Acasă Actualitate ISU Olt, la ora bilanţului

ISU Olt, la ora bilanţului

179

În Sala „Europa” a Consiliului Judeţean Olt, a avut loc miercuri, 8 februarie a.c., evaluarea activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Matei Basarab” al judeţului Olt, prezentat de inspectorul-şef ai instituţiei, locotenent-colonel Adrian Tănase, avându-i lângă el pe prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, şefii instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Ceremonia a debutat cu intonarea imnului de stat şi a continuat cu citirea raportului de activitate pe anul 2016.

În anul 2016, pompierii au atins paramentrii obiectivelor propuse în cadrul activităţii desfăşurate la nivelul instituţiei, iar pentru asta a fost nevoie de resurse umane, materiale şi financiare avute la dispoziţie, a mai fost ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii acţiunilor de prevenire şi intervenţie în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, în scopul alinierii la standardele impuse de statutul de ţară membră a Uniunii Europene. Astfel, obiectivele generale ale pompierilor olteni au fost:
„perfecţionarea continuă a activităţii de organizare, pregătire şi desfăşurare a intervenţiilor pe tipuri de riscuri, în condiţii de eficienţă şi securitate, cu forţele şi mijloacele avute la dispoziţie; gestionarea optimă, pe criterii de eficienţă economică, a potenţialului logistic şi resurselor financiare alocate, în stare de normalitate şi pe durata situaţiilor de urgenţă; participarea la elaborarea proiectelor şi implementarea unor programe de dezvoltare instituţională, cu finanţare externă sau din bugetele administraţiei publice locale; asumarea şi consolidarea statutului de factor integrator al activităţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; acordarea asistenţei tehnice de specialitate tuturor comunităţilor locale pentru organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice în vederea prevenirii şi intervenţiei în situaţii de urgenţă.”, conform raportului de activitate.

În ceea ce priveşte activitatea de management resurse umane, în anul 2016, s-a realizat o încadrare foarte bună a posturilor aflate în statul de organizare a instituţiei, realizându-se astfel un procentaj de 98,84 %. 224 recompense au fost oferite în anul 2016, după cum urmează: ofiţeri: 22 recompense, din care: 2 înaintări în gradul următor înainte de termen şi 20 citări prin ordin de zi pe unitate; maiştri militari şi subofiţeri: 202 recompense – 5 înaintări în gradul următor înainte de termen şi 197 citări prin ordin de zi pe unitate.
Privind pregătirea de specialitate a cadrelor, la pregătirea de specialitate s-au obţinut următoarele rezultate: din totalul de 41 ofiţeri au fost evaluaţi 38 la pregătirea de specialitate – 2 au obţinut calificativul „Excepţional”, 30 au obţinut calificativul „Foarte bun”, 6 au obţinut calificativul „Bun”; din totalul de 4 maiştri militari, au fost evaluaţi 4 care au obţinut calificativul „Foarte bun”; din totalul de 447 subofiţeri au fost evaluaţi 432 la pregătirea de specialitate: 2 au obtinut calificativul „Exceptional”, 200 au obţinut calificativul „Foarte bun”, 230 au obţinut calificativul „Bun”, iar neevaluaţi au rămas 15 subofiţeri.
Educaţia fizică la nivelul unităţii s-a desfăşurat respectându-se prevederile Ordinului Ministrului de Stat nr. 154 din 03.03.2004 privind activităţile de educaţie fizică şi sport în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ordinului Inspectorului General nr. 153 din 19.02.2015 privind organizarea şi desfăşurarea pregătirii personalului operativ din subunităţile de intervenţie ale serviciilor de urgenţă profesioniste.

La capitolul controale, personalul cu atribuţii de control din cadrul inspectoratului a executat 34 controale tematice şi 113 controale inopinante. În urma controalelor au fost stabilite măsuri de remediere a neajunsurilor, care au fost aduse la îndeplinire în termene ordonate.

Pompierii olteni au executate 161 recunoaşteri în teren, au fost întocmite 148 fişe operative , 5 planuri operative de intervenţie şi au fost executate 77 exerciţii.
Pregătirea personalului prin exerciţii, s-a executat în scopul verificării capacităţii organizatorice şi de comandă, menţinerii cooperării cu celelalte forţe participante la intervenţie şi antrenării efectivelor proprii în condiţiile specifice obiectivelor din zona de competenţă. În anul 2016 inspectoratul a desfăşurat un număr de 11 exerciţii cu forţe şi mijloace în teren. Prin aceste acţiuni
s-a urmărit atât modul de intervenţie cât şi cooperarea cu celelalte forţe şi mijloace angrenate în intervenţia în situaţii de urgenţă (poliţie, jandarmi, servicii publice voluntare, serviciul de ambulanţă, crucea roşie şi structurile MApN din Garnizoana Caracal).

Situaţia operativă a ISU Olt a însumat 7.906 intervenţii (din care 4 intervenţii au fost în jud. Dolj), faţă de 5839 intervenţii în anul 2015, creşterea procentuală fiind de 33,30 %.
Pe tipuri de riscuri situaţia se prezintă astfel: Incendii -1013 intervenţii; asistenţă medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat – 5229 intervenţii; protecţia comunităţilor – 1297 intervenţii; asistenţă persoane – 109 intervenţii; alte situaţii de urgenţă – 143 intervenţii; exerciţii tactice – 77 exerciţii; alte intervenţii – 38 intervenţii.
„După domeniul de activitate , 331 incendii s-au produs la gospodării, anexe, bunuri ale populaţiei, 35 incendii la domeniul public al statului, 2 incendii la domeniul privat al statului, 26 incendii la domeniul privat român şi străin, un incendiu la domeniul privat mixt , iar 618 incendii s-au produs la vegetaţia uscată, mirişti etc. Principalele cauze care au dus la favorizarea incendiilor, au fost:
echipamente electrice defecte sau improvizate – 79; coşuri de fum defecte sau necurăţate – 56; foc deschis – 88; acţiune intenţionată – 32; mijloace de încălzire defecte/improvizate – 9; alte împrejurări – 749. În urma incendiilor, valoarea estimată a pagubelor este de cca. 6.264.280 lei , iar valoarea estimată a bunurilor salvate este de aproximativ 50.377.400 lei. Pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate 75 persoane, 66 adulţi şi 9 copii, precum şi 284 animale.”, se mai arată în documentul privind evaluarea activităţii.

Anul trecut, ISU Olt a asigurat gestionarea a 16.584 apeluri de urgenţă specifice direcţionate de la 112, şi monitorizarea a 1528 transporturi de substanţe speciale. Tot anul trecut, ISU Olt a participat la faza zonală a Competiţiei naţionale de descarcerare desfăşurată în municipiul Piteşti , obţinând locul 2 la proba de prim ajutor calificat. În anul 2016, 42 subofiţeri şi 12 ofiţeri au absolvit cursul de prim ajutor calificat, numărul total la nivelul ISU Olt ajungând la 257 subofiţeri şi 34 ofiţeri .

În ceea ce înseamnă serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, în judeţul Olt sunt constituite la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor un număr de 111 Servicii Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, în care sunt încadrate 4068 de persoane, dintre care 71 personal angajat şi 3997 personal voluntar.

Obiective pentru 2017
Ultima parte a evaluării pe anul 2016 a fost dedicată obiectivelor şi priorităţilor în anul curent:
„Antrenarea personalului pentru cunoaşterea zonei de competenţă, a raioanelor de intervenţie şi reducerea timpului de răspuns al subunităţilor de intervenţie operativă. continuarea demersurilor pentru creșterea rolului de autoritate publică a instituţiei și sporirea nivelului de securitate al cetăţeanului; reducerea numărului de incendii la locuinţe/gospodării cetăţeneşti şi de victime
rezultate din acestea, precum și la miriști, terenuri virane, fond forestier; identificarea posibilităţilor de operaţionalizare a unui dispecerat integrat cu personal din cadrul tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, în cadrul cărora funcţionează centre operaţionale cu funcţionare permanentă; asigurarea transparenţei inspectoratului în mass-media central şi locală.”

Merite recunoscute
La finalul ceremoniei în cadrul bilanțului au fost premiați și cinci pompieri care s-au remarcat pe timpul misiunilor de salvare, dar și în afara serviciului: plutonier adjutant Rău Flavian, din cadrul detașamentului Caracal, pentru spiritul civic de care a dat dovadă, în data de 26 decembrie 2016, când, aflat în afara serviciului, a acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria unui cetățean din comuna redea, sat valea soarelui; plutonier major Vioreanu Marian și plutonier major Enache George, din cadrul detașamentului Slatina, pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe timpul misiunilor executate în sprijinul pompulației din județele Călărași și Constanța, în perioada 06-13 ianuarie; plutonier major Pavel Cristian șef gardă intervenție stingere în cadrul gărzii vișina și plutonier major Gudac Corneliu, din cadrul aceleiași subunități, pentru modul profesionist în care au acționat, la o misiune de salvare a unei femei căzute într-o fântână din comuna vădastra, în data de 07.01.2017.
Pe lângă asta a fost acordată o diplomă de onoare în semn de mulțumire pentru întreaga activitate domnului plutonier adjutant șef în rezervă, anghel victor, până de curând comandant de echipaj în cadrul stației de pompieri scornicești. acesta a trecut în rezervă, cu drept la pensie, în luna ianuarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.