Acasă Actualitate Un reportaj altfel. Reporter de serviciu, la revederea Promoției 1972. Liceul Teoretic...

Un reportaj altfel. Reporter de serviciu, la revederea Promoției 1972. Liceul Teoretic (Tehnologic) Văleni, Olt

749
       Pentru un redactor de presă scrisă, care a depășit borna celor două decenii de activitate neîntreruptă în breaslă, pare că nu mai e nimic nou în domeniu. Pe undeva, viața se desfășoară ciclic. Doar personajele, ca într-o scenă de teatru, se rotesc între ele, iar măștile noi îmbracă caractere vechi. Însă, chiar și aici apar surprizele…
În urmă cu mai bine de o săptămână, Constantin Ciobanu, primar de câteva mandate al reînființatei comune Ghimpețeni, actualmente președinte al Grupului de Acțiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea, a sosit la redacție cu o invitație aparte. Era vorba despre acțiunea ce urma să aibă loc pe 19 septembrie 2019, la Căminul Cultural din Văleni, acolo unde se întâlneau, după ani, elevii din Promoția 1972 a Liceului Tehnologic din localitate.
A intervenit curiozitatea de a vedea ce înseamnă un astfel de eveniment, care sunt emoțiile și cum are loc o întâlnire, fie ea și programată, după 47 de ani…
Revederea a avut loc într-un cămin cultural nemișcat în toată această perioadă, dar mult mai primitor, renovat prin grija primarului de azi al comunei Văleni, inginerul Ion Șofaru, cel care, la rându-i, fusese elev al aceleiași școli.
Emoții, discuții aprinse, o mână de profesori și o parte din elevii Promoției 1972 au trecut strada în sala de clasă. Acolo, fiecare, la locul său…
S-a strigat prezența. După 47 de ani…
Rolul de diriginte a rămas în dreptul profesorului Victor Iancu. Au răspuns, din sală, cei prezenți. În numele celor absenți, plecați din această lume, colegii de bancă au provocat un moment de reculegere. Alții, temeinic, nu au putut veni:
Anghelina Angelescu (absent), Ana Angelescu (absentă), Bărăscu Ilie (decedat), Buturuci Gheorghe (prezent), Bălănoiu Ilie (prezent), Burcea Alexandrina (absentă), Cimpoaie Elena (prezentă), Constantinescu Maria (prezentă), Ciobanu Nina (absentă), Ciobanu Constantin (prezent), Căpraru Ionel (decedat), Cristescu Ana (absentă), Constantinescu Nina (absentă) Dolocan Ion (decedat), Dragomir Maria (absentă), Doicaru Maria (absentă), Despa Liana Gabriela (prezentă), Fieraru Gheorghița (absentă), Fieraru Alexandra (absentă), Gheorghiță Anton (decedat), Gâtlan Elena (absentă), Iliescu Victoria (decedată), Jidovu Mihai (prezent), Luță Elena (prezentă), Măgureanu Ecaterina (prezentă), Naon Elena (prezentă), Nicula Maria (prezentă), Nițu Ștefan (prezent), Pană Dorel (decedat), Popescu Nicolae (prezent), Pârvu Silvia (prezentă), Pârjol Maria (prezentă), Pârjol Angela (decedată), Stancu Florea (decedat), Stoica Lucian (absent), Scarlat George (prezent), Tiutiu Maria (decedată), Tiutiu Stănica (prezentă), Vochin Tina (absentă), Voicu Ioan (prezent).
Fiecare dintre cei prezenți a trecut în revistă ce au însemnat anii scurși de la terminarea liceului până în prezent.
Acest liceu, din această promoție, a dăruit societății specialiști tehnologi, ofițeri de carieră, ingineri, profesori, cadre medicale, oameni care au privit din băncile lor, cu demnitate, spre profesorii de altă dată, și ei, acum, în sală…
Constantin Ciobanu. Când cuvintele devin rânduri de emoție
Organizatorul evenimentului, inițiatorul acestui proiect, Constantin Ciobanu, a deschis ora de dirigenție. Un discurs liber, de ținut minte, chiar și pentru cei care astăzi privesc cu reticență rolul școlii în educarea și formarea caracterelor.
„Le mulțumim domnilor profesori care au făcut eforturi deosebite pentru a fi alături de noi în această zi memorabilă. Le mulțumim din toată inima, le dorim multă sănătate și viață lungă. Domnului diriginte, Iancu Victor, domnului director Florescu Ilie, doamnei profesor Florescu, doamnei profesor Zanfir, doamnei profesor Ana Maria…
Le mulțumim tuturor pentru ceea ce au făcut pentru noi, iar dacă în această perioadă de 47 de ani am realizat fiecare câte ceva în viață, și dânșii sunt «vinovați» pentru acest lucru.
Le mulțumim și profesorilor care astăzi, din păcate, nu mai sunt alături de noi și ne privesc de acolo, de sus, din ceruri, cu siguranță mulțumiți că ne văd din nou împreună, că am reușit să ne întâlnim după atâta timp. Îl amintesc pe domnul profesor Stănescu Constantin, pe domnul profesor Iliescu Lucică, pe domnul profesor Ivănescu Emil, pe domnul director din perioada în care noi am susținut examenul de admitere la liceu, domnul profesor Roșoi Ion. Am insistat ca fiica dumnealui să fie alături de noi ca un semn de omagiu și prețuire pentru tot ceea ce a făcut pentru noi. Atât cât vom trăi, vom păstra pentru fiecare profesor un semn de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut pentru noi”.
„Aș vrea să-i mulțumesc și primarului comunei Văleni, domnului inginer Ion Șofaru, un om cu carte, un om deosebit alături de care poți să conlucrezi în toate domeniile, începând de la agricultură, și continuând cu politică și problemele administrative. Alături de domnia-sa am reușit să facem și să aducem pentru comuna Văleni multe lucruri frumoase, dorindu-ne să ridicăm localitatea pe locul pe care îl merită. La nivelul județului Olt sunt desemnate șase localități eșantion, șase așezări care după reîmpărțirea teritorial-administrativă care se va produce în viitorul apropiat, vor deveni centre teritoriale ale localităților din zonă. Un astfel de centru va fi și comuna Văleni, într-un grup cu comuna Ghimpețeni, Titulescu, Seaca și Stoicănești. Este o mândrie pentru toți cei care suntem din Văleni, pentru cei care ne-am petrecut aici o parte din tinerețea noastră și avem atât de multe amintiri frumoase”.
„Împreună cu domnul Ion Șofaru am realizat mai multe obiective, unul dintre acestea fiind chiar Căminul Cultural în care are loc întâlnirea noastră, o clădire primitoare, caldă, care nu mai amintește de cea veche, rece și respingătoare. Mai departe, la parcul comunal, acolo unde se țin serbările și zilele importante de peste an se vor face schimbări semnificative, tot așa cum se lucrează la un proiect pentru piața comunală pentru că nu se poate ca o comuna ca Văleni să nu dispună de o piață bine organizată și bine pusă la punct. Așadar, Ion Șofaru s-a implicat cu toată inima în dezvoltarea acestei așezări, și este un om deosebit pe care îl vom susține și de acum încolo.
Am spus că domnia-sa este un primar cu carte. Nu vreau să fac niciun fel de aluzie, dar trebuie să recunoaștem că astăzi încă mai sunt primari cu mai puțină carte, inclusiv primari cu lipsa celor șapte ani de-acasă…”.
„Îi mulțumesc și actualului director al Liceului Teoretic din Văleni, doamnei Florentina Mihăilescu, confidentul nostru în a pune la punct tot ceea ce se va desfășura în continuare în cadrul liceului, o doamnă care a răspuns cerinețelor noastre cu toată amabilitatea. Este ușor și foarte bine să lucrezi cu oameni deștepți, cu oameni care știu carte.
Îi mulțumesc și doamnei director a Căminului Cultural din Văleni, Maria Bițu, cea care ne-a ajutat cu organizarea la tot ceea ce vedem în această sală. De asemenea, țin să-i mulțumesc și domnului Păsărică, consilier în cadrul Primăriei Văleni, dar și consilier în cadrul agenției pe care cu onoare o conduc, omul care s-a ocupat și a ajutat foarte mult la organizarea unui astfel de eveniment”.
„Mulțumiri și Ansamblului Folcloric «Poarta Olteniei», acelor copii minunați care ne vor încânta cu dansurile și cu jocurile lor, mulțumiri și coregrafului Marian Stănescu pentru munca pe care o depune cu acești tineri deosebiți”.
„Vă mulțumesc vouă, colegilor mei, celor fără de care nu s-ar fi putut organiza această întâlnire, iar mie, personal, îmi pare rău că nu am reușit să-i determinăm pe toți cei cu care am luat legătura să fie prezenți în această zi, alături de noi. Sigur, există probleme fel de fel, dar probabil că la anul, când vor auzi cum a fost întâlnirea de anul acesta, vor fi prezenți aici”.
Ion Șofaru, primarul de la Văleni, partenerul proiectului
Promoția 1972 a Liceului Teoretic (Tehnologic) din Văleni a beneficiat, pentru organziarea evenimentului din 19 septembrie 2019 de sprijinul necondiționat al primarului comunei Văleni, inginerul Ion Șofaru.
Vorbele sale, rostite în fața auditoriului reprezintă un mesaj ca o lecție de viață. Pentru cine înțelege ce trebuie înțeles: „Eu am zece clase făcute aici, pentru că atât se puteau face până în ’77, când am fost nevoit să urmeaz treapta a doua la Drăgănești. De acolo, așa cum spunea domnul Constantin Ciobanu, am devenit un om cu carte. Pentru asta le mulțumesc domnilor profesori pentru că datorită dânșilor am ajuns acolo unde am ajuns și am reușit să mă descurc în viață.
Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor celor ce sunteți prezenți aici pentru că sunteți cei care duceți peste tot în țară și în lume numele localității Văleni. Sunteți adevărații ambasadori ai acestei comune și prin dumneavoastră existăm în România și-n întreaga lume, acolo pe unde ajungeți și ne reprezentați cu cinste. Personal sunt mândru și foarte bucuros că Liceul Văleni a scos astfel de absolvenți.
Îmi pare rău că sunteți primii care organizați o astfel de revedere, dar vreau să vă spun că în decursul timpului m-am interesat de majoritatea celor care au învățat aici și știu că foarte mulți au ajuns oameni mari, iar eu sunt mândru de asta și vă mulțumesc tuturor”.
Epilog
Iată că dincolo de senzaționalul vieții cotidiene, de războaiele politice, de cazurile celebre, manifestarea de la Văleni, un proiect reușit, marca Constantin Ciobanu, poartă latura educativă, cea pe care ar trebui s-o căutăm în toate acțiunile noastre din viața de zi cu zi. Căci, aici este vorba despre oameni simpli, autori ai lucrurilor mari, cele care au făcut din România o țară respectată. «Vinovatul» de serviciu, elevul de altă dată, Constantin Titel Ciobanu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.