Acasă Economic ALRO Slatina, investiţie majoră în cercetare şi dezvoltare

ALRO Slatina, investiţie majoră în cercetare şi dezvoltare

540

Miercuri, 23 ianuarie 2019, la sediul ALRO Slatina, directorul general Gheorghe Dobra , alături de specialişti din cadrul întreprinderii: directorul de Resurse Umane, Nicu Durău, directorul Departamentului Laminoare, Mircea Popa, directorul Tehnic Investiții în Calitate, Ioan Sava, managerul Cercetare-Dezvoltare ALRO, Florea Sterie și directorul proiectului, Ovidiu Bălu, au prezentat cel mai noi proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Operaţional Competivitate 2014-2020.
Proiectul este în curs de implementare şi a debutat în toamna anului 2016 şi se va finaliza în marie 2019. Valoarea totală a proiectului este de115.037.887,76 lei, din care 35.984, 05 lei reprezintă finanţarea europeană nerambursabilă. Ese vorba de proiectul: „Investiţii în departamentul de CD (cercetare şi dezvoltare) al Alro destinate îmbunătăţirii infrastructurii de cercetare pe segmentul tablă tratată termic din aliaje de aluminiu cu aplicaţii industriale de înaltă calificare”.

Gheorghe Dobra: „Este vorba de un obiectiv vârf de lance în domeniu”
Aflată întotdeauna în elita producătorilor şi prelucrătorilor de aluminiu de la nivel mondial, ALRO Slatina a implementat un proiect benefic de achiziţionare şi punere în funcţiune de echipamente de cercetare şi dezvoltare. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de speţa dezvoltării şi cercetării cu scopul creşterii competitivităţii economice a întreprinderii prin inovare, respectiv îmbunătăţirea infrastructurii de C&I şi a capacităţilor de excelenţă a ALRO Slatina, precum şi capacităţii ştiinţifice a instituţiei în domeniile de specializare inteligentă. De asemenea, proiectul mai are ca obiectiv creşterea investiţiilor private ale ALRO SA în CDI, respectiv creşterea gradului de utilizare a infrastructurii de CD a ALRO SA în scopul dezvoltării de noi direcţii de cercetare, creşterea competitivităţii pe piaţă prin diversificarea gamei sortimentale de produse finite fabricate, ca şi rezultat direct al susţinerii specializării inteligente, creşterea potenţialului clusterului din care face parte ALRO SA, prin posibilitatea de realizare de noi teme/programe de cercetare-dezvoltare ale căror rezultate transpuse în practică asigură potenţial pozitiv de creştere la nivelul comunităţilor unde activează ALRO SA, și anume Regiunea Sud – Vest, dar şi creşterea numărului de cercetători care lucrează în departamentul ALRO SA cu facilităţi îmbunătăţite, prin crearea de noi locuri de muncă;

„Din start vă spun că este vorba de un obiectiv vârf de lance în domeniu, un obiectiv care ne va ajuta să îmbunătățim substanțial activitatea în următorii ani. Obiectivul general este reprezentat de dezvoltare cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, în scopul creșterii competitivității economice a întreprinderii prin inovare, respectiv îmbunătățirea infrastructurii de cercetare și inovare și a capacităților de excelență a întreprinderii, precum și a capacității științifie a întreprinderii în domeniile de specializare inteligentă”, a spus directorul general Gheorghe Dobra.

Noile echipamente, prezentate mass-mediei
În cadrul proiectului au fost achiziţionate echipamente de cercetare – dezvoltare, respectiv echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu, echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20mm şi echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.
După conferinţa de presă, coordonatorii de proiect şi reprezentanţii mass-media s-au deplasat la Punctul de Lucru Aluminiu Prelucrat al ALRO, de pe strada Milcov nr.1, acolo unde au putut fi văzute funcţionând echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului:
– echipamentul independent pentru cercetarea procesului de călire a tabletor din aliaje de atuminiu, inclusiv componenta tehnotogică speciatizată pentru procesarea şi recircularea apei dedurizate necesare în cercetarea cătirii tablelor din aliaje de atuminiu;
– echipamentul independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunitor interne din tablele din atiaje de aluminiu cu grosimi mai mici de 20 mm;
– echipamentul independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.

Ghid a fost Florea Sterie, manager Cercetare în cadrul ALRO Slatina, care a explicat mecanismul de funcţionare a noilor echipamente. Hala în care se desfăşoară activitatea de cercetare a fost reabilitată, modernizată şi tehnologizată cu cele mai moderne utilaje, în mare parte computerizate, evident operate de angajaţi profesionişti.
„Dacă ați observat sunt 115 milioane RON, 30 și ceva de milioane de dolari și 30 de persoane. Practic în industria noastră investiția pentru a crea un loc de muncă este foarte mare, aproximativ 800.000-1.000000 de dolari. Însă în afară de Departamentul propriu-zis a dus și la dezvoltarea capabilităților la laboratoare pentru că probele și tot ce lucrăm trebuie să fie analizateObligațiile în cadrul acestui proiect este ca în cinci ani să dezvoltăm tehnologii care apoi să se aplice în Direcția Operațională Aluminiu Prelucrat, precum și să participăm cu lucrări științifice atât la nivel european, cât și la nivel mondial. Putem să spunem că deja am făcut câteva teste și anul acesta vom participa la conferința TMS care va avea loc în SUA, la San Antonio, în Texas, una din cele mai mari din acest domeniu. Avem trei lucrări pregătite de colegii noștri din cercetare care le vor prezenta, așa cum am zis, la nivel mondial”, a spus Florea Sterie.

ALRO şi-a dezvoltat majoritatea produselor prin cercetare proprie. Produsele la care vor fi utilizate aceste investiţii sunt unele din cele mai sofisticate produse din metalurgia aluminiului, cum ar fi în structura de rezistenţă a aeronavelor, în părţile delicate ale autoturismelor, şi în produse care presupun un efort consistent atât de dezvoltare, cât şi în producţia lor.

În completarea lui Florea Sterie, managerul de proiect Ioan Sava a afirmat că: „În legătură cu obligațiile privind aceste publicații vreau să vă spun că prin solicitarea din caietul de sarcini trebuie să fie colaborări public-privat. Tot din orientarea noastră pro-regională am decis ca partenerul pentru aceste prime trei lucrări care vor fi prezentate în SUA să fie Universitatea din Pitești care nu este o universitate provincială. Este foarte legată de spiritul aeronautic. Colaborările cu Toulouse sunt foarte frecvente la această universitate și pentru noi este foarte important.  Deci aceste prime trei lucrări au fost acceptate din prima dată la Comitetul Tienes ceea ce nu este ceva uzual. 85% dintre lucrări trebuie să reprezinte elemente de originalitate. Deci nu poți să te duci cu un articol scris din alte articole”.

Noi locuri de muncă
Implementarea proiectului a tras după sine şi crearea a 30 de noi locuri de muncă, în Departamentul Cercetare-Dezvoltare al companiei de la Slatina:

 „Implementarea proiectului a avut ca efect pozitiv și crearea a încă 30 de posturi ocupate deja de specialiști direct implicate în procesul de cercetare. Este vorba de 5 ingineri specialiști și 25 de muncitori tehnicieni care vor opera pe aceste utilaje. Ei vor fi sprijiniți de altfel și de alți colegi din cadrul secțiilor și departamentelor tehnice din Alro. Cercetarea nu este un proces care se face izolat. Vor fi legături directe atât cu Departamentul tehnic, ceilalți colegi din Departamentul cercetare care nu sunt arondați direct către proiectul respectiv, precum și dintre colegii de la departamentul de producție și de mentenanță , întreținere. Sigur este și o obligație asumată prin proiect ca aceste posturi și acești angajați să fie permanenți. Noi ne dorim ca ei să fie doar nucleul acestui proiect și acestui Departament de Cercetare-Dezvoltare. Nu ne vom opri aici. În funcție de rezultate sigur vom întări și vom dezvolta echipa”, a spus Nicu Durău director Resurse Umane.

Obiective pentru viitor
Prin acest proiect se doreşte continuare dezvoltării cercetării, acesta fiind singurul mod prin care ALRO reuşeşte să avanseze cu produsele cu valoare adăugată. Vorbim aici de produse high tech care se vor folosi în industria constructoare de maşini şi, respectiv, aero-spaţială.

De asemenea, ALRO Slatina desfăşoară un program de succes: „Aero”, iar prin acesta a devenit furnizor de produse pentru câteva companii din domeniu. Echipamentele din cadrul proiectului de cercetare-dezvoltare permit companiei să exceleze şi în această latură a industriei.

Dacă e să ne întoarcem în istorie, la început avioanele nu erau din aluminiu. Aveau un fuselaj dintr-un anumit material, erau acoperite cu textil și așa mai departe. Acum lupta este ca avioanele să fie cât mai ușoare, să consume cât mai puțin combustibil, să aibă cât mai puține emisii de dioxid de carbon și să fie cât mai rezistente. Și cum să faci toate astea: trebuie să ai produse care să aibă niște caracteristici care să reziste. Adică să folosești mai puțin material la ceea ce înainte se realiza cu o cantitate mai mare”, a spus Gheorghe Dobra.

Prin implementarea programului de cercetare-dezvoltare, ALRO Slatina doreşte să vină cu noi abordări în domeniul auronautic:

„Ceea ce intenționăm să facem cu aceste echipamente este să dezvoltăm această gamă de produse și mai ales să ne pregătim pentru niște abordări strategice care nu sunt de viitorul îndepărtat, ci sunt de viitorul foarte apropiat. În momentul de față, cerințele de temperatură în toată industria aeronautică se învârt în jurul valorii de plus/minus 5 grade. Nu întâmplător aceste echipamente au performanța de plus/minus 3 grade. Pentru că noi ne pregătim pentru ceea ce știm că urmează. Vorbim și o lungime de aripă (de avion – n.r.) de 35 de metri, care acoperă de două ori mai mult lungimea de acum a aripei”, a spus Ion Sava.

ALRO Slatina agent economic reprezentativ pe piaţa românească şi nu numai
ALRO este o subsidiară a Vimetco, companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală. ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Continentală(exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavică), având o capacitate de producţie instalată de 265.000 tpa.

Principalele pieţe de desfacere pentru produsele ALRO sunt: Uniunea Europeană (Ungaria, Polonia, Grecia, Germania şi România). Compania are exporturi în SUA şi Asia. Combinatul este certificat pentru conformitate cu ISO 9001 pentru managementul calităţii şi are certificatele NADCAP şi EN 9100 pentru unităţile de producţie pentru industria aerospaţială, precum şi certificatul ISO TS 16949 pentru industria auto, iar produsele sale respecta standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât şi standardele internaţionale pentru produsele laminate plate.

Pe lângă proiectele de cercetare-inovare, ALRO investește, din 2016, și în eficiență energetică, precum și în extinderea portofoliului de clienți, prin creșterea capacităților de producție de la sectorul de aluminiu procesat (table tratate termic, produse placate) și în asigurarea continuității și siguranței proceselor tehnologice ale companiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.