Acasă Interviu «Corect ar fi ca în media să se vorbească şi lucruri pozitive...

«Corect ar fi ca în media să se vorbească şi lucruri pozitive despre romi! Sunt avocaţi, doctori, profesori, scriitori şi studenţi romi, care au reuşit, au avut inițiative, proiecte şi programe despre romi!»

307

Interviu cu slătineanca MARIA DUMITRU, studentă la Universitatea Centrală Europeană din Budapesta

         Într-o perioadă în care valorile umane sunt din ce în ce mai rare, într-o societate dominată tot mai mult de interese meschine, relații înalte și forța financiară, din când în când, o rază de lumină se întrevede la capătul tunelului. Apare, astfel, câte un tânăr de perspectivă, ambițios și valoros, capabil și gata oricând să demostreze că numai prin studiu și multă muncă se poate urca, încet dar sigur, pe treptele succesului.

Un astfel de tânăr este și slătineanca Maria Dumitru, o fată deosebită, plecată să studieze prin țările străine, în ciuda faptului că sorții nu i-au fost întotdeauna prietenoși. Cu toate astea, olteanca noastră nu și-a ascuns niciodată originile, a știut ce vrea și s-a luptat pentru a demonstra lumii întregi că cei din țara sa nu sunt „rușinea Europei”, ci oameni pe care te poți baza, oricând, oriunde…
Despre Maria Dumitru, cine este, ce vrea și unde se vede în viitorul apropiat, în interviul care urmează!

– Din start, se cere o scurta prezentare: cine este și cu ce se ocupă tânăra slătineancă Maria Dumitru?
– În câteva cuvinte, vă pot spune că Maria Dumitru are 23 de ani și, în prezent, este studentă în Programul de Studii Rome la Universitatea Centrală Europeană din Budapesta, Ungaria. Anul trecut am terminat Facultatea de Litere, Comunicare şi Relaţii Publice în cadrul Universităţii din Craiova, iar acum mă pregătesc pentru un master în Drepturile Omului.

«Am descoperit faptul că romii trăiesc aproape în fiecare stat din lume, că reprezentăm cea mai mare minoritate din Europa, iar cel mai impresionant fapt este reprezentat de limba şi tradiţiile noastre care încă există astăzi..»

– În ultimii ani, în paralel cu studiile universitare, ai fost implicată în numeroase proiecte și campanii, prin mai multe țări europene. Ne poți spune despre ce este vorba?
– Încă de la vârsta de 13 ani m-am implicat în diverse activităţi şi acţiuni de voluntariat în orașul meu natal, Slatina. În timpul facultăţii am continuat să fac ceea ce îmi place, şi anume: să lucrez cu oamenii, drept pentru care majoritatea timpului l-am petrecut în acţiuni studenţeşti şi studii europene. În al doilea an de facultate am fost studentă ERASMUS în Istanbul, continând anul universitar cu o bursă de studii în Norvegia, unde am avut ocazia să cercetez şi să explorez comunicarea interculturală. În tot acest timp, am avut ocazia să călătoresc în diverse ţări, precum: Spania, Suedia, Anglia, Polonia şi altele, prin prisma proiectelor europene numite „Schimburi de Tineret”. Atât studiile, cât şi proiectele în care am participat, au avut o contribuţie enormă în ceea ce priveşte dezvoltarea mea personală, însă aspectul cel mai important, din urma acestor interacţionări cu oameni din numeroase culturi, e că am descoperit faptul că romii trăiesc aproape în fiecare stat din lume, că reprezentăm cea mai mare minoritate din Europa, iar cel mai impresionant fapt este reprezentat de limba şi tradiţiile noastre care încă există astăzi, deşi sute de ani romii au fost persecutaţi pe meleagurile Europei.
– Cât de mult te-au ajutat și cât te-au influențat experiențele enumerate mai sus?
– Experiențele de mai sus m-au inspirat să cred în propriile forţe, fapt pentru care am decis, cu ajutorul mentorului meu din timpul factultăţii, Dr. Monica Tilea, să îmi scriu Lucrarea de Licenţă cu tema: „Rolul Stereotipurilor în Comunicarea Interculturală”, având ca studiu de caz propiile experienţe…
– Cum sunt văzuți românii care studiază în țările străine și care crezi tu că sunt diferențele dintre ai noștri și restul lumii?
– Nu aș vrea să vorbesc acum despre diferențe. Vă pot spune că ele nu sunt atât de mari și vă mai pot spune că în facultatea unde sunt, românii sunt foarte bine văzuţi și sunt mereu apreciaţi pentru ambiţia şi amabilitatea lor.

«O cultură este mult prea complexă să fie caracterizată pe baza unui singur aspect, o cultură reprezintă un set de valori, tradiţii și limbă»

– Românilor li se mai spune: „țiganii Europei”! Cum comentezi această afirmație și, până la urmă, de ce este atât de rău să fi un astfel de cetățean, atâta vreme cât ai cei 7 ani de acasă și ești un om cinstit și foarte bine școlit?
– Cred că media joacă un rol foarte important în acest lucru. La televizor se tinde să se prezinte romii numai dintr-o anumită persepectivă, şi anume o perspectivă negativă. Se ştie că dacă priveşti un copac numai dintr-un anumit unghi, nu poţi avea o imagine completă. La fel şi cu imaginea romilor. Consider că acest aspect afectează foarte mult încrederea oamenilor în sine. În Romania este un subiect sensibil şi dezbătut, însă, cu siguranţă, soluţia nu este una doar analizăm lucrurile numai dintr-o singură imagine! O cultură este mult prea complexă să fie caracterizată pe baza unui singur aspect, o cultură reprezintă un set de valori, tradiţii și limbă. Aşadar, corect ar fi ca în media să se vorbească şi lucruri pozitive despre romi! Sunt avocaţi, doctori, profesori, scriitori şi studenţi romi, care au reuşit, au avut inițiative, proiecte şi programe despre romi!
– Cum se poate îndrepta această problemă? De unde ar trebui pornit și cine crezi tu că deține soluția miraculoasă?
– Deşi oamenii accentuează nevoia de a educa romii, eu simt nevoia să spun că e și mai mare nevoie să educăm românii. Spun asta pentru că, deşi trăim în aceeaşi ţară, felul în care romii sunt discriminaţi sunt mult mai limitaţi să îşi cunoască drepturile şi să îşi depăşească condiţia. Pe langă asta, desegregarea comunităţilor de romi, dar şi desegregarea educaţională trebuie să dispară. Este absolut nocivă, iar copiii romi au aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi copii.

«Peste 10 ani mă văd la UNICEF»

– Ce te vezi făcând în următorii 10 ani?
– După ce reuşesc să îmi termin studiile aș vrea să mai călătoresc şi, în același timp, să lupt pentru drepturile omului într-o organizaţie internaţională. Peste 10 ani mă văd la UNICEF.
– Ce mesaj are Maria Dumitru pentru tinerii care, asemeni ei, și-ar dori să se implice în diverse proiecte, dar încă ezită să facă pasul decisiv?
– Incurajez toţi tinerii să se implice cât mai mult în acţiuni de voluntariat, pentru că lucrul acesta deschide drumuri şi naşte empatie printre oameni. Mai departe, pe tinerii romi îi incurajz să îşi urmeze visurile şi să transforme imposibilul în posibil!
– Te mai întorci în România sau te atrage mai mult o carieră într-una din țările enumerate?
– Cu siguranță, în viitor îmi doresc să ma întorc în ţara mea. Oamenii din comunitatea mea au mai multă nevoie de oameni care să lupte pentru drepturile romilor. În acelaşi timp, familia mea este încă în ţară, prin urmare, Romania este și va rămâne casa mea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.