată şi de conf. dr. ing. Gheorghe Dan, fost elev al domnului Victor Constantin, care are în prezent o funcţie didactică înaltă în cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

Prin septembrie 2000, Victor Constantin, l-a solicitat pe prietenul său, marele şi regretatul artist plastic Nicolae Truţă, să-i realizeze mulajul unei statui, pentru Colegiul Metalurgic Slatina. Turnarea celor 300 de kg de bronz în cuptoare de elaborare a aliajelor de aluminiu, a presupus multe probleme şi soluţii tehnice, astfel că statuia a trebuit turnată pe bucăţi, având o inimă de oţel – prin fretare (proces tehnologic) – înălţimea acesteia atingând, cu soclu cu tot, valoarea de 6 metri. Denumirea dată de marele artist plastic, Nicolae Truţă, a fost „ZBOR”, fiind montată pe 2.IX.2001.
Interesant este faptul că „ZBOR”, deşi este amplasată de aproape 20 de ani, la intrarea în Liceul Metalurgic Slatina, ea nu figuerază în niciun act oficial al şcolii, deoarece unitatea nu a fost implicată financiar – sau sub altă formă – în realizarea ei.

Capodopera sculpturală „ZBOR” a fost selectată şi se află în albumul „Poveşti pe soclu”, al artistului fotograf George Piţulescu, ziarist al săptămânalului „Ziarul de Olt”.
Liga Scriitorilor – Filiala Olt, doreşte ca marele public să poată cunoaşte acele persoane care au contribuit la dezvoltarea societăţii noastre, organizând o întâlnire pe teme culturale sub patronajul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” Slatina, la o dată care se va counica ulterior.

Profesor,
GEORGETA GIUREA,
preşedinte interimar al Asociaţiei „Liga Scriitorilor – Filiala Olt”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.