Acasă Actualitate Cronică parlamentară de Olt

Cronică parlamentară de Olt

61

Senatorul Siminica Mirea, scrisoare deschisă adresată Grupului de Comunicare Strategică
Senatorul Siminica Mirea a adresat, prin intermediul paginii de socializare, o scrisoare deschisă Grupului de Comunicare Strategică în contextul ultimelor măsuri dispuse de către acest organism:
„Având în vedere anunțul conform căruia măsurile de carantină vor fi ridicate treptat după data de 15 mai, vă solicit să oferiți o serie de informații de interes public cu privire la premisele relaxării carantinei în concordanță cu câteva aspecte care țin de sănătatea publică:
– În conformitate cu recomandările virusologului Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie din cadrul Facultății de Medicina din Bonn, dar și cu punctele de vedere exprimate de alți specialiști în domeniu, ridicarea măsurilor de carantină se poate realiza doar respectând o serie de norme în raport cu categoriile vulnerabile din cadrul populației, precum și prin instituirea unei serii de măsuri de protecție la nivelul spitalelor. În acest sens, aștept ca Grupul de Comunicare Strategică să prezinte un plan de măsuri coerent și bine pus la punct cu privire la protejarea persoanelor vârstnice, dar și a măsurilor suplimentare ce vor fi luate pentru a asigura protecția cadrelor medicale? Germania a luat în calcul testarea medicilor și asistentelor o dată la 4 zile pentru a putea avea o perspectivă riguroasă, în acord cu specificitatea virusului de a fi foarte contagios, asupra personalului aflat în prima linie.
– De asemenea, specialiștii recomandă și testarea masivă a populației în vederea relaxării măsurilor de carantină. În prezent, în România, au fost efectuate peste 100.000 de teste, ajungându-se la câteva mii pe zi. Nu avem un număr constant de testări efectuate în acest sens, dar există suficiente suspiciuni rezonabile că încă nu au fost testate suficiente persoane. De pildă, există relatări ale unor persoane aflate în carantină și care au afirmat că au fost declarate sănătoase și lăsate să plece doar în baza unui certificat epidemiologic pe baza faptului că n-au avut simptome. Câte teste își propne statul să realizeze până la data de 15 mai astfel încât să creeze premisele relaxării măsurilor de carantină?
– Câte persoane au fost testate propriu-zis? Este de notorietate faptul că o persoană infectată necesită mai multe teste până când poate fi declarată sănătoasă. În acest sens, nu există o corelație între cele peste 100.000 de teste realizate și numărul de persoane testate. Aveți în vedere elaborarea unui plan prin care să măriți capacitatea de testare și să eficientizați procedura astfel încât să obținem o perspectivă mai amplă asupra fenomenului și să știm cât de multe persoane s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2?
Iată doar câteva dintre întrebările la care Grupul de Comunicare Strategică ar trebui să răspundă pentru a fi siguri că relaxarea măsurilor de carantină va fi în acord cu situația în care ne aflăm. Avem, într-adevăr, o serie de dificultăți cu care societatea se confruntă atât în plan social, cât și în plan economic, dar nu trebuie să luăm decizii pripite pentru sănătatea cetățenilor români fără a dispune de premisele necesare luării acestor decizii. Așa cum știm, România nu excelează la capitolul efectuării testelor pentru COVID-19, iar o altă caracteristică este redată de faptul că o parte consistentă a personalului medical din întreaga țară s-a infectat cu acest nou virus.
Sper ca această scrisoare să nu fie luată în derizoriu, căci reprezintă o serie de aspecte pe care Grupul de Comunicare Strategică va trebui să le lămurească pentru publicul larg al acestei țări.”

Prin implicarea lui Gigel Ştirbu. Donaţie majoră la Spitalul Județean de Urgență Slatina
Deputatul Gigel Ştirbu anunţă că, după o serie de interpelări şi insistenţe, prin intermediul agențiilor aflate în subordinea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, s-a donat suma de un milion şi jumătate de lei noi.
„Pe această cale, în urma interpelărilor și insistențelor mele, țin să-i mulțumesc ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care prin intermediul agențiilor aflate în subordinea ministerului pe care-l conduce, s-a putut dona suma de 1.5 milioane lei Spitalului Județean de Urgență Slatina. Actele necesare acestui contract de donație vor fi perfectate zilele următoare.”, spune deputatul.

Dan Ciocan. Activitate parlamentară
Deputatul Dan Ciocan este secretar în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor şi este membru în grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: Grupul parlamentar de prietenie cu Canada; Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Elenă; Grupul parlamentar de prietenie cu Irlanda.
A luat cuvântul de patru ori, în patru şedinţe, a susţinut o declaraţie politică şi este semnatar a 94 de iniţiative legislative, dintre care 35 au fost promulgate legi. De asemenea, a semnat şi două moţiuni

Paul Stănescu, semnatar al unui proiect de lege
Senatorul Paul Stănescu se numără printre semnatarii proiectului de lege intitulat: Propunere legislativă pentru completarea art.22 din Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare”.
„La nivelul serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare sunt înființați 43 de operatorii regionali ai serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, operatori care își desfăşoară activitatea în temeiul unor reglementări speciale, printre care Legea nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Hotărârea Guvernului nr.855/2008 pentru aprobarea actului constitutiv-cadru şi a statutului-cadru ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilități publice, cu modificările ulterioare, care stabilesc cadrul general pentru îndeplinirea condiţiilor şi regulilor «in-house», necesare accesării fondurilor nerambursabile. În cadrul legislativ negociat şi convenit cu Comisia Europeană prin POSMediu, furnizarea de granturi sectorului de apă şi apă uzată este condiţionată de înfiinţarea operatorilor regionali (denumiți «OR») şi de stabilirea unui noucadru legal privind încredinţarea directă a contractelor de delegare către operatorii regionali care să respecte cerintele «in-house» stabilite de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (denumită «CJUE»). Furnizarea de granturi sectorului de apă şi apă uzată este condiționată de înființarea Companiilor Regionale de Apă (operatori regionali) şi a Asociaţiilor de Municipalități, în conformitate cu criteriile specificate la Capitolul 5.1 „Management”, Sectiunea – «Prevederi specifice pentru implementarea adecvată a POS Mediu» stabilite în Regulamentul (CE) nr.1083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de coeziune. Operatorii regionali au ca scop furnizarea, prestarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare consumatorilor din aria de operare, realizarea de investiții pentru a aduce un aport la țintele asumate de România prin Tratatul de aderare”, se arată în expunerea de motive..

Marius Iancu: „PNL vrea în continuare capitalizarea dobânzilor”
„Am votat, proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor bancare și am corectat niște erori grave din această ordonanță dată de Guvernul Orban care favorizează, din nou, băncile și îi obligă pe români să plătească dobândă la dobândă dacă își suspendă ratele.
Conform actului normativ adoptat, dobânda și comisioanele aferente sumelor scadente a caror plată a fost suspendată, nu se capitalizeaza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. Măsura se aplica și cererilor depuse după intrarea în vigoare a OUG nr 37/2020.
În plus, prelungirea creditului se poate face și în cazul persoanelor care depășesc limita de vârstă prevăzută de creditori, la expirarea creditului.
PNL vrea în continuare capitalizarea dobânzilor, deși acest lucru nu se întâmplă în nicio țară și va ataca și această lege la CCR.
Este a doua lege votată de PSD care i-ar ajuta pe românii cu credite care sunt afectați de pandemia COVID- 19 și nu își mai pot plăti ratele, să le suspende fără a plăti dobânzi, adică rate lunare mai mari, după perioadă de suspendare, pe care liberalii o contestă.
Este o rușine ceea ce face PNL!
Acest partid care acum este la guvernare nu acționează în interesul românilor și refuză să ajute cetățenii acestei țări, în cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani, pe care o trăim!”, spune deputatul Marius Iancu despre proiectul de lege privind suspendarea ratelor bancare, pe care a votat-o.

Renică Diaconescu, semnatar al unui proiect privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică
Printre semnatarii proiectului legislativ privind modificarea şi completarea Legii 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, se află şi senatorul Renică Diaconescu.
„În România profesia de psiholog este reglementata în prezent prin Legea 213/2004, act normativ care nu a fost modificat/actualizat de la intrarea sa în vigoare pana in prezent.
Progresul făcut de societatea românească, în general şi profesia de psiholog, în special, de la data intrării în vigoare a legii nr. 213/2004, precum şi apariţia şi consolidarea unui corp de profesionişti şi acumularea de către acest corp a unei experienţe substanţiale, sunt lucruri de care atât societatea cât şi profesia trebuie să profite. Așadar, pentru asigurarea unui cadru cât mai bun pentru exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, precum şi pentru o cât mai bună desfăşurare a activităţii Colegiului Psihologilor din România și în scopul asigurării democrației profesiei, considerăm că prezentul proiect de lege, care vizează modificarea Legii 213/2004 are o importanță deosebită și justifică necesitatea concretizării proiectului în cel mai scurt timp.2, se arată în expunerea de motive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.