Acasă Actualitate Tinerii dezavantajați se vor putea angaja în instituțiile publice locale

Tinerii dezavantajați se vor putea angaja în instituțiile publice locale

136

Instituțiile publice vor putea angaja, pe o perioadă de doi ani, tineri dezavantajați, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat.
Sunt vizați tinerii care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreținere.
Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară.
Acest lucru este posibil datorită programului de tip „Pasarela”, o măsură prevăzută în Programul de Guvernare, la secțiunea ”Șanse reale pentru tineri”, prin care locurile de muncă din sectorul public pot fi oferite temporar tinerilor dezavantajați.
Măsura, inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat, săptămâna aceasta, de Guvern, în contextul în care integrarea tinerilor dezavantajați pe piața muncii depinde în mod fundamental de existența unor locuri de muncă adecvate necesităților lor.

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, președintele TSD, consideră că acest program este un pas important în reducerea decalajelor dintre tineri.
“Îndeplinim una dintre măsurile promise în Programul de Guvernare PSD. Investim în potențialul și pregătirea generației tinere pentru o piață a muncii dinamică și competitivă. Fiecare tânăr trebuie să aibă o șansă reală și egală de dezvoltare profesională. Proiectul acesta le va da posibilitatea să dobândească competențele și experiența necesară în formarea unei cariere. Prin fiecare măsură, vom continua să punem accentul pe crearea unei generații capabile să facă față noilor provocări și cerințe în plan profesional.“ a declarat Ministrul Gabriel Petrea.

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, declară că programul “Pasarela” are ca scop integrarea tinerilor proveniți din centrele de plasament.
“Programul Pasarela este unul ambițios și menit să rezolve o problema gravă a acestora. Timp de doi ani vor fi angajați in administrația locala pentru a le fi facilitat accesul pe piața muncii. Măsura ii privește și pe tinerii cu cel puțin un copil in întreținere și fără vreun venit. “ a explicat Ministrul Olguța Vasilescu.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Adrian Marius Rîndunică, secretarul general TSD, precizează că integrarea tinerilor dezvantajați pe piața muncii depinde în mod fundamental de existența unor locuri de muncă adecvate necesităților lor.
“Putem să asigurăm accesul tinerilor dezavantajați pe piața muncii numai prin promovarea unor politici coerente și prin implicarea instituțiilor publice. Ministerul Muncii și Justiției Sociale a inițiat acest proiect pentru a crea oportunități de angajare și pentru îmbunătățirea calității forței de muncă.“ a menționat secretarul de stat Adrian Marius Rîndunică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.