Acasă Actualitate Dobrosloveni, capitala turismului oltean! Primarul Gheorghe Tudoraşcu are proiecte inedite pe agenda...

Dobrosloveni, capitala turismului oltean! Primarul Gheorghe Tudoraşcu are proiecte inedite pe agenda sa

423

La complexul de vânătoare Reşca, făcut special pentru preşedintele Nicolae Ceauşescu – împătimit al vânătorii -, în ultimul deceniu de viaţă al acestuia, a avut loc miercuri, 10 mai 2017, conferinţa de presă despre simpozionul internaţional al Federaţiei Mondiale de Folclor. În perioada 8-11 mai 2017 , la Dobrosloveni, la Cabana Bulvanul din satul Reşca, singura din ţară unde Ceauşeltii înnoptau, au fost găzduiţi membrii delegaţiilor din din România, Israel, Cipru, Italia, Turcia, Grecia, Franţa, Spania, Germania, Bulgaria şi Serbia. Aceştia au plecat cu multe amintiri de la Dobrosloveni, comună condusă de primarul Gheorghe Tudoraşcu. Amintirile sunt multe: pâine la ţest, cazare în cabana în care dormeau şoţii Ceauşescu, mâncărurile specifice zonei, dansul popular şi căluşăres. Gheorghe Tudoraşcu are planuri mari cu comuna Dobrosloveni. Acesta a spus că toate drumurile din comună vor fi asfaltate, că se va crea un circuit turistic al comunei şi nu numai. Multe alte proiecte ce se află pe agenda de lucru a edişului-şef al comunei aflate pe pămânul pe care s-a aflat o capitală dacică, fondată de romani: Romula-Malva.

Simpozion la Palatul Parlamentului
Marţi, 9 mai a.c., de Ziua Europei, cultura populară a fost prezentă în Parlamentul României.
Întâlnirea a avut loc la Senatul României, la iniţiativa senatorului Ioan Simionca.
În deschidere a fost cântat Imnul Europei de către soprana Maria Luigi din Italia şi ce al României de către grupul Distinto, iar apoi a început Simpozionul internaţional cu tema „Sprijinim prin folclor UE”. Pe holurile Parlamentului României s-a organizat o expoziţie cu cele mai importante evenimente folclorice din cele cinci oraşe europene prezente la eveniment. Expoziţia a fost vizitată şi de preşedintele României, Klaus Iohannis. Însă, o prezenţă mult mai importantă a fost cea a membrilor Ansamblului „Flori de Romanaţi” din Dobrosloveni, care au susţinut un spectacol.

La Dobrosloveni, turismul creşte
La conferinţa de presă din 10 mai a.c., au fost prezenţi, preşedinteel Federaţiei Mondiale de Folclor, fondată în anul 1949, Dorel Cosma, un bistriţean care iubeşşte folclorul românesc, senatorului Ioan Simionca, membru în Comisia pentru cultură şi media din Senat, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale de Folclor din România, Pahone Pop, şi, nu în ultimul rând, primarul Dobrosloveniului, Gheorghe Tudoraşcu.
„I-am adunat pe toţi aceşti oameni, din diferite colţuri ale Europei, dintr-o ambiţie, pentru a promova şi judeţul Olt, pentru că e mai greu la şes să faci o promovare turistică, dar avem valori în această zonă. Nu vom ceda, vom merge mai departe cu promovarea culturii şi a tradiţiilor locului. Aşteptăm de la legiuitori sp se înclime mai mult către folclor şi acest sector să aibe un buget separat, La noi funcţionează două ansambluri folclorice, un taraf şi două clase de cusături de ii tradiţionale.”, a spus Tudoraşcu.

Cărămidă cu cărămidă… se reface istoria
Primarul Dobrosloveniului a vorbit şi despre un proiect care are mari şanse să devină unul realizabil. Proiectul se referă la reproducerea cărămizii de Antina, produsă de romani, cărămidă ce era transportată la Roma şi cu care se construiau diverse edificii ale administraţiei statale. Şi nu numai în vest a mers, ci şi în Bulgaria, pentru că oamenii din Romula o dădeau la schimb cu piatră de Vratsa.

Festival medieval, la Dobrosloveni
Prin parteneriatul transfrontalier cu Mezdra, administraţia locală vrea realizarea unui festival medieval, iar costumele de romani, cu armele necesare sau corturi să fie achiziţionate în cadrul parteneriatului. Prin readucerea la viaţă a istoriei locale, primarul Tudoraşcu vrea ca Dobrosloveniul să devină un nucleu al turismului din zona Oltului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.