Problema islazul comunal de la Rusăneşti este una mai veche, de câţiva ani. Crescătorii de animale din comună vor ca vitele, caii, oile şi caprele să poată să pască pe terenul alocat de primărie în acest sens. Cetăţenii, care cresc animale în ferme proprii sau în ogradă, vor ca primăria din comună să le pună terenul la dispoziţie, însă unora individual, altora în ca făcând parte din asociaţii de crescători. Terenul, însă, este domeniu privat al primăriei, condusă de primarul Alexandru Cherea, şi disponibilitatea lui se face doar prin hotărâre de consiliu local. Consiliul local este format din 13 consilieri locali. Pentru o majoritate calificată este nevoie de nouă consilieri, care să voteze o posibilă hotărâre de consiliu în favoarea crescătorilor de animale. Însă, consilierii locali nu vor să voteze o astfel de hotărâre. Consilierii nu sunt împotriva crescătorilor de animale, doar că aleşii locali vor ca toate prevederile legale să fie respectate. Termenul final pentru plata subvențiilor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Olt a fost 31 martie, iar fermierii trebuie să facă parte dintr-o asociaţie. Însă crescătorii nu se grăbesc să facă parte dintr-o asociaţie.
Conflict aplanat
Între crescătorii de animale şi consilierii locali s-a format un conflict, care ca unică formă de soluţionare resectarea legii. La solicitarea fermierilor, preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, s-a prezentat în comună, la Căminul Cultural Rusăneşti, acolo unde a avut loc o întâlnire. Dat fiind faptul că numărul de consilieri locali liberali este mai mare, crescătorii de animale din comună au sperat că-l pot convinge pre preşedintele PNL Olt să-i determine pe consilierii locali liberali să voteze în favoarea acestora. Răspunsul liderului liberal oltean a fost acela că cea mai bună cale, care trebuie respectată este legea. El nu poate ordona consilierilor liberali cum şi în favoarea cui să voteze, pentru că asta ţine de conştiinţa fiecărui consilieri, fiind sigur că membrii consiliului local au votat în cunoştinţă de cauză şi fără să facă abatere de la lege.
De asemenea, fermierii au mai pus pe masă şi problema gropii de gunoi, care este în apropierea izlazului, astfel animalele de carne sau de produse lactate pot consuma lucruri nepotrivite şi chiar toxice pentru ele. Ţinând cont că unii fermieri dau produsele lactate unor firme de brand din România. Cetăţenii solicită împrejmuirea gropii de gunoi, astfel încât animalele să nu aibă acces în acea zonă. Pe lângă asta, crescătorii de animale contestă faptul că fiul primarului comunei, fermier şi el, are avantaje din parte primăriei în ceea ce priveşte spaţiul alocat de primărie pentru păşunat. Totuşi, cetăţenii nu au adus vreo dovadă a ilegalităţii folosirii izlazului de către fiul primarului sau că ar avea acces la spaţiu în mod partinic. La aceste probleme, preşedintele Liviu Voiculescu le-a răspuns că a venit în comună din respect pentru crescătorii de animale, din respct faţă de munca pe care o depun aceştia în creşterea animalelor , insă problemele de interes local trebuiesc rezolvate împreună cu administraţia locală. Tot acesta a spus că înţelege toate situaţiile prezentate, însă nu este moral ca un primar al unei localităţi să vină să se implice în treburile altei localităţi.
Acesta le-a dat asigurări fermierilor că aleşii locali votează în litera legii şi că pot depune dosarele pentru a beneficia de subvenţiile APIA începând cu anul următor. Conflictul dintre crescătorii de animale şi consilierii locali PNL a fost aplanat prin dialog şi explicarea cadrului legal corect utilizat de către aleşii locali al comunei. Cadru legal pe care şi crescătorii de animale trebuie să îl respecte.