Acasă Interviu «Încă de la preluarea mandatului, împreună cu doamna primar, am făcut o...

«Încă de la preluarea mandatului, împreună cu doamna primar, am făcut o listă a priorităților reale ale comunei Icoana»

1074
Interviu cu NĂSTASE CHIRIȚĂ, viceprimarul comunei ICOANA, județul Olt
         Icoana începutului de an 2018. O poveste despre o localitate care-și caută identitatea și bunul mers în ceea ce privește administrația locală.
Aici, alegerile din 2016 au fost câștigate de oameni. Așa a ajuns ca în fruntea localității să se afle o echipă care s-a apucat în sfârșit de treabă: Gabriela Ancuța – primar, și Năstase Chiriță – viceprimar. Doi oameni de-ai locului, care iubesc și respectă Icoana necondiționat. Lucrurile se așează din mers. Se caută prea puțin răspuns la întrebarea: de ce, mai bine de 25 de ani, această comună a pierdut pariul cu dezvoltarea în interesul celor mulți?
Echipa Gabriela Ancuța – Năstase Chiriță are multă treabă! Nevoile comunității sunt mari: oamenii vor drumuri, vor rețele publice de utilități, așa cum au alții. Pretenții îndreptățite. Decalajul dintre oraș și sat trebuie să rămână doar o poveste despre timpurile când orășenii purtau pantofi pe stradă, iar cei de la țară cizme de cauciuc, până sub genunchi, până la ieșirea de sub tutela administrativă a satului.
Interviul care urmează definește sintagma „omul sfințește locul”. Năstase Chiriță, un polițist care și-a închinat mulți ani din viață principiului Lege și ordine! A ieșit din sistem cu fruntea sus, iar astăzi nimeni nu-l poate arăta cu degetul pentru activitatea sa.
La o vreme când alții schimbă masa de rummy cu cea de table prin cluburi ale pensionarilor, sau energizează pavelele de pe bulevarde, Năstase Chiriță a venit acasă, la Icoana, să-și pună, mai departe, priceperea sa în binele obștii.
Despre proiectele de la Icoana, un interviu în care administrația este văzută de pe poziția omului care știe că beneficiarul serviciilor trebuie să fie, de fiecare dată, cetățeanul!

 

– La Icoana, echipa administrativă din care și dumneavoastră faceți parte s-a apucat de treabă în vara anului 2016. Care sunt pașii pe care i-ați făcut împreună cu doamna primar Gabriela Ancuța, pentru ca această comună să fie altfel decât a fost până atunci?
– Într-adevăr, încă de la preluarea mandatului, împreună cu doamna primar, am făcut o listă a priorităților reale ale comunei Icoana. Și, astfel, pentru început, am căutat să asigurăm condiții bune de lucru pentru angajații primăriei noastre. În acest sens, am înlocuit centrala termică pe care o aveam și care funcționa pe lemne, ineficientă și depășită, reușind să introducem o altă centrală, care asigură încălzirea pe gaze. Mai departe, am reabilitat sediul primăriei cu gresie, faianță, grupuri sanitare și mobilier, acolo unde a fost nevoie. Desigur, am asigurat și logistica necesară, completând necesarul cu calculatoare pentru toți angajații. Nu în ultimul rând, la etaj a fost reabilitată și sala de consiliu…

«Tineretul a fost și a rămas una din prioritățile noastre»

– Ce a însemnat pentru dumneavoastră, în toată această perioadă, rețeaua de învățământ din comuna Icoana? Ce s-a putut face pentru creșterea calității actului educațional?
– Tineretul a fost și a rămas una din prioritățile noastre, fapt pentru care, pentru a asigura condițiile necesare pentru copii, în satul Floru a fost dusă la bun-sfârșit investiția unei școli, în sediu nou, cu bani de la Banca Mondială, dată în folosință odată cu începerea noului an școlar 2017-2018. Vorbim despre două săli de clasă, plus grădinița, echipate cu mobilier nou și încălzite prin centrală pe curent. Ce-i drept exista și posibilitatea introducerii de gaze, dar la efectuarea unui calcul amănunțit am constatat că este mult mai eficientă cealaltă variantă. În altă ordine de idei, vorbind despre școli, mai vreau să adaug faptul că în satul Ursoaia a fost reabilitată școala gimnazială, interior și exterir, lucrul acesta constând în tencuire și vopsire exterioară, punerea parchetului, lucrări la tavan, plus intervenție la acoperiș, prin punerea și vopsirea tablei. De asemenea, în acest an avem un proiect pentru reabilitarea energetică a Școlii Gimnaziale Icoana, iar prin GAL mai avem un alt proiect constând în reabilitarea dispensarului comunal. Pentru cel din urmă așteptăm ca cei de la AFIR Craiova să vină chiar în aceste zile pentru acordarea aprobării finale și acceptul demarării lucrărilor.
– Despre partea de cultură, ce se poate spune?
– Legat de cultură trebuie menționat faptul că ne-am ocupat și am reușit reabilitarea Căminului Cultural din satul Floru, toate investițiile enumerate până acum fiind posibile cu bani exclusiv de la bugetul local.
– Mergând și-n alte zone, ce investiții au mai fost realizate începând cu vara anului 2016, domnule viceprimar?
– Tot în această perioadă a mai fost decolmatat un șanț din localitate, un șanț care la fiecare ploaie mai puternică, la fiecare topire a zăpezii colecta apă de pe versanți inundând gospodăriile cetățenilor. Astfel, și acest șanț, sau lacul șerpuit cum i se spune, întins pe toată lungimea satului Icoana, a fost un obiectiv bifat, din loc în loc fiind realizate treceri către gospodării prin punerea de tuburi din beton…

– Am văzut, în Icoana, în drum spre dumneavoastră, într-un loc viran până mai ieri, un parc deosebit. Ce înseamnă acest proiect?
– Oamenii de la țară, tineri sau vârstnici, au și ei dreptul la un loc de liniște, la un astfel de parc. Investiția este în curs de amenajare, așteptăm să se îndrepte vremea, după care oamenii vor avea unde să vină să își petreacă o parte din timpul lor liber.
– Despre rețeaua de drumuri?
– Referitor la rețeaua de drumuri, se știe că am avut și încă mai sunt probleme, dar între timp am obținut și-o aprobare, prin PNDL 2, pentru drumul ce leagă Floru de Șerbănești, la care se mai adaugă Tufeni, totul cu o lungime de 9 kilometri. Având distanța cea mai mare, noi suntem lideri de proiect și trebuie să ne ocupăm de buna lui implementare. Și, tot pe această temă, vă mai pot spune că noi mai avem un proiect și pentru satul Ursoaia, o zonă în care drumul este foarte depreciat, dar așteptăm să strângem suma necesară pentru a demara realizarea acestui obictiv prin fonduri proprii. Desigur, asta în cazul în care nu vom putea obține asfaltarea printr-un program cu bani europeni.
– Vă satisfac sumele pe care le strângeți la buget, prin colectarea de taxe și impozite, domnule viceprimar?
– Așa cum v-am spus, sumele pe care le strângem le investim în toate obiectivele pe care noi le avem și le dorim realizate în zona noastră. Se strâng bani, nu pot să neg, dar nu mai sunt atât de mulți ca-n anii precedenți.
– Ce înseamnă, la sursa bugetară finală aportul celor de la PETROM, care au o seamă de activități pe teritoriul comunei Icoana?
– Din păcate, nici în acest caz nu mai este ca înainte, iar dacă în urmă cu ani și ani veneau de la PETROM sume destul de consistente, astăzi, activitatea petrolieră din zonă s-a redus, iar multe domenii de activitate au fost închise sau chiar abandonate. În acest fel, bugetul se diminuează proporțional odată cu reducerea activităților petroliere din zona noastră. Și, totuși, spre deosebire de alte comune, putem spune că mai avem o sursă-n plus de a primi o sumă de bani, o sursă pe care alții n-o au și care poate reprezenta un oarecare avantaj.
– Ce ne puteți spune despre locurile de muncă? În ce zonă își pot găsi oamenii, rezidenții din comuna Icoana, locuri de muncă, pentru a nu pleca definitiv în altă parte?
– În zonă există vreo câteva societăți, dar ele nu pot asigura un număr prea mare de angajați. Avem, în special, societăți agricole, și alte câteva societăți comerciale. Cu toate astea, foarte mulți din zonă s-au angajat în orașele din apropiere: la Scornicești, la Pitești, în două societăți de cabluri cu profil auto, având transportul asigurat de societățile la care lucrează.

– Întorcându-ne la tineri, pe partea de cultură și sport, ce se poate face, domnule viceprimar?
– În ceea ce privește partea cultural-artistică am început activitatea cu un coregraf, o doamnă deosebită care se ocupă de copiii de școală, inclusiv cei de la clasa zero, un lucru deosebit care până acum nu s-a făcut, dar care ne dorim să capete tot mai mare amploare. Sunt comune învecinate care au ansambluri, care au câștigat premii și care, în fiecare an, participă la tot mai multe festivaluri cu echipe de călușari și dansuri de fete. E drept, noi suntem la început de drum, dar sper codată cu trecerea vremii să facem progrese remarcabile. Coregraful nostruprovine de la Ansamblul „Călușarul” din Scornicești, vine de două ori pe săptămână, face pregătire cu copiii și-n perioada vacanțelor, iar lucrul acesta contează foarte mult.
– Ce așteptări aveți de la anul 2018, pe lângă investițiile despre care ne-ați spus?
– Suntem la început de an, iar așteptările sunt mari ca-ntotdeauna. Așadar, proiecte avem și vom avea și de acum încolo, dar ele trebuie susținute, finanțate și duse la bun-sfârșit. Spre exemplu, avem și un proiect de canalizare care a fost depus alături de alte două prin PNDL 2, dar până acum ne-au aprobat doar asfaltarea drumului Floru-Șerbănești despre care am amintit anterior. Totuși, rămân în așteptare proiectele ce țin de canalizare și asfaltare în satul Ursoaia. În plus, dacă apar și alte oportunități, am vrea să ne extindem și spre asfaltarea ulițelor laterale…

„Pot spune că vechea administrație și cei care au fost până în vara anului 2016 n-au reușit să se ridice la nivelul cerințelor și al promisiunilor făcute”

– Domnule viceprimar, proiecte aveți, voință există, iar rezultatele se văd și în comuna dumneavoastră. Totuși, de ce credeți că după 1990 până în vara anului 2016, Icoana nu a putut să țină pasul cu cei care au plecat mai devreme de acasă și au făcut atât de multe pentru comunitățile lor? Și, întreb asta, în condițiile în care față de alții, aici au fost atâtea surse de finanțare…
– Într-adevăr. Aveți dreptate în tot ceea ce spuneți. Vedeți dumneavoastră, aceasta este o întrebare pe care și noi ne-am pus-o dintotdeauna, dar căreia, nu am putut să îi găsim nici până azi răspunsul. Am avut perioade în care, alături de Cungrea, am fost lideri în ceea ce privea bugetul local, dar lucrul acesta nu a contat și nu a fost transpus în practică. Personal, încercând să răspund întrebării dumneavoastră, pot spune că vechea administrație și cei care au fost până în vara anului 2016 n-au reușit să se ridice la nivelul cerințelor și al promisiunilor făcute. Repet: au fost bani și se puteau realiza atât de multe. N-a fost să fie, dar mă gândesc și eu, din când în când, că-n 25 de ani s-ar fi putut realiza, an după an, obiectivele atât de necesare localității noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.