Acasă Actualitate Bilanţ, departe de ochii presei – episodul 2. Acum, IPJ Olt

Bilanţ, departe de ochii presei – episodul 2. Acum, IPJ Olt

325

Nu şe ştie când a avut loc şedinţa de prezentare a bilanţului pe anul 2016 al Inspectoratului de Poliţie Olt. Ştim, după poze, că a avut loc lîn Sala „Europa” a Consiliului Judeţean. Departe de ochii presei locale, aşa cum şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt a făcut. La eveniment au participat şefii instituţiilor din subordinea MAI, în funte cu prefectul judeţului, Silviu Neacşu, şi şefii Parchetelor.

În continuare, vă prezentăm, întocmai, bilanţul IPJ Olt:
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, la fel ca Poliţia Română în ansamblul său, şi-a continuat eforturile de îndeplinire a standardelor de performanţă, întreaga activitate derulându-se pentru atingerea obiectivelor stabilite, respectiv creșterea gradului de siguranță civică, protejarea patrimoniului, siguranța traficului rutier.
Priorităţile stabilite pentru anul 2016, care au constituit fundamentul acţiunilor organizate de poliţiştii din Olt, au fost următoarele:
– eficientizarea serviciului poliţienesc în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii
– creşterea gradului de siguranţă publică şi prevenirea
– combaterea fraudelor economico-financiare.
O atenţie deosebită s-a acordat realizării unui climat de cooperare şi încredere, atât în interiorul instituţiei noastre, cât şi în relaţiile cu cetăţenii, precum şi cooperării cu celelalte forţe, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice a comunităţii din judeţul nostru.
Principala resursă a oricărei organizaţii este resursa umană, iar în cazul Poliţiei Române — POLIŢISTUL.
În ceea ce priveşte situaţia operativă, în anul 2016, la nivelul I.P.J. Olt, infracțiunile sesizate au cunoscut o scădere cu 11,29%. Astfel, infracțiunile de natură economico financiară au scăzut cu 12,83%, cele judiciare cu 12,50%, iar cele de altă natură cu 7,50%.
Din analiza datelor statistice privind infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, în anul 2016, la infracțiunile de tâlhărie se constată o scădere cu 17%.
La criminalitatea contra patrimoniului se constată o scădere cu 17,01 % fapte. Analiza situaţiei operative reliefează o scădere cu 10,03% a infracţiunilor de furt din locuințe și cu 48,52% a celor de componente din exteriorul mașinii.
Referitor la activitatea polițiștilor în domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase, în anul 2016, în cadrul acţiunii „FOC DE ARTIFICII”, poliţiştii B.A.E.S.P. au au confiscat 735 kg. de articole pirotehnice, comparativ cu anul 2015, când au fost confiscate 210 kg. articole pirotehnice.
Ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţiştii specializaţi în domeniul criminalităţii economico financiare, în această perioadă, la nivelul I.P.J. Olt, prejudiciul recuperat, în numerar şi în cont bancar, în anul 2016, este 6.416.150 lei, iar valoarea altor măsuri asiguratorii(sechestre, popriri) aplicate a fost de 17.333.400 lei.
Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale constituie una dintre priorităţile Poliţiei Române, mai ales din cauza impactului social deosebit pe care îl are comiterea infracţiunilor subsumate acestei categorii, ce afectează sentimentul de siguranţă publică.
În anul 2016, infracțiunile stradale sesizate au cunoscut o scădere cu 16,30%, acestea reprezentând 3,35% din totalul sesizărilor. În urma activităţilor întreprinse, se observă o scădere a numărului furturilor de componente din exteriorul maşinii sesizate, de 34,92%, precum şi a furturilor din auto, de 22,38%.
Ca urmare a acţiunilor preventiv – informative (organizarea unor patrule în zona unităţilor şcolare şi participarea la întâlniri cu elevii şi profesorii), s-a creat baza pentru realizarea unui climat de siguranţă. Astfel că, atât în anul 2016, cât şi în anul 2015, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, nu s-a înregistrat nici o faptă.
Referitor la activitatea pe linia punerii în executare a mandatelor penale, menţionăm că, în anul 2016, au fost puse în executare 215 şi a fost dispusă măsura urmăririi la nivel naţional pentru 174 de persoane.
În anul 2016, s-au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere judiciară faţă de 226 de persoane aflate sub control judiciar şi faţă de 41 de persoane arestate la domiciliu.
În ceea ce priveşte siguranţa traficului rutier, pentru reducerea riscului de victimizare în rândul participanţilor la traficul rutier, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi preventive şi de educaţie rutieră. Ca urmare a acestor activități, în anul 2016, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a scăzut cu 16%. De asemenea, pentru disciplinarea participanţilor la trafic, poliţiştii au reţinut 1969 de permise de conducere şi 848 de certificate de înmatriculare auto.
Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale constituie o prioritate a Poliţiei Române, astfel, în continuare poliţiştii vor desfăşura activităţi pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.