Acasă Fără categorie „Indiferent de politica partidului pe care îl reprezint, eu fac politica oamenilor...

„Indiferent de politica partidului pe care îl reprezint, eu fac politica oamenilor din comuna Poboru al cărei primar sunt!”

247
Interviu cu Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru – județul Olt

Într-o galerie restrânsă a primarilor olteni care înainte să dea vina pe alții știu că trebuie să facă ce au oamenii nevoie, se află și Iulian Bărăscu, edilul din comuna Poboru. O localitate care, iată, are șansa să se dezvolte, să devină un punct de reper pe harta județului. Asta, în condițiile în care pretențiile oamenilor de la țară sunt legitime și absolut îndreptărțite.
Dreptul la infrastructură, la rețele de utilități publice, nu e un favor, ci o necesitate efectivă a oricărui cetățean al acestei țări. Acest lucru îl știe și primarul de la Poboru, și face asta fără a considera că este o virtute, ci doar o necesitate asumată a unui om de-al locului, dedicat, cu adevărat, comunității pe care o conduce.
Lucrurile merg bine, iar perspectivele sunt îmbucurătoare, într-o lume unde dezvoltarea nu e o normalitate, ci o excepție. Poboru, azi, e una din excepțiile amintite…

– Ce a însemnat anul 2016, pentru primarul Iulian Bărăscu și comuna pe care o conduce?
– Din punctul meu de vedere, anul 2016 a fost un an bun spre foarte bun, au fost și două campanii electorale pe care, de asemenea, le-am trecut cu bine, iar proiectele s-au derulat în aceeași notă ca și în anii anteriori. Una peste alta, indiferent de politica partidului pe care îl reprezint, eu fac politica oamenilor din comuna Poboru al cărei primar sunt! Iar noi, întotodeauna, ne dorim mai mult.

„În ceea ce mă privește, pe mine mă interesează ca toate lucrările efectuate în Poboru să fie de calitate, să rămână ceva necesar pentru locuitorii acestei comune”

– Proiecte notabile pe anul 2016?
– Cea mai importantă lucrare derulată pe 2016, la Poboru, s-a axat pe modernizarea drumurilor locale, un proiect care, iată, se apropie de final, un proiect executat în proporție de aproximativ 85%. Investiția inițială se ridica la 105 miliarde lei vechi, numai că, în funcție de TVA – 20% apoi 19%, a mai scăzut și valoarea respectivă. În ceea ce mă privește, pe mine mă interesează ca toate lucrările efectuate în Poboru să fie de calitate, să rămână ceva necesar pentru locuitorii acestei comune, ceva util, conform cererii primite de la oamenii din Poboru. Așadar, sunt cinci tronsoane de drum: strada Seaca – 2 kilometri, strada Albești_vale – 2,7 kilometri, strada Cornățelu – 1,3 kilometri, strada Gârbaciu – 2,4 kilometri, plus strada Plopilor – maxim 800 de metri. Desigur, au fost alese tronsoanele de drum cele mai des circulate, dar asta nu înseamnă că au fost acoperite toate străzile din comună, având în vedere că mai avem străzi nepietruite, lucru care mă face să vin în fața consilierilor locali cu propunerea efectuării unui studiu de fezabilitate pentru restul drumurilor din localitate. Trebuie să ne creăm condiții de viață, să lăsăm ceva în urmă, să facem astfel încât să ne ținem tinerii acasă…

– E scumpă apa astăzi, la Poboru?
– Prețul pe metru l cub este de trei lei, dar eu regret și acum faptul că am avut o șansă mare pe care, din cauza unor consilieri locali am ratat-o, și anume montarea unor panouri fotovoltaice care ar fi produs curent electric în comuna noastră. Convenisem cu firma care realiza această investiție să ne plătească energia electrică la pompele de apă, la școli, la sediul Primăriei Poboru și iluminatul public. Numai că, în fața consiliului local, reprezentanții opoziției nu au fost de acord, iar asta a făcut ca metrul cub la apă să fie cel de astăzi înloc de un leu, adevărată pomană, la criza de apă care se-nregistrează în zona noastră. Eu n-am abandonat ideea, am să revin asupra acestei propuneri și sper ca până la urmă să fie găsită soluția corectă.

– Cum ați traversat iarna aceasta, atât în ceea ce privește drumurile din localitatea Poboru, cât și în școlile acestei comune?
– Mă bucur că m-ați întrebat lucrul acesta, dar eu aș vrea să spun, în primul rând, că iarna nu e ca vara… Se știe lucrul acesta, e de când lumea, și noi am fost copii, am făcut și naveta pe drumuri înzăpezite, pe jos, cu microbuzul, iar azi vă spun că suntem mândri de modul în care ne-am descurcat. Mai exact, la Poboru am traversat iarna destul de bine, nu au fost probleme nici cu apa, nici cu drumurile și nici cu școlile. Ba, mai mult, microbuzul școlar a circulat în cele mai bune condiții, iar curentul electric nu s-a mai întrerupt așa cum se mai întâmpla în iernile trecute. Desigur, mai poate să vină o ultimă ninsoare, dar ce a fost mai greu s-a dus, asta și pentru că noi am mers pe vechiul proverb ce spune că omul gospodar își face iarna car și vara sanie. Așadar, am avut lemne, am avut motorină, am avut utilaj de deszăpezire în baza unui contract încheiat până la sfârșitul lunii martie cu o firmă agricolă din comună și, una peste alta, iarna n-a fost atât de grea pentru locuitorii comunei pe care cu drag o păstoresc.

„S-a votat democratic, n-au fost probleme, n-au existat nici contestații, s-a format un parlament, s-a numit un premier… Lasați-i să-și facă treaba!”

– Cum comentați ultimele evenimente care se derulează în România: ordonanțe, proteste, abrogări..?
– În ceea ce mă privește eu sunt dezamăgit total, iar lucrul acesta îl văd și la cei de lângă mine care sperau ca după votul din 11 decembrie să reintrăm pe un făgaș normal. Numai că, la noi, la români, se pare că nu se poate face nimic în liniște, fără scandal și instigare, că trebuie să fie un Gică – contra în permanență… Păi dacă cetățenii au votat, dacă rezultatul a fost cel care a fost, covârșitor, haideți să îi lăsăm să guverneze! S-a votat democratic, n-au fost probleme, n-au existat nici contestații, s-a format un parlament, s-a numit un premier… Lasați-i să-și facă treaba! Personal m-aș bucura ca astăzi, 6 februarie, să iasă domnul președinte Iohannis în stradă, să arate că guvernul a făcut un pas înapoi, iar lumea să înțeleagă că nu mai are rost să protesteze pentru o ordonanță care, oricum, am înțeles că trebuie să fie dată, poate cu mici modificări și câteva amendamente. Așadar, guvernul a dat înapoi, președintele ar trebui să facă același lucru, iar oamenii să meargă la casa lor pentru ca, mai apoi, să reîncepem treaba! Sunt multe de făcut, avem posibilități enorme și, mai presus de toate, avem europarlamentari care ne pot aduce fonduri suficiente în România. Și, totuși, eu am impresia că nu se vrea, că cineva dorește să ne mișcăm mai greu, poate că alta e miza, poate că noi nu o pricepem, poate că…

– Dacă i-ați avea în fața dumneavoastră pe Liviu Dragnea în stânga, și Klaus Iohannis în dreapta, ce le-ați spune fiecăruia?
– De felul meu sunt împăciuitor, iar lucrul acesta eu îl aplic și-n Primăria Poboru atunci când sunt diverse conflicte între vecini sau între oameni fel de fel. Așa aș proceda și cu domnii menționați de dumneavoastră – Liviu Dragnea și Klaus Iohannis, să lase orgoliile, să lase dușmăniile, să fie alături de români și să-și unească forțele pentru că doar așa putem să ne aducem acasă copiii, frații, părinții, plecați la muncă prin țări străine. Numai că, mi-e tare teamă că multora le-a dispărut și sentimentul acela ce ține de patriotism…

– În ceea ce privește perspectivele pentru anul 2017, care sunt, de unde începeți și ce sperați să faceți, domnule primar?
– Având în vedere că deși bugetul trebuia aprobat până la sfârșitul anului trecut și nici acum nu este gata, ne-am mișcat ceva mai greu în acest început de an, dar asta nu însemană că nu avem proiecte și nu ne apucăm de treabă. Astfel, în cel mai scurt timp îmi doresc să dăm drumul la documentația necesară pentru betonare la un număr de trei biserici din comuna Poboru, ne mai dorim reabilitarea sediului vechi al primăriei unde își desfășoară activitatea poșta, avem și medicul veterinar, o frizerie, o coafură plus un sediu ONG. Trebuie reparat acoperișul acolo, tot așa cum la Școala cu clasele V-VIII din satul Cornățelu se impune o schimbare a acoperișului, plus montarea unei centrale și izolarea clădirii, ceea ce ar fi o schimbare majoră și ar însemna foarte mult. Nu în ultimul rând, prin GAL am dori să facem în centrul comunei Poboru, în curtea școlii generale, un teren de sport multifuncțional, pentru fotbal, pentru tenis, baschet și handbal, iar tinerii să-și desfășoare cu drag orele de educație fizică și să organizeze competiții după cum doresc. Din păcate, după revoluția din 89, cei care s-au ocupat de destinele acestei localități au distrus baza sportivă existentă în centrul comunei, iar lucrul acesta reprezintă, pentru mine, o prioritate în acest mandat.

„Prin Consiliul Județean Olt, cu ajutorul domnului președinte Marius Oprescu, am convingerea că vom demara lucrările și pe drumurile județene ce traversează localitatea Poboru”

– Alte proiecte, domnule Bărăscu?
– Prin Consiliul Județean Olt, cu ajutorul domnului președinte Marius Oprescu, am convingerea că vom demara lucrările și pe drumurile județene ce traversează localitatea Poboru, acolo unde întâmpinăm o mare problemă, ținând cont că această comună e traversată de patru astfel de drumuri județene. Sincer, nu știu dacă mai e în țară o comună care să fie tranzitată de patru drumuri județene ce însumează aproximativ 32 de kilometri. Așadar, am apelat cu încredere, am fost prinși în program și așteptăm demararea acestor lucrări pe care, cu răbdare, cu sănătate și cu liniște, le vom duce la bun sfârșit…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.