Acasă Cultură Şcola Populară de Arte şi Meserii Slatina, formatoare de destine artistice

Şcola Populară de Arte şi Meserii Slatina, formatoare de destine artistice

696

Misiunea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina este una de lăudat, aceea de a promova talentele autentice, de a sădi cunoaştere în tineri, având un rol fundamental în dezvoltarea deprinderilor culturale, a consumului de cultură, participând astfel la modelarea personalităţii tinerilor şi nu numai. Cu o abordarea de management adecvat, eficient, fundamentat pe o evaluare corectă a mediului intern şi extern, pe strategia elaborata la nivelul ordonatorului principal de credite, orientat şi adaptat în conformitate cu politicile educaţionale asumate la nivel naţional şi european, Şcola Populară de Arte şi Meserii Slatina, aflată sub conducerea directorului Viorel Pintea, reuşeşte să pregătească tineri pentru o carieră de succes.

Clase noi în cadrul Şcolii
Pe 27 noiembrie a.c., la sediul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina a avut loc concursul pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a funcţiilor contractuale de execuție vacante din cadrul instiuţiei. În urma concursului au fost înfiinţate patru noi clase, cu titulari.
Este vorba de clasa clarinet/saxofon Slatina – Adrian Onţică, clasa de Arte plastice şi pictură Balş – Cătălin Mihalache, clasa de cojocărit – Bîciu Ileana, clasa instrumente populare şi canto popular Bârza – Eduard Mădălin Stan.

Arta Vox, revista despre artştii de mâine
Şcoala are şi o revistă, intitulată Arta Vox, aflată la o dublă ediţie (numerele 5 şi 6), dedicată celui mai important eveniment organizat de instituţie: Festivalul Concurs Naţional „Arte şi Tradiţii Româneşti”, un eveniment cultural-artistic apreciat de slătineni şi nu numai. Revista este realizată în condiţii grafice excepţionale, iar la realizarea ei conlucrează directorul Viorel Pintea, Georgeta Marin şi Gabriel Neţ. Revista prezintă aspecte din cadrul activităţii şcolii. De asemenea, în revistă apare şi o listă cu clasele şi titularii acestora din întreg judeţul.

„Dragi cititori,
De fiecare dată când edităm revista „Arta Vox”, ne gândim la dumneavoastra încercând sǎ vă bucurăm cu imagini şi informaţii care sperăm să vă placă. În cuprinsul revistei vă propunem o parte din imaginile şi momentele artistice cele mai expresive în care copiii şi tinerii cursanţi şi-au dovedit maiestria dobandită la disciplinele asimilate la clasă in timpul studiului. Un artist tânar ar rămâne fără aplicaţia vocaţiei sale dacǎ nu ar evolua de la studiu şi repetiţie la abordarea scenică, de aceea diversele participǎn la evenimente artistice satisfac căutările actului cultural la modul esenţial. Un eveniment deja consacrat iîl constituie Festivalul Concurs ,,Arte şi Tradiţii Româneşti”- editia a IV-a Slatina, 24-26 septembrie 2017, eveniment artistic naţional încununat cu premii, diplome şi trofee oferite celor mai pregătiţi copii în momentul evoluţiei lor pe scena.
Evenimentul reprezintă, totodată, un barometru de nişă pentru dascăli şi discipoli, care au prilejul evaluării vocaţionale şi a profesionalismului în cadrul competiţional. La ediţia din acest an au participat, cu un program susţinut la finalul celor trei zile, personalităţi ale culturii româneşti: Orchestra „Ladies Bucharest Cvintet” a Operei Române din Bucureşti, domnul
Daniel Ştefanescu, doamna Arlinda Morava – ataşat Cultural al Albaniei în România, trupa de dans Events” din Craiova, indrăgitul solist sârb Boban Jonovic şi cunoscuta familie de artişti profesionişti Matilda Pascal Cojocăriţa, Horaţiu şi Ştefan Cigu.
Promovarea Festivalului prin mijloace mass-media locală şi regională au creat un aflux al publicului din judeţ, alcătuit din persoane de vârsta a II-a, mature, tineri şi copii, pe cei din urmă aşteptându-i să se înscrie şi la cursurile vocaţional-artistice de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Slatina, atât din ţinuturile Oltului, cât şi Romanaţilor, tuturor însă mulţumindu-le pentru atenţia şi aprecierile acordate instituţiei noastre.

Iată numărul de premii câştigate de şcolile participante la Festivalul Concurs Naţional „Arte şi Tradiţii Româneşti”, ediţia a IV-a 2017:

Şcola Populară de Arte şi Meserii Slatina: Secţiunea DANS POPULAR – 2 premii, Secţiunea CĂLUŞ – 3 premii, Secţiunea BALET – 7 premii; Secţiunea DANS MODERN – 9 premii, Secţiunea MUZICĂ USOARĂ – 6 premii, Secţiunea MUZICĂ INSTRUMENTALĂ – 3 premii CLASICĂ, Secţiunea CANTO POPULAR – 4 premii, Secţiunea INSTRUMENTE POPULARE – 4 premii, Secţiunea GRUPURI VOCALE – 1 premiu, Secţiunea TARAFUR – 3 premii.

Şcola Populară de Arte şi Meserii Piteşti: Secţiunea BALET – 2 premii, Secţiunea DANS MODERN – l premiu, Secţiunea DANS POPULAR – 1 premiu

Scoala Populara de Arte si Meserii Râmnicu-Vâlcea: Secţiunea BALET – l premiu, Secţiunea DANS MODERN – l premiu

Şcola Populară de Arte şi Meserii Cluj: Secţiunea MUZICĂ UŞOARĂ – l premiu

Şcola Populară de Arte şi Meserii Târgu-Mureş: Secţiunea MUZICĂ UŞOARĂ – 1 premiu, Secţiunea CANTO POPULAR – 2 premii

Şcola Populară de Arte şi Meserii Alexandria: Secţiunea MUZICĂ UŞOARĂ – l premiu, Secţiunea MUZICĂ INSTRUMENTALĂ CLASICĂ – 3 premii, Secţiunea CANTO POPULAR – 2 premii, Secţiunea INSTRUMENTE POPULARE – 2 premii, Secţiunea GRUPURI VOCALE – 1 premiu, Secţiunea INSTRUMENTE POPULARE – 1 premiu

Scoala Populara de Arte si Meserii Târgu-Jiu: Secţiunea CANTO POPULAR – 1 premiu.

O seară magică
În fiecare an, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, Şcola Populară de Arte şi Meserii Slatina organizează o serbare publică, prin care îşi propune, pe lângă a celebra Naşterea Domnului, şi etalarea rezultatelor muncii din cadrul instituţiei. De la micuţe balerine, până la solişti de muzică uşoară, Şcola Populară de Arte şi Meserii Slatina are cu ce se lăuda.
Marţi, 12 decembrie a.c., la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, a avut loc un eveniment pln de muuzică şi culoare. Elevii de la clasele de balet, instrumente clasice, canto şi nu numai, au urcat pe scenă, cu emoţie, dar şi cu bucuria de a arăta tuturor ce fac la orele de curs din cadrul şcolii. Serbarea a debutat cu colindele interpretate de un grup de copii pregătiţi de Marius Fieraru şi Maria Silinescu. Apoi a urmat un număr de balet cu elevele instructorului de dans Mădălina Dozescu. Seara s-a încheiat cu un potpuriu de colinde interpretate de elevii clasei de canto şi intrumente populare a profesorului Iulian Onţică, cel care i-a şi acompaniat. Astfel de evenimente nu sunt unice şi instituţia pregăteşte multe surprize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.