Acasă Politic Mihai Niţă. Iniţiator la o lege pentru stimularea sistemului de învăţământ universitar

Mihai Niţă. Iniţiator la o lege pentru stimularea sistemului de învăţământ universitar

213

În vara anului trecut, când Mihai Niţă era senator, s-a numărat printre iniţiatorii proiectului de lege „privind stimularea personalului de cercetare, inovare, dezvoltare din universităţi, în vederea impulsionării procesului de dezvoltare economico-socială şi culturală a României”. Acum, având calitatea de deputat, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, acesta va vota, practic, proiectul de lege iniţiat de el. Proiectul de lege este binevenit în contextul unui învăţământ superior de calitate şi la standarde superioare.

Momentan, proiectul de lege se află la comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care trebuie să emită un raport în urma analizării documentelor.
„Legislaţia actuală, în materie de salarizare a universităţilor (cadre didactice şi cercetători) care produc cunoaştere la solicitarea mediului economic, social şi cultural românesc, nu este stimulatorie, explicând, în mare parte, prăpastia care se adânceşte între producţia ştiinţifică a universităţilor (mai curând valorificată în străinătate) şi nevoile reale ale firmelor şi comunităţilor locale şi regionale. În ultimii ani, a avut loc o descreştere alarmantă a cercetării ştiinţifice în interes naţional, prin descurajarea participării universitarilor în proiecte şi servicii de cercetare adresate societăţii româneşti. Legătura dintre universitate, absolvenţi şi piaţa muncii capătă consistenţă prin intermediul activităţilor de cercetare şi oferta de servicii înalt specializate, care se derulează la cererea actorilor economici, sociali şi culturali. Inserţia rapidă şi eficientă a absolvenţilor pe piaţa muncii presupune un parteneriat direct, cu recunoaşterea locului pe care trebuie să-l aibă relaţia permanentă dintre universitate şi mediul în care îşi desfăşoară activitatea şi cu identificarea formelor de conlucrare pentru găsirea de soluţii la provocările contemporane. Din cele de mai sus, rezultă necesitatea stimulării cercetării ştiinţifice universitare, a serviciilor de consultanţă, consiliere şi asistenţă ştiinţifică în proiectele de dezvoltare a activităţilor economice, a infrastructurii, a activităţilor sociale şi culturale. Obiectivul prezentei legi este de a crea cadrul ce să asigure inserţia cercetării ştiinţifice în realităţile româneşti, să stimuleze personalul de cercetare (cadre didactice şi cercetători), cel auxiliar şi administrativ, încât să se focuseze pe rezolvarea problemelor concrete, conducând astfel la diminuarea discrepanţelor dintre ţara noastră şi ţările dezvoltate ale UE. Stimulând cercetătorii din universităţi, se întăresc centrele şi institutele de cercetare ale acestora, se diminuează exodul tinerilor performanţi, creşte prestigiul universităţilor în mediile regionale, se îmbunătăţeşte starea infrastructurii acestora. În acelaşi timp, având mai multe resurse creşte vizibilitatea cercetării ştiinţifice aplicative româneşti prin participarea la circuitul internaţional de idei (promovarea unor publicaţii româneşti, creşterea numărului de articole publicate în reviste româneşti şi străine, participarea la conferinţe, workshop-uri, congrese etc). Un astfel de cadru va permite universităţilor să atragă resurse financiare din mediul economic privat, să le utilizeze în conformitate cu principiul autonomiei universitare şi respectând legislaţia în vigoare, dar să şi aibă o contribuţie sporită la bugetul de stat, prin plata salariilor şi a contribuţiilor asociate acestora. Faţă de cele expuse mai sus, propunem spre dezbatere şi adoptare această iniţiativă legislativă.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.