În săptămâna 14-20 ianuarie 2019, la nivelul județului Olt s-au înregistrat 2.163 cazuri de infecții respiratorii acute (ARI) cu 62 internari, 783 cazuri de pneumonii cu 168 de internari si 17 cazuri de gripa sezonieră.
Toate cazurile de gripa confirmate s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu simptomatologie compatibila cu gripa, respectiv: febra peste 390 C, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinita, coriza, stare generala alterata, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cu laboratorul. Persoanele erau nevaccinate antigripal in sezonul rece 2018/ 2019;
Astfel, numărul persoanelor cu varste cuprinse intre 2 si 75 ani a fost de 11 cazuri în mediul urban și 6 cazuri în mediul rural…
În urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti, cazurile au fost confirmate cu virus gripal.
Situatia cumulativa a cazurilor de gripa in intervalul 01.10.2018 – 23.01.2019 este următoarea: Total cazuri = 48 cazuri confirmate, din care 23 cazuri confirmate cu virusul gripal tip A subtip H1, alte 25 cazuri confirmate cu virusul gripal tip A subtip H3.
Avand in vedere cresterea incidentei infectiilor respiratorii acute din ultima perioada, la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina se impun urmatoarele masuri de limitare a imbolnavirilor: Interzicerea accesului persoanelor din afara spitalului in sectiile: ATI,
Neonatologie, Pediatrie, sectiile chirurgicale, boli infectioase; si limitarea accesului in celelalte sectii cu respectarea urmatoarelor masuri: Respectarea intervalului orar pentru vizite: 15- 20; Limitarea nr. de vizitatori la un pacient , precum si accesul numai cu echipament de protectie UF, durata vizitei sa fie de max. 10 min.; Interzicerea accesului persoanelor cu afectiuni respiratorii; Triajul epidemiologic al personalului angajat, inainte de inceperea programului de lucru.
Masuri impuse la nivelul colectivitatilor de invatamant scolar si prescolar sunt următoarele: dezinfectia obligatorie a veselei,jucariilor, suprafetelor, si anexelor social
sanitare cu substante clorigene; aprovizionarea permanenta cu sapun , prosoape de unica utilizare si hartie igienica a grupurilor sanitare; maturarea zilnica a incaperilor numai in absenta copiilor si obligatoriu in sistem umed; aerisirea incaperilor unde se desfasoara activitati educative prin deschiderea obligatorie a ferestrelor in timpul pauzelor;
Spalarea riguroasa a mainilor cu apa si sapun trebuie sa se faca de numeroase ori pe zi, fiind obligatorie in urmatoarele situatii ( inaintea servirii fiecarei mese; dupa folosirea toaletei;
dupa stergerea nasului, stranut, tuse Inainte de servirea mesei copiilor; inainte si dupa schimbarea scutecelor/lenjeriei copiilor; dupa insotirea la toaleta a copiilor, dupa folosirea toaletei; dupa utilizarea batistelor, tuse, stranut.
Atunci cand primele semne de boala ale copilului apar in timpul programului la cresa sau gradinita trebuie contactati imediat parintii pentru a fi invitati sa ia copilul si sa se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru. Izolarea la domiciliu, la izolator sau spital a scolarilor/prescolarilor depistati cu semne de
boala cu aspect gripal, la indicatia medicului.
Masuri specifice: Vaccinarea ramane cea mai sigura si eficienta masura profilactica.
Pentru sezonul 2018- 2019, D.S.P. Olt a catagrafiat 30.300 persoane, considerate la risc si care doresc sa se vaccineze antigripal.
Din achizitia M.S., avem garantia ca pentru sezonul rece 2018/ 2019, judetului Olt s-au repartizat 23.830 doze de vaccin gripal, fata de 30.300 doze solicitate; acest vaccin adresandu-se exclusive grupelor populationale considerate la risc, respectiv medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, gravide, persoane in evidenta cu afectiuni medicale cronice.
Mai departe, cantitatea repartizata județului Olt a fost administrata, dupa cum urmeaza:
Persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 ani in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficientei umane= 7.450; Gravide= 10; Medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii = 1.788 doze; Persoane, adulti si copii, rezidente in institutii de ocrotire sociala precum si persoane care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt= 482 doze; Toate persoanele cu varsta peste 65 ani = 14.100 doze.
Masuri de preventie generale privind masurile de prevenirea virozelor respiratorii si a GRIPEI:
Respectarea masurilor de igiena individuala- spalarea pe maini cu apa si sapun
ori de cate ori este nevoie; Evitarea aglomeratiilor de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie; Curatati si dezinfectati vesela si tacamurile, mai ales daca unul dintre membrii familiei este bolnav. Spalati jucariile copiilor dupa ce au fost folosite. Folositi servetele de hartie pentru a va acoperi gura si nasul cand tusiti sau
stranutati, aruncati-le imediat dupa folosire si spalati-va pe maini. Evitati aglomeratiile de persoane si contactul prelungit cu cineva care are o viroza respiratorie. Dormiti bine si mancati sanatos, echilibrat, pentru a nu va slabi imunitatea si a nu deveni vulnerabili la infectii. O dieta echilibrata, care pune accent pe fructe proaspete si legume, cereale si cantitati mici de carne slaba permite organismului sa se concentreze la apararea impotriva virusurilor, mai mult decat la digestie. Beţi cât mai multe lichide, pentru a vă hidrata suficient. Apa, sucurile naturale, ceaiurile calde cu lamâie şi miere si supele calde de pui sunt cele mai bune alegeri. Evitaţi alcoolul, cofeina şi renunţaţi la fumat, pentru că acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor. Stati acasă şi odihniţi-vă dacă aveţi febră, vă curge nasul sau tuşiţi. Purtaţi o mască peste nas şi gură dacă locuiţi sau munciţi alături de persoane cu boli cronice sau cu o imunitate scăzută. Pastrati camera calda dar nu o supraincalziti. Dacă aerul este uscat, folosiţi un vaporizator pentru a vă reduce congestia nazală şi a vă atenua tusea. Este bine de stiut ca antibioticele nu ajuta in viroze. Acestea se folosesc numai la recomandarea medicului. Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate. Pastrarea unei igiene corporale riguroase cu spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave. Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave. Evitatea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne /simptome compatibile cu gripa. Omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita 24-26 grade C). Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala . Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul iar compozitia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Recomandari pentru angajatori: asigurarea unui climat adecvat activitatilor.
DE CE TREBUIE SA PREVENIM GRIPA
De la un an la altul sezoanele de gripa sunt tot mai severe si afecteaza constant
toate grupele de varsta; Virusul gripal poate trai zile (3 – 5 zile) pe obiecte si suprafete contaminate si poate cauza imbolnavirea; In Europa numarul deceselor de gripa este mai mare decat numarul deceselor cauzate de accidentele de circulatie; Gripa ucide! Numarul deceselor cauzate de gripa inregistrate de la un sezon la altul este intr-o tendinta constanta de crestere. Ex. In sezonul 2015 s-au inregistrat 40 de decese iar in sezonul 2016 s-au inregistrat 107 decese.
RECOMANDARI pentru crese/gradinite Masuri zilnice de igiena
Aceste masuri trebuie aplicate in fiecare zi inclusiv in perioadele fara un risc infectios anuntat. Aceste masuri se aplica spatiilor de desfasurare a activitatii didactice, mobilierului, materialelor, jucariilor, lenjeriei, alimentatiei. O importanta deosebita trebuie acordata igienei individuale, spalarea frecventa a mainilor avand o importanta majora. Aceste masuri trebuie comunicate periodic personalului angajat.
Igiena respiratorie
Se recomanda utilizarea batistelor de hartie de unica folosinta pentru stergerea nasului, acoperirea gurii si nasului in caz de stranut sau tuse. Batistele de hartie de unica folosinta se arunca dupa fiecare utilizare intr-un cos de gunoi cu capac, prevazut cu pedala si care are in interior sac de plastic. Mainile trebuie spalate dupa fiecare stergere a nasului sau stranut.
Igiena mainilor
Personalul din colectivitatile de copii si copiii trebuie sa respecte o igiena riguroasa a mainilor. Spalarea riguroasa a mainilor cu apa si sapun trebuie sa se faca de numeroase ori pe zi, fiind obligatorie in urmatoarele situatii:
Pentru personalul colectivitatilor de copii: Inaintea oricarui contact cu alimentele; Inainte de servirea mesei copiilor; Inainte si dupa schimbarea scutecelor/lenjeriei copiilor; Dupa insotirea la toaleta a copiilor; Dupa folosirea toaletei; Dupa utilizarea batistelor, tuse, stranut.
Pentru copii: Inaintea fiecarei mese; Dupa folosirea toaletei; Dupa stergerea nasului, stranut, tuse.
Folosirea solutiilor hidro-alcoolice ca alternativa la spalarea mainilor cu apa curenta si sapun. dezinfectarea mainilor prin aceasta metoda se face in cazul in care mainile sunt uscate si nu foarte murdare sau cu reziduuri de talc.
Igiena incaperilor si materialelor
Schimbarea lenjeriei de fiecare data cand este necesar; Golirea si spalarea in fiecare zi a cosurilor de gunoi; Aprovizionarea cu sapun , prosoape de unica folosinta si hartie igienica a bailor, ori de cate ori este nevoie; Aerisirea incaperilor de cateva ori pe zi.
Sfaturi pentru părinți
Conducerea colectivitatii de copii trebuie sa comunice parintilor masurile de protectie
adoptate si sa le recomande respectarea lor cat timp se afla in interiorul institutiei. Parintii sunt rugati sa-si anunte sosirea in institutie atunci cand sunt simtomatici sau bolnavi; Un afis pliant la intrarea in cladire ii va informa pe parinti in legatura cu aceste recomandari; Parintii trebuie sa fie atenti la aparitia primelor simptome de gripa. La copil febra (peste 380C) este deseori unicul semn, dar copilul poate prezenta tuse, congestie nazala sau semne digestive (diaree, dureri abdominale, varsaturi). Trebuie supravegheati atent copiii sub varsta de 6 luni, Atunci cand primele semne de boala ale copilului apar in timpul programului la cresa sau gradinita trebuie contactati imediat parintii pentru a fi invitati sa ia copilul si sa se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru. Atunci cand personalul institutiei nu reuseste sa ia legatura cu parintii, trebuie sa contacteze medicul de familie sau pediatru. Pentru un astfel de demers in afara situatiilor de urgenta trebuie obtinut in prealabil acordul parintilor.