Senatorul Siminica Mirea a adresat o întrebare ministrului de Interne, Carmen Dan. În cadrul întrebării, senatorul îi cere ministrului să prezinte o analiză a ordinelor de protecţie în cazul violenţei domestice. Răspunsul ministrului este aşteptat, cu sufletul la gură, de foarte multă lume, date fiind şi ultimele evenimente tragice în care, femei protejate de stat au fost omorâte de soţii care aveau interdicţie de a se apropia de ele.
„Violenţa domestică este o problemă gravă de sistem, cu lacune serioase legislative, iar ordinul de protecţie, deşi ar trebui să fie util, este greu de obţinut şi este frecvent încălcat. Ultimele statistici ale Inspectoratului General al Poliţiei Române care datează din 2016, arată că în perioada ianuarie – iunie din anul menţionat au existat aproape 9.000 de victime ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, 79% dintre acestea fiind femei şi 21% fiind bărbaţi. Din totalul cazurilor amintite, 45% s-au produs în mediul urban, în timp ce 55% au avut loc în mediul rural.
Monitorizarea ordinelor de protecție de către Poliție este un eșec în multe cazuri. Între 2012 și 2016 au fost depuse 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție, vârful s-a înregistrat în anul 2016: 5.132 de cereri. În mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%) instanța a decis să emită un ordin de protecție. Avem 6.538 de ordine de protecție la nivel național emise în perioada 2012-2016. Deși mai puțin de jumătate din cereri au fost admise, o parte din ordinele de protecție sunt un mare esec din cauza monitorizarii pe care o face poliția.
Având in vedere, amploarea cazurilor de violenta domestica soldata cu moartea victimelor, există o analiză legată de numărul ordinelor de protecție care au fost încălcate și care au fost consecințele?”