Acasă Actualitate Paul Stănescu, autor al unei legi reparatorii

Paul Stănescu, autor al unei legi reparatorii

69

Senatorul Paul Stănescu este semnatar al unei legi promulgate recent de preşedintele României, Klaus Iohannis. Mai mulţi parlamentari, printre care şi senatorul de Olt au semnat un proiect legislativ de modificare şi completare a alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Iniţiatorii îţi propuneau ca şi persoanele din Slatina – nu numai din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Tîrgu Mureş şi de pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi – să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.

„În momentul adoptării legii privind sistemul unitar de pensii publice, legiuitorul a considerat just, ca excepţie de la regulă, ca persoanele care locuiesc în zone cu poluare permanentă să poată să se pensioneze cu doi ani mai devreme, întrucât le este afectată atât sănătatea, cât şi calitatea vieţii. În prezent, de această posibilitate de pensionare anticipată beneficiază (…) ca o formă de protecţie socială cetăţenii din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna sau Târgu Mureş, întrucât aceştia sunt afectaţi de extracţia şi prelucrarea minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, sulf, plumb, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pulbere metalică, emisii de amoniac şi derivate. Cu toate că cetăţenii din Slatina sunt afectaţi de o formă de poluare permanentă cu diverse metale provenite din prelucrarea minereurilor (pulberi de cocs, gudroane, hidrocarburi, fluor, dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon), de către unităţile de pe platforma industrială Slatina, (…), aceştia nu beneficiază de o formă de protecţie similară cu cea a locuitorilor din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna sau Târgu Mureş”, conform expunerii de motive.

Motivul: este o compensaţie a faptului că persoanele din Slatina sunt supuse în mod continuu unei poluări din prelucrarea cu minereuri neferoase de pe platforma industrială.

Dreptate pentru slătineni
„Cetăţenii oraşului Slatina au fost mult timp nedreptăţiţi de legea sistemului unitar
de pensii. Deşi aceştia au muncit, ani de-a rândul, într-un mediu cu o poluare mai ridicată
decât în marea majoritate a oraşelor, nu au fost incluşi în cadrul exceptiilor prevăzute de sistemul de pensii, alături de alte oraşe precum, Baia Mare, Copşa Mică. Zlatna sau Târgu-Mureş. O mare nedreptate şi o discriminare de necontestat. Am considerat, astfel, că trebuie să se facă dreptate, nu doar din considerente morale sau materiale, ci mai ales din motive care ţin de calitatea vieții slătinenilor. De aceea, am stiut imediat că este oportună o propunere legislativă care să dea dreptul slătinenilor, celor care sunt astăzi în piaţa muncii, să se poată pensiona mai devreme cu doi ani, ca urmare a expunerii permanente şi continue la o poluare provenită din prelucrarea cu minereuri neferoase. Mai mult, am considerat că aceasta trebuie să devină lege în această sesiune parlamentară, să nu fie amânată, să nu fie ignorată, ci să-şi producă efectele cât se poate de repede. Recent, a fost adoptată şi, de acum inainte, va da dreptul slătinenilor la pensionare anticipată. Este o formă minoră de compensare, de dreptate socială, dar, cred, mult aşteptată.
Le mulţumesc colegilor mei parlamentari din tot spectrul politic pentru că au înteles urgenţa acesteia şi-i asigur, la rândul meu, de susţinere necondiţionată pentru orice fel de propunere legislativă care este în interesul cetăţenilor, al comunităţilor nedreptăţite sau afectate de diverse probleme cu impact local, dar de interes naţional”, spune senatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.