Acasă Actualitate Ziua comunei Crîmpoia. O sărbătoare sub egida primarului Ionel Mirea

Ziua comunei Crîmpoia. O sărbătoare sub egida primarului Ionel Mirea

326

Este un vers al lui Lucian Blaga, ce spune că „veşnicia s-a născut la sat”. Şi mult adevăr este in el! Satul, această formă de așezare rurală a cărei populație se ocupă în cea mai mare parte cu agricultura, cu vorbele de duh din strămoşi şi cu purtarea peste timp a tradiţiilor româneşti, este o oază de linişte şi de… eternitate.
Comuna Crîmpoia a fost capitala distracţiei luni, 21 mai a.c., de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Primăria comunei Crîmpoia, prin primarul Ionel Mirea, a organizat, pe stadionul comunal, o frumoasă petrecere câmpenească, ce s-a întins, ca durată, până spre miezul nopţii. Nume mari ale scenei foclorului românesc au fost prezente la marea sărbătoare. Evenimentul îşi propune ca, în fiecare an să adune laolalta toţi locuitorii comunei, oferind distracţie de la cel mai mic până la cel mai în vârstă locuitor al comunei: copiilor, tinerilor dar şi batrânilor. Distracţie la maxim, muzică de calitate, joc şi voie bună.
De asta au avut parte cetăţenii din Crîmpoia, la sărbătoarea comunei. Manifestarea a fost deschisă de către primar, care le-a urat celor prezenţi un „bun venit” şi le-a mulţumit pentru încrederea acordată şi în acest an. După mesajul de întâmpinare, localnicii, cu mic, cu mare, alături de primul gospodar al comunei, s-au prins la hora mare ori alte jocuri populare româneşti sau specifice zonei.

Voia-bună, la ea acasă
Fiii satului s-au bucurat de un spectacol care a ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Spectacolul a debutat la ora 15:00, cu Ansamblul „Poarta Olteniei” al GAL Ghimepeţeni şi a continuat cu nume grele ale muzicii populare: Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Rapsozii Oltului de Jos, Petrică Mâțu Stoian, Costel David, Nina și Nicu Spânu, Ștefan Minulescu, Dorina Mete, Florin Mete. Lor li s-a alăturat şi Gabriel Coveșeanu (Cove), care a întreţinut atmosfera cu glume. La finalul spectacolului, cerul întunecat a fost brăzdat de un superb foc de artificii.
„La mulți ani Crâmpoia dar și tuturor celor care își serbează azi onomastica. Le urez multă sănătate și tot binele din lume. Vă mulțumesc pentru că astăzi, într-o zi de mare sărbătoare, sunteți acasă, la noi la Crâmpoia. Iată că au trecut șapte ani de când, în același loc, am hotărât împreună ca această zi să devină ziua localității noastre. Mă bucur că ne aflăm astăzi aici. În calitate de primar înțeleg ca împreună cu angajații din administrația locală și consilierii locali să facem tot ce ne stă în putință pentru această localitate.
Investițiile făcute până acum sunt multe, dar nu suficiente, trebuie să facem mult mai mult pentru binele acestei comune. Avem investiții la care se lucrează, avem investiții aprobate care își așteaptă finanțarea, dar avem și proiecte care așteaptă să fie demarate. Echipa împreună cu mine este motivată de încrederea pe care o primește zilnic de la dumneavoastră, iar pentru acest lucru nu pot decât să vă mulțumesc!”, a spus Ionel Mirea, primarul comunei Crîmpoia.

Invitați de seamă, oaspteți la Crîmpoia
La acest eveniment, unde rolul de amfitrion l-a avut primarul Ionel Mirea – omul care sfinţeşte locul, bun gospodar şi respectat de comunitatea pe care o reprezintă cu mândrie, au fost prezente şi personalităţi marcante la nivel local, naţional şi internaţional: europarlamentarul Marian Jean Marinescu, senatorul Siminica Mirea, senatorul de Vâlcea, Romulus Bulacu, Sulfina Barbu – cetățeanul de onoare al comunei, ambasadorul României la Islamabad, Emilian Ion, primarul comunei Cungrea, Liviu Voiculescu, primarul orașului Balș, Mădălin Teodosescu, primarul comunei Izbiceni, Marian Gulie, primarul comunei Șerbănești, Titi Peligrad, primarul comunei Mihăeşti, Constantin Dobriâa, primarul comunei Iancu Jianu, Paulică Munteanu, primarul comunei Vădăstriţa, Marian Ciupitu şi consilierul judeţean George Ciucu.

Nunta de aur, premiată de Primăria Crîmpoia
În ziua de azi, mariajele pornesc cu o fundaţie sensibilă, iar familia construită tinde să nu stea mult timp împreună. Insă, la Crîmpoia, lucrurile stau altfel. Cuplurile ajung la Nunta de Aur. Drept urmare, primarul Ionel Mirea le-a oferit acestora, drept premiu, o diplomă aniversară, o sticlă cu şampanie şi un premiu în bani. Cuplurile, care au urcat pe scenă, au fost următoarele: Vasile şi Iona Iordache, Marin şi Alexandra Crăciun, Anghel şi Florenţa Bobaru, Dumitru şi Ioana Banciu, Radu şi Maria Dorobanţu, Anghel şi Tudoriţa Drugu, Ioan şi Victoria Robescu, Vasile şi Maria Spînu şi Marin şi Alexandrina Dima.

O istorie frumoasă a unei comune frumoase
Comuna Crîmpoia este situată într-un loc mirific, în partea central-estică a judetului Olt, la circa 40 km faţă de municipiul Slatina. Crîmpoia, la începutul existenţei sale, avea un aspect de cătune dispersate, nişte crâmpeie, de aici şi denumirea comunei.
Satul Crîmpoia, cunoscut sub numele de Cirpoi, apare atestat pentru prima dată în Hrisovul lui Neagoe Basarab din 23 iulie 1512. Unul dintre cele mai importante evenimente istorice la care au participat oameni din localitate a fost la Răscoala de la 1907.
La Crîmpoia, în timpul Răscoalei, ţăranii erau hotărâţi să nu ierte pe nimeni. Aşa s-a întâmplat şi cu prefectul judeţului Olt de la acea vreme, venit în teren, cu un jandarm şi funcţionari, pentru a sta de vorbă cu oamenii. Nu a putut vorbi mult, pentru că ţăranii l-au luat la bătaie. „În acest moment sosii la reședință, rănit grav de locuitorii răsculați în comuna Crîmpoaia. Eri am pornit în județ spre a mă interesa de starea spiritelor; la Șerbănești de Jos am găsit adunați mai mulți locuitori și după convorbirea avută cu ei s-au liniștit. Am trecut la Crâmpoaia unde mi se semnalase oarecare fierbere și găsind că peste 200 locuitori au început devastările am căutat să-i liniștesc dar am primit şase lovituri de ciomag în cap și tot atât de multe pe corp, așa că cu greu eu și sergentul ce mă însoțea, care a fost de asemenea maltratat și rănit, am scăpat cu viață. Starea mea este gravă dar sper la facerea bine”, spunea prefectul C. Manu într-o telegramă.
Tot la Crîmpoia, sătenii au omorât în bătaie un moşier. Pe moşierul Ion Momiceanu. Ucidere despre care prefectul nu-şi amintea şi pe care nu a raportat-o, deoarece raportul pentru Ministerul de Interne fusese făcut înainte de a se afla de moartea moşierului. După ce ţăranii l-au ucis pe Momiceanu, au aruncat cadravrul în apele Dorofeiului.

Aici întotdeauna oamenii se adună într-un număr foarte mare, vin nu numai fiii satului, ci și oamenii din zonă. Acest lucru se datorează și faptului că primar Mirea, împreună cu administraţia locală, au adus la Crîmpoia, așa cum an de an se obișnuiește, artiști de marcă care au susținut un progam deosebit de frumos pentru localnici. Au fost de toate pentru toți, de la gustoasa înghețată până la mici, grătare și bere, iar pentru copii distracția a fost în toi, de la toboganul gonflabil, la maşinuţe electrice. Iată că şi cea de-a VII-a ediție a fost un succes deplin, iar organizatorii evenimentului sunt mulțumiți de faptul că lumea apreciază frumosul, iar tradiția populară nu se va pierde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.