Tragedia de la Caracal, din sfârșitul lunii iulie 2019, atunci când Alexandra a cerut în zadar ajutor statului român, provoacă și acum valuri de emoții colective, consternare și compasiune. S-a scris mult, s-a vorbit pe măsură, s-au propus în general soluții pentru ca pe viitor așa ceva să nu se mai întâmple…
În contextul dat, începând e luni, 12 august 2019, în procedură parlamentară a intrat Proiectul de Lege pentru modificarea Codului de Procedură Penală și a Codului Penal. Un prim-proiect depus în acest sens la nivelul Parlamentului României, inițiat de senatorul de Olt, Siminica Mirea.
Iată care sunt principalele propuneri susținute de senatorul Mirea de la Olt în proiectul depus pe 12 august 2019:
„La art. 157 din Codul de Procedură Penală, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul 3, care va avea următorul cuprins: (3) Prin excepţie, este permisă pătrunderea oricărei persoane în domiciliu, fără emiterea unui mandat de percheziţie domiciliară, atunci când există indicii temeinice privind existenţa unei primejdii privind viaţa sau integritatea fizică a unei persoane şi este necesară pătrunderea pentru înlăturarea acesteia. La art. 99 din Codul Penal, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă (1) Liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă poate fi dispusă, dacă: a) cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detenţiune; b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei; c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească; d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate. e) infractorul nu a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat La art. 205 din Codul Penal, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la doi la 8 ani. La art. 208 din Codul Penal, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Fapta celui care, în mod repetat, urmărește, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuința, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.. La art. 208 din Codul Penal alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni la 2 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă. Art. 212 din Codul Penal se modifică şi va avea următorul curpins:
Fapta de a supune o persoană, în alte cazuri decât cele prevăzute de dispoziţiile legale, la prestarea unei munci împotriva voinţei sale sau la o muncă obligatorie se pedepseşte cu închisoarea de la doi la 5 ani. Art. 222 din Codul Penal se modifică şi va avea următorul curpins:
Fapta persoanei majore de a-i propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani să se întâlnească, în scopul comiterii unui act dintre cele prevăzute în art. 220 sau art. 221, inclusiv atunci când propunerea a fost făcută prin mijloacele de transmitere la distanţă, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani. La art. 223 din Codul Penal, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Propunerile de mai sus vor fi dezbătute la nivelul comisiilor parlamentare, în sesiune de lucru. Fie ordinară, fie extraordinară. Rămâne de văzut cât de repede vor deveni literă de lege, pentru că astăzi, un deficit al societății românești e dat tocmai de gradul permisiv al… literei de lege.