Acasă Editorial Rosal începe prost. Cu gunoiul sub preș…

Rosal începe prost. Cu gunoiul sub preș…

531
       1 ianuarie 2019 trebuia să fie ziua izbăvirii. Atunci, la nivelul județului Olt urma să fie pus în practică contractul semnat în septembrie 2018, între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco și Rosal Grup. Obiectul contractului: colectarea și transportul gunoiului menajer, din tot județul, la depozitul ecologic de la Bălteni.
O lucrare complicată, dacă includem și patru stații de transfer al deșeurilor din Scornicești, Balș, Caracal și Corabia, aproape patru mii de unități de tip platformă pentru deșeuri menajere, puțin sub două mii pentru deșeuri reciclabile, dar și alte mii de containere, tocătoare de deșeuri și unități de compostare individuală.
Un proiect demarat în urmă cu mai bine de zece ani, atunci când Consiliul Județean Olt a atras 30 de milioane de euro din fonduri europene. Un proiect așteptat de cei care vor un județ curat, astăzi murdar din cale afară. Căci, haideți să nu ascundem sub preș ceea ce este evident: județul Olt are astăzi o problemă reală cu gunoaiele. Este un teritoriu murdar, căci dincolo de zona Slatinei, unde astăzi este curățenie, la fiecare intrare în majoritatea satelor din Olt, te întâmpină mizeria. Făcută de noi, nu adusă de primar acolo, deși unii dintre ei ar putea să facă mai multe…
Numai că, la început de an, stupoare: câștigătorul licitației – Rosal Grup, care poartă imaginea controversatului Silviu Prigoană, deși afacerea e pe la alții, a cerut un termen de prelungire a demarării proiectului. Motivul este hilar, ca să folosim un termen cuviincios, pentru a nu spune deschis că ori e ceva ce astăzi scapă, ori, pur și simplu, locuitorii județului Olt sunt luați de orice altceva, dar nu drept oameni inteligenți.
Potrivit unei declarații făcute de vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, citat de site-ul Olt Alert, băieții de la Rosal au cerut și au primit un act adițional cu termen 15 martie. Acceptând penalități, probabil, pentru că nu au achiziționat… mașini de colectat gunoiul. Păi, dacă declarația e sustenabilă, iar motivul invocat nu a fost expus de oameni sub influența alcoolului sau a stupefiantelor, nu e credibilă. Dacă contractul a fost semnat în septembrie, avem deja patru luni în care o mașină pentru colectat gunoiul putea să ajungă în Slatina, pe roți, fie din China, fie din Australia, fie de la poalele sudice ale Anzilor, din America de Sud. Iar dacă pe lângă cele patru luni în care au avut timp să facă ceea ce și-au asumat voluntar în contract, după o licitație câștigată, unde s-au adunat puncte și pentru existența mașinilor de gunoi în cauză, mai punem cele trei luni cerute ca păsuire și primite, avem deja șapte luni de… cunoscute. Din partea Rosalului, o firmă care fie ascunde ceva, fie pur și simplu a înțeles că aici merge.
Din păcate, ce ați citit câteva rânduri mai sus despre județul înecat în mizerie, care se scufundă în gunoi, nu este o metaforă jurnalistică de provincie, ci este o realitate care sufocă și produce repercusiuni greu de recuperat, atât pentru calitatea vieții, cât și pentru mediul înconjurător. Nu mai punem la socoteală un alt gunoi acceptat tacit și ignorat de instituțiile de mediu locale, naționale și europene. În clipa de față, toate gropile de gunoi din județul Olt, considerate științific… depozite neconforme, sunt în afara legii, iar orice depozitare acolo este sancționabilă. Așa că, cele trei plus patru luni, invocate de Rosal, nu au niciun fel de temei și niciun fel de scuză dată de o situație amorsată, cu fitilul neaprins.
Rămâne de urmărit îndeaproape cu ce motivație vor veni în 15 martie, pentru termenul din 1 aprilie, cei de la Rosal. Nu de alta, dar este greu să-i crezi că vor rezolva ce trebuie rezolvat până la data când ar trebui să înceapă prima curățenie adevărată de primăvară din județul Olt: ziua păcălelii – 1 aprilie, an 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.