La iniţiativa poetului Grigore Călin, vicepreşedinte al Ligii Scriitorilor Români – Filiala Olt,
împreună cu noul preşedinte Paulian Buicescu, s-a întocmit un plan de activități culturale pentru anul 2019, constând în diverse proiecte culturale-artistice. Astfel, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, pe data de 09 mai a.c., începând cu ora 13:30, elevii Liceului Tehnologic Izvoarele şi cei ai Școlii Gimnaziale Valea Mare vor susține un spectacol de muzică și poezie intitulat: „Christos a înviat!”, dedicat zilei Proclamării Îndependenței, a Victoriei, dar și a Europei. La acest spectacol vor participa și Școlile Strejești, Iancu Jianu și Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Caracal.
„Trasee Culturale Oltene”
Cel mai important proiect al LSR Olt este intitulat „Trasee Culturale Oltene” şi constă în vizite tematice în zone cu o bogată zestre culturală, arhitecturală şi literară. Evenimentul se va desfăşura pe 25 mai 2019 după următorul program:
– ora 09:00 -se pleacă cu un microbuz de la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” – Slatina;
– ora 9:15 – Curtișoara. Prima oprire este acasă la scriitorul Constantin Stanciu, unde se va vizita expoziția de pictură și sculptură, se vor prezenta și operele literare.
– ora 9: î30 – la 100 de metri distanță se face popas la „Cafeneaua literară”, la reședința de vară a poetului și ziaristului Grigore Călin. Se vizitează o grădină model expusă pe 30 de ari, o casă veche de peste 100 de ani și o degustare de căpșuni și lichior de trandafir, dar și o expoziție cu cele şapte cărți de poezii. La cafenea vor recita poezii – creații proprii – poetul Paulian Buicescu și scriitorul Nicolae Zărnescu.
– ora 10:00 – se vizitează Conacul boierului Marin din satul Dobrotinet:
– ora 11:00 – Moșteni- „Cafeneaua literară” la Cabana pescărească a scriitorului Aurel Furtună, aflată pe malul lacului de acumulare într-un peisaj mirific.
– ora12-Dobroteasa- acasă la scriitorul Marian Bărăscu.
– ora 12:30 – Leleasca – se vizitează Biserica din lemn, monument istoric, din satul Ștefănești.
– ora 13:00 Topana – acasă la reședința de vară a poetului Grigore Călin. Se face pauză 60 de minute şi se vizitează cea mai frumoasă grădină din zona de nord, aflată pe o suprafață de 50 de ari.
– ora 14:00 – popas la Pădurea Bădărăi – la cules de mânătărci.
– ora 14:30 – se vizitează Rezervația naturală de gârniță din Pădurea Ungureni și pășunea cu Brândușa de toamnă de la Făntăna „Pisoci”.
-ora 15:00 – Chilia – se vizitează Muzeul „Nicolae Nica”, cu cele mai reușite sculpturi în os.
-ora 16:00 – Făgețelu – acasă la scriitorul Vasile Fulga. Se face pauză 60 de minute.
-ora 17,30 – Tătulești – acasă la epigramistul Nicolae Topor. Se vizitează Biserica din lemn „Dopicea”, monument istoric.
-ora18:00 – Scornicești – acasă la poetul Mihai Bărbulescu. Se vizitează Casa memorială „Nicolae Ceaușescu”
– ora 19:00 – Spătaru – acasă la preotul Bujgoi.
– ora 20:00 – Slatina – „Agapă literară” la o locație privată în Str. Cornișei.