Acasă Politic Renică Diaconescu modifică legea jandarmilor

Renică Diaconescu modifică legea jandarmilor

251

În ultimii ani, a crescut semnificativ numărul semnalărilor la Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112, care au ca subiect animalele sălbatice sau domestice cu un comportament agresiv sau periculos pentru viaţa şi integritatea corporală a persoanelor sau pentru bunurile acestora. Cele mai multe dintre aceste apeluri sunt direcţionate către unităţile teritoriale ale Jandarmeriei Române. Având în vedere prevederile legale actuale si mecanismele de semnalare prin Sistemul 112, Jandarmeria Română este autoritatea care coordonează acţiunile de intervenţie în cazul animalelor periculoase. În acest context, senatorul Renică Diaconescu, ce se află printre iniţiatorii unui proiect de lege, doreşte modificarea legii Jandarmeriei Române prin completarea cu un articol.

„Dar, deşi jandarmii se deplasează la faţa locului, aceştia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. În aceste condiţii, modul de acţiune al acestora constă, de cele mai multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea producerii altor situaţii asemănătoare, ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora. Din practica misiunilor executate de jandarmi, în special a celor din cadrul structurilor montane a căror activitate se desfăşoară în zone greu accesibile şi întinse în care îşi au habitatul animale sălbatice, a rezultat faptul că jandarmii montani au fost nevoiţi să intre în contact cu animale sălbatice care, de cele mai multe ori, au avut un comportament imprevizibil, uneori chiar agresiv. De asemenea, în cazurile de braconaj în care animalele sunt prinse în capcane şi nu au decedat, acestea trebuie eliberate imediat. Neavând dotarea necesară, jandarmii nu se pot apropia de aceste animale decât după tranchilizarea lor, activitate care se face prin implicarea altor instituţii cu atribuţii în domeniu, pierzându-se de cele mai multe ori timp important pentru salvarea vieţii animalului respectiv. Nu în ultimul rând, la nivel naţional, există o aşteptare din partea cetăţenilor pentru creşterea gradului de siguranţă în contextul mediatizării cazurilor în care animalele sălbatice de talie mare au atacat oameni sau bunuri ale acestora, punându-le viaţa în pericol sau producându-le grave prejudicii materiale. Din aceste motive, apreciez necesară completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a asigura cadrul normativ necesar dotării structurilor Jandarmeriei cu mijloace specifice necesare eficientizării intervenţiei acestora în situaţiile în care intră în contact cu animalele periculoase”, se arată în expunerea de motive.

Senatorii iniţiatori vor să adauge un articol unic la Legea nr. 550/ 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cu modificările şi completările ulterioare, astfel: după articolul 29, se introduce un nou articol, articolul 291, cu următorul cuprins: „Art. 291 – În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor sau bunurilor acestora; b) îmobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenţii umane.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.