Interviu cu dr. DANIELA BUICULESCU, managerul Spitalului Municipal Caracal
„Ne dorim să trecem Spitalul Municipal Caracal de la gradul IV la grad III, având în vedere faptul că în decursul timpului s-au adunat rezultate foarte bune la care au contribuit atât doctorii ce activează aici, cât și conducerile anterioare”
Reporterul de serviciu a avut șanșa ca în prima zi a lui noiembrie 2017 să facă cunoștință cu un apostol adevărat al medicinii românești: doctorul DANIELA BUICULESCU, internistul care astăzi este manager al Spitalului Municipal din Caracal
Profilul unui om deosebit, fiică a Caracalului, legată pe vecie de orașul natal pe care nu l-a trădat niciodată. Chiar și atunci când, după terminarea facultății, putea alege cu ușurință un loc de muncă într-un centru medical important al țării, impicit într-un oraș unde nivelul și standardul de satisfacție urbană este altfel clasat decât la Caracal.
Daniela Buiculescu e unul dintre oamenii care transmite acea energie pozitivă, din ce în ce mai rar întâlnită într-o țară unde compromisul și jumătatea de măsură au devenit politici publice de stat…
A acceptat cu emoție interviul care urmează, iar dialogul a venit instantaneu. Omul pregătit profesional și motivat sufletește nu are nevoie de un antrenament oficial pentru a vorbi despre ce știe să facă și ce înseamnă latura sufletească pe care o pune lângă fișa postului. Dacă în învățământ puțini sunt dascăli dintre cei ce sunt profesori, în lumea medicală, puțini sunt doctori dintre medicii cei mulți.
DANIELA BUICULESCU poate fi numită DOCTOR, atunci când înțelegem prin acest substantiv omul făuritor de bine, omul aplecat cu inima asupra pacientului și sistemului medical. E, într-un fel, incredibil să găsești astăzi oameni de dimensiunea caracterului dat de felul de a fi al omului Daniela Buiculescu.
Reporterul se încumetă să meargă mai departe și să spună că în minunile pozitive de astăzi ale Caracalului se află și sufletul de aur al acestui distins cadru medical, posesorul unei energii pozitive cum rar întâlnești într-o societate sufocată de ambiții mărunte, dominată de incultură, impostură și indecență.
Citiți cu încredere un interviu de excepție pe care Ziarul de Olt în așează în categoria celor mai bune obținute de la oameni de-ai locului, oltenii dintre noi, capabili să mute și munții din loc, dacă aceștia ar exista în spațiul Olt-Romanațean…
– Doamna doctor, pentru început, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră!
– Sunt Daniel Buiculescu, medic primar Interne, și activez în Spitalul Municipal Caracal din anul 1983, mai exact din momentul în care a fost dată în folosință noua construcție a unității de astăzi. Mi-am dorit atunci să revin în orașul meu, să lucrez în Caracal deoarece aici îmi sunt rădăcinile și chiar dacă puteam să merg oriunde în perioada amintită, tot casa a fost cea care m-a atras spre aceste locuri…
– Era o vreme în care cei mai mulți dintre cei ce terminau o școală atât de înaltă căutau să plece cât mai departe. Dumneavoastră ați ales Caracalul…
– Întotdeauna m-am simțit bine aici, la Caracal, aproape de familia mea și de cei alături de care am crescut. Mai mult, întotdeauna mi-am dorit să ajut oamenii din orașul natal. Timpul a trecut, iar de un an și jumătate mă aflu într-o nouă postură, aceea de manager al Spitalului Municipal Caracal. Ce vă pot spune este că nu e ușor, dar nici imposibil, în condițiile în care esti dedicat și îți faci așa cum trebuie meseria. În plus, am avut înțelegere din partea tuturor, a familiei și a autorităților locale, dar mai ales aici, din partea colectivului de medici alături de care încerc să obținem cele mai bune rezultate.
„Spitalul Caracal este un spital multidisciplinar, cu 440 de paturi și 95 de medici specialiști care își desfășoară activitatea în nouă linii de gardă”
– Sunteți foarte aproape să obțineți acreditarea de gradul III, aici, la spitalul din Caracal. Ce ați făcut în acest sens și ce mai aveți de rezolvat până la confirmarea decisivă?
– Este adevărat că în momentul de față spitalul nostru este clasificat ca fiind un spital de grad IV. Este la fel de adevărat că noi ne dorim să trecem Spitalul Municipal Caracal de la gradul IV la grad III, având în vedere faptul că în decursul timpului s-au adunat rezultate foarte bune la care au contribuit atât doctorii ce activează aici, cât și conducerile anterioare… Așadar, la ora actuală suntem îndreptățiți să ne gândim la acest lucru și suntem foarte aproape să reușim acest obiectiv. În plus, mai trebuie spus că unitatea noastră deservește toată jumătatea de sud a județului Olt, având pacienți și din județele limitrofe, ajungând la aproximativ două sute de mii de locuitori ce beneficiază de serviciile noastre. Spitalul Caracal este un spital multidisciplinar, cu 440 de paturi și 95 de medici specialiști care își desfășoară activitatea în nouă linii de gardă. Prin urmare, am putea asigura și servicii de gradul III, un grad superior în care sunt absolut convinsă că ne putem descurca foarte bine și în viitorul apropiat. Desigur, acest lucru ar însemna și obținerea unui contract mai bun de la Casa de Asigurări… De asemenea, mai vreau să vă anunț că până la ora actuală majoritatea punctelor care trebuiesc îndeplinite pentru atingerea obiectivului au fost realizate, fapt pentru care ne-am gândit tot mai mult la obținerea acreditării de grad III. E drept că ne mai trebuie realizarea compartimentului de psihiatrie și maternitate de grdul II…
– Și ce se poate face în sensul acesta, doamna doctor?
– Pentru compartimentul de psihiatrie suntem în stadiul de obținere a avizelor, chiar în aceste zile am obținut și ultimul aviz de la ISU, urmând ca în cel mai scurt timp să demarăm reabilitarea locației în care se va amenaja compartimentul respectiv pentru care avem deja și patru medici psihiatri foarte bine pregătiți. În ceea ce privește maternitatea, și aici lucrurile stau relativ bine, în sensul că se va uni secția de obstetrică ginecologie cu compartimentul de noi-născuți formându-se această maternitate în care vom înființa și compartiment de pre-mato și de terapie intensivă. De reținut că personalul va fi același, având competența necesară, singurul lucru de care am mai avea nevoie fiind aparatura. Este singura problemă, este destul de importantă și ține de finanțare, având în vedere că prețurile sunt foarte mari, iar spitalul își permite mai puțin la ora actuală din contractul pe care îl are cu Casa de Asigurări de Sănătate. Totuși, noi am obținut de la Ministerul Sănătății și schimbarea de structură a spitalului, demersurile au fost făcute din iarna acestui an, iar unul dintre cei care ne-au susținut a fost și senatorul de Olt, domnul Renică Diaconescu… Așadar, avizul l-am primit în urmă cu aproximativ două săptămâni, am demarat lucrările, iar această modificare de structură ne ajută și ea la trecerea spre gradul III, în vederea îmbunătățirii actului medical din această regiune…
– Cum colaborați dumneavoastră cu autoritatea publică locală de la Caracal, ținând cont de faptul că primarul municipiului este predecesorul dumneavoastră, domnul doctor Radu Liviu?
– Avem o colaborare foarte bună cu autoritățile locale, iar domnul primar, doctorul Radu Liviu, fostul manager al spitalului, înainte de a fi ales în funcția pe care astăzi o ocupă, a fost alături de noi, atât cu sufletul, cât și cu fapta! Având o contribuție deosebită prin planul de investiții, consiliul local ne-a asigurat plata pentru reabilitarea spălătoriei, pentru a face compartimentul de psihiatrie, plata pentru a reabilita un lift, plus multe altele pe care noi le-am avut și le avem în plan.. Așadar, colaborarea este foarte bună, iar lucrul acesta mă bucură deosebit de mult.
„Meseria de medic presupune ca până în ziua în care ieși la pensie să înveți și să fii la curent cu toate noutățile din domeniu”
– Acum câteva zile s-a încheiat acțiunea denumită „Zilele medicale caracalene”. Ce ne puteți spune despre acest eveniment de înaltă ținută și foarte important în istoria municipiului Caracal?
– O dată în plus, lucrul acesta denotă preocuparea medicilor noștri pentru perfecționarea continuă. De fapt, meseria de medic presupune ca până în ziua în care ieși la pensie să înveți și să fii la curent cu toate noutățile din domeniu. Revenind la subiectul întrebării dumneavoastră vă pot spune că zilele trecute am desfășurat cea de-a noua ediție a „Zilelor medicale caracalene”, îndreptându-ne, iată spre ediția jubiliară – a X-a, ce va avea loc în anul 2018. Și lucrul acesta presupune un efort deosebit din partea organizatorilor, fapt pentru care țin să le mulțumesc tuturor celor implicați… În altă ordine de idei, aș mai vrea să subliniez faptul că prezența a fost deosebită, iar lucrările de înaltă ținută științifică, ținând cont și de faptul că în orașul nostru s-au prezentat profesori universitari din Craiova și București… În orice caz, sunt convinsă că toți cei care au participat au impresii plăcute despre această experiență și vor reveni ori de câte ori va fi nevoie, mai ales că le-a plăcut și orașul nostru, nu doar sesiunea științifică desfășurată la Teatrul Național Caracal, o clădire emblematică, o locație cu care noi ne mândrim.
– Ne puteți da, în clipa de față, o hartă a proiectelor și așteptărilor pe care le aveți la Spitalul din Caracal, pentru anul care vine?
– În primul rând, noi am făcut un acord-cadru cu aparatura care este necesară, dorindu-ne să aducem cât mai multă aparatură în spitalul nostru, astfel încât medicii să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții, conform cerințelor actuale. De asemenea, nu neglijăm nici partea ce ține de proiectele europene pentru reabilitarea Ambulatoriului, un proiect mai vechi care a prins contur și care, din iarnă se poate finaliza. Mai mult decât atât, mai avem și un proiect de eficientizare termică și energetică a Spitalului Municipal Caracal, lucru care ne-ar ajuta foarte mult și care ar crește în mod favorabil condițiile din această unitate. Desigur, acestora li se adaugă compartimentul de psihiatrie, maternitatea și trecerea de la gradul IV la gradul III. Sunt obiective realizabile și sunt convinsă că în cel mai scurt timp se vor realiza…
– În încheiere, revenind la subiectul principal al acestui interviu: ce înseamnă, concret, trecerea de la gradul IV la gradul III? Care sunt avantajele din spatele acestor cifre?
– În primul rând, spitalul de grad III asigură un act medical mai bun, îndeosebi prin aparatura performantă de care dispune. Așa cum am mai spus-o medici avem, sunt foarte buni, dar eu nevoie și de aparatură… Mai mult, trebuie avut în vedere faptul că în viața de zi cu zi sunt numeroase urgențe, timpul este prețios, iar o trimitere a pacienților la Slatina sau la Craiova ar putea să conteze foarte mult pentru aceștia. În altă ordine de idei, noi suntem aproape de baza militară de la Deveselu, asigurând asistență de urgență și pentru această bază militară. De altfel, am fost felicitați în mai multe rânduri și chiar am încheiat un contract pe anul 2018 pentru oferirea de asistență medicală de urgență pentru cei ce activează în centrul militar despre care am amintit. Nu în ultimul rând, gradul III înseamnă și o diferență de plată de la Casa de Asigurări și dacă tot am adus în discuție lucrul acesta, vreau să vă spun că ICM-ul nostru este destul de bun, undeva la 1.35, pe primele nouă luni ale anului în curs, cu o durată de spitalizare de șase zile… Și acest lucru contează, iar dacă vom trece la gradul III, contractul va crește și el cu 15%, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru spitalul nostru, fonduri pe care am putea să le folosim și pentru investițiile ulterioare pe care ni le dorim…
– Ce mesaj transmiteți acum, la încheierea acestui interviu, locuitorilor municipiului Caracal, celor din zona de sud a județului Olt, care pot avea nevoiede serviciile medicale oferite de spitalul pe care îl conduceți dumneavoastră?
– Este un mesaj sincer: să aibă încredere în colectivul de cadre medicale din Spitalul Municipal Caracal, să apeleze cu încredere la noi, să înțeleagă că aici personalul medical este bine pregătit și face ceea ce trebuie pentru sănătatea celor care devin pacienții spitalului nostru! Respectăm omul, avem grijă de pacient, iar toate eforturile făcute de noi merg spre un numitor comun: servicii de calitate, oameni mulțumiți!!!