Spitalul Județean de Urgență Slatina – de la povestea cupețului Ionașcu, la proiectele Consiliului Județean Olt
În urmă cu mai bine de un veac, un filantrop – Ion Ionașcu, care-și realizase împlinirea materială pe meleaguri slătinene, dar cu o mare neîmplinire sufletească, decide să-și lase o mare parte din agoniseală unui proiect aparte pentru vremurile acelea: un spital pentru slătineni. Primul, dealtfel, iar dacă vreți să știți, cel mai dotat pentru vremurile sale, cu mult peste Spitalul Domnesc din București.
Timpul a trecut, iar astăzi, de investiția lui Ionașcu amintește un bust amplasat în fața pavilionului central, realizat cu mulți ani în urmă. Între timp, amprentele vremii și-au lăsat urme adânci asupra edificiilor inițiale. Acestea au fost înlocuite cu alte corpuri de clădire, iar spitalul lui Ionașcu a devenit unul de interes județean. Aici se tratează mulți oameni aflați la suferință. Spre exemplu, numai în 2017, peste 41 de mii de oameni au beneficiat de un număr de aproximativ 322 de mii de zile de spitalizare. Locuitori ai județului Olt, dar și oameni aflați într-o nevoie imediată, veniți din alte părți ale țării. În prezent, unitatea sanitară se află în administrarea Consiliului Județean Olt, iar la conducerea spitalului se găsește economistul Cătălin Rotea. Fost prefect al județului (cel mai tânăr titular al acestui portofoliu, din istoria funcției), fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, un vizionar cu un proiect aparte despre ce trebuie să fie Spitalul Județean de Urgență Slatina, peste timp…
2018 – anul investițiilor majore. Din toată istoria spitalului!
2018 este un an care va trebui să însemne altceva, în domeniul dezvoltării acestui spital, cât și al investițiilor ce urmează să fie derulate aici. Practic, proiectul general definește o reabilitare capitală a construcțiilor spitalului slătinean. La Compania Națională de Investiții (CNI) se află depus deja proiectul pentru reabilitarea corpului central, cu o valoare de 17 milioane de lei, iar investiția va fi scoasă la licitație în luna mai.
Mai departe, sunt aprobați indicatorii tehnico-economici pentru trei obiective ce vor fi realizate prin aportul financiar exclusiv al CJ Olt: reabilitarea Creșei Nr. 1, unde se va muta Secția de Psihiatrie și Centrul de Sănătate Mintală. Valoare proiectului este de 6 milioane lei – construcții și montaj, dar fără dotări. În sensul acestor proiecte, Consiliul Județean Olt a depus, pe Programul Operațional Regional (POR) proiectul pentru reabilitarea termică a tuturor corpurilor spitalului.
Mai mult, investițiile reașează dimensiunea structurală a spitalului, în raport cu vremurile noastre, prin reabilitarea a patru etaje din Blocul Materno-Infantil, cu o valoare de 8 milioane lei, cât și reabilitarea Corpului Medical, proiect susținut cu suma de 7 milioane lei…
Aparatură medicală performantă, în pas cu nevoile momentului
O altă direcție, asumată pentru anul 2018, este continuarea procedurilor specifice privind achiziția de echipamente medicale. Este nevoie, în continuu, de aparatură și tehnică specifice, pentru a evita situațiile de risc sau cele care impun transferul pacientului spre alte unități din centrele universitare din București sau Craiova. 8 milioane de lei, este o valoare care susține achiziții importante în domeniu. Pe lista de propuneri, devenită document de necesitate, se află o linie chirurgicală laparascopică – Full HD, o instalație de radiologie digitală pentru corpul medical, un aparat de anestezie, două aparate de ventilație mecanică, aparat de dializă, o instalație radiologică pentru Secția de Urologie, o linie de artroscopie pentru ortopedie și un ansamblu tehnic pentru Secția de Oftalmologie, care va permite realizarea operațiilor de cataractă în condiții de recuperare maximă și spitalizare cât mai redusă.
Urgențele de la Slatina – o unitate de elită în care se investește în continuare
Dacă astăzi chiar și cei mai acerbi critici acceptă că Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina este una de nivel europen, datorită confortului, cât și corpului medical profesionist de aici, investițiile nu se opresc. Așa se face că unitatea sanitară, în parteneriat cu Consiliul Județean Olt, analizaează un proiect de aproximativ 1 milion de euro.
Se are în vedere: achiziția unui aparat de radiologie care să funcționeze exact în zona UPU, cât și un nou computer tomograf, capabil să ofere acuratețe, precizie și rezultate imediate și de necontestat. Pentru computerul tomograf există deja o locație în imediata vecinătate a Unității de Primire Urgențe, iar faptul că pacientul nu va mai fi trimis pe etaj pentru investigații specifice, înseamnă timp câștigat. Iar în domeniul medical, timpul înseamnă, de multe ori, diferența dintre viață și moarte.
Grijă pentru Pediatrie și investiții la Oncologie
Două segmente umane reprezintă cei mai dificili pacienți pe care îi are o unitate medicală: copiii și persoanele aflate într-o suferință oncologică. Pentru micuți, în cadrul Secției de Pediatrie, se investește conform proiectului asumat de managerul Cătălin Rotea, în dezvoltarea condițiilor hoteliere, pentru a putea asigura un mediu prietenos celorr internați la spital.
Începând cu luna martie, la inițiativa unor voluntari, și vă spunem cine sunt: două doamne care lucrează la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu”, se vor susține activități recreative. Copiii vor picta, vor dansa, vor citi, și se vor uită la filme de animație, într-un loc de joacă special amenajat, cu o sponsorizare de la un magazin important din Slatina. Sunt jucării donate, în valoare de 8 mii de lei, iar mobilierul este nou, în toate etajele reabilitate până acum.
La Oncologie, o secție din păcate foarte asaltată în ultima vreme, se va susține amenajarea unui loc special, unde persoanele internate să poată interacționa cu cei dragi, cu aparținători. Chiar și atunci când medical nu se mai poate face mare lucru, e bine ca persoana – pacient, să primească o atenție specială, care să însemne, de fapt, creșterea calității vieții.
Creșterea confortului pacienților, o necesitate!
Pe lângă marile proiecte derulate până în prezent la Spitalul Județean de Urgență Slatina, se investește și în ceea ce înseamnă, generic, creșterea confortului pacienților.
În decembrie 2017, s-au făcut investiții în saloane, constând în frigidere. În martie se vor aduce televizoare. Se înlocuie, într-un proces continuu, mobilierul, și se achiziționează paturi noi, în secțiile reabilitate. Televizoarele par, la prima vedere, o investiție auxiliară într-un spital, numai că pacienții sunt cei care apreciază această latură a tehnologiei. Practic, deconectarea de la suferința fizică se realizează foarte ușor, prin starea de detașare, atunci când există o sursă alternativă de informare.
Un proiect, tot în acest segment, este cel legat de montarea sistemelor de acces cu cartelă, pentru toate secțiile. Acestea se vor instala în paralel cu derularea programului de reabilitare. Se asigură o monitorizare a persoanelor care intră și ies dintr-o incintă, se limitează accesul musafirilor nepoftiți, iar riscul răspândirii unor factori infecțioși scade foarte mult.
O resursă umană dedicată actului medical
Trebuie să acceptăm că personalul medical, în integralitatea sa, este cel care asigură viața, starea de bine, a unui pacient internat. Fiecare are rolul său, iar minimalizarea unei componente din resursa umană dezechilibrează sistemul în ansamblul său.
Corpul medical de la Spitalul Județean de Urgență Slatina este în continuă schimbare. Vine din spate un val de medici tineri, deschiși și dispuși să satisfacă menirea profesională pentru care s-au pregătit atâția ani. Pe lângă aceștia, asistentul medical, brancardierul, îngrijitorul, completează structura generală a resursei umane din sistem. Dacă mai punem la socoteală și faptul că prin politicile publice făcute la nivel guvernamental salariile din sănătate nu mai sunt mici, se obține o stare generală de confort profesional, cât și un grad ridicat de satisfacere a pretențiilor celor aflați în suferință, veniți la această unitate medicală pentru a se trata de o suferință fizică, încât să se reintegreze în societate, cât și în familie.
Altfel, tot mai puține sunt situațiile în care apar nemulțumiri ridicate de modul de înțelegere și de satisfacere a nevoilor medicale cuvenite pacientului, de către personalul din Spitalul Județean de Urgență Slatina.
Consiliul Județean Olt investește în oameni. Prin alocările financiare de la Spitalul Județean de Urgențe Slatina
Pentru Consiliul Județean Olt, prin președintele Marius Oprescu, politicile publice de sănătate sunt proiect de interes județean. Așa se face că CJ Olt este extrem de generos cu finanțările pentru susținerea obiectivelor acestor unități sanitare.
Prin eforturile făcute, spitalul slătinean a devenit unul atractiv. Mulți medici tineri, de la Craiova, aleg să lucreze în Slatina, să facă naveta, iar la un moment dat, să-și cumpere locuințe în municipiu, devenind slătineni cu acte în regulă. Cifrele din statistica medicală susțin lucrurile bune care se petrec aici. Spre exemplu, în 2016, indicatorul de caz medical a fost de 1,24, iar în 2017, de 1,31. Aceste aspecte redefinesc valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Olt. Creșterea ICM se face prin diversificarea serviciilor medicale, dar și prin dotările cu echipamente noi, ce impun creșterea punctajului în contractul cu CAS Olt. Un indice mai mare înseamnă automat bani mai mulți decontați către spital, bani care se întorc în proiectele investiționale viitoare, pe care le ordonează și susține administrația managerială a acestui stabiliment medical.
Investim în sănătate! Nu e doar logo-ul spitalului
Nevoia de a atrage un corp medical profesionist, este continuă. Așa se face că medicii bine pregătiți găsesc aici, întotdeauna, o oportunitate profesională. Începând cu 1 martie, un medic neonatolog își va începe treaba la spital, după două probe de concurs reușite, derulate în februarie.
Lucrurile bune nu se opresc aici: pentru luna martie vor fi organziate concursuri pentru posturi de medic specialist, pentru secția de Cardiologie, acolo unde este un deficit de personal, unde pretențiile sunt mari, unde adresabilitatea este la rându-i crescută. Boala de inimă este recunoscută ca boala secolului 21.
Mai mult, Spitalul Județean de Urgență Slatina se pregătește să demareze procedurile privind scoaterea la consurs a unui medic oncolog și a încă doi medici specialiști pentru Medicină de Urgență…
Ar fi necesar un nou spital .Un spital modern cu helioport,respectiv amplasat in zona periferica a orasului care sa poata face o usoara accesibilitate a pacientilor si a personalului medical.In 28 de ani se putea gasi un loc adecvat pentru un spital municipal cu o arhitectura moderna si bine utilat,dar clasa politica s-a preocupat cum sa fure din banul public…
Ar fi necesar un nou spital .Un spital modern cu helioport,respectiv amplasat in zona periferica a orasului care sa poata face o usoara accesibilitate a pacientilor si a personalului medical.In 28 de ani se putea gasi un loc adecvat pentru un spital municipal cu o arhitectura moderna si bine utilat,dar clasa politica s-a preocupat cum sa fure din banul public…