La nivel central, în partidul format din fostele formaţiuni Partidul Conservator şi Partidul Liberal Reformator, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), se ascut săbiile. Recent, senatorul băcăuan Vasile Nistor, co-președinte executiv al ALDE, i s-a adresat fostului premier al României, co-preşedinte al ALDE, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, printr-o scrisoare deschisă, în care îi cere co-liderului formaţiunii politice să-şi prezinte demisiile, atât de la şefia ALDE, cât şi din funcţia de preşedinte al Senatului. Tăriceanu, conform senatorului Nistor, a înlocuit liderii judeţeni ai ALDE care proveneau din fostul Partid Conservator, cu persoane care au probleme cu legea, lucru care se împotriveşte luptei împotriva justiţiei.
Scrisoare pentru Tăriceanu
În scrisoarea sa, senatorul de Bacău spune că nu i-a fost simplu să-şi asume un astfel de mesaj faţă de co-preşedintele partidului său.
„Când întreaga opinie publică bine informată și toată societatea civilă de bună credință consideră că prioritatea zero a României o reprezintă lupta împotriva corupției, domnul Călin Popescu Tăriceanu – al doilea om în stat – își alege ca unică țintă politică Justiția. Pentru președintele Senatului, blocarea actului de justiție prin împiedicarea începerii urmăririi penale, a reținerii sau arestării preventive a colegilor suspectați de fapte de corupție a fost principala preocupare. Niciodată în istoria modernă a acestei țări, camera superioară a Legislativului nu a fost un dușman declarat și agresiv al Justiției, așa cum a fost sub conducerea domnului Tăriceanu. (…). Apoi, domnul Tăriceanu, încălcând protocolul de paritate, a decis ca pe listele pentru alegerile parlamentare, deputații și senatorii care-i erau ostili să fie înlocuiți cu parlamentari excluși din partidele lor din cauza dosarelor de corupție. Strategia de promovare a acestora în partid a fost vizibilă, penalii excluși din alte partide fiind numiți în funcții de președinți de organizație și apoi direct pe listele partidului de la parlamentare. Scopul domnului Tăriceanu e, de asemenea, evident: după ce penalii vor fi majoritari în toate instanțele partidului, orice posibilă disidență a oamenilor onești va fi suprimată din fașă. (…) Cunoscând întregul parcurs politic al domnului Tăriceanu, intuiam că discursul său împotriva Justiției semnalizează anumite probleme penale pe care le anticipa. Astfel, domnul Tăriceanu își dorea să fie privit de ochii opiniei publice drept o victima a Justiției; am, însă, convingerea fermă că românii care formează marea majoritate a cetățenilor nu l-au crezut. (…) Cum puteți să acceptați ca doi deputați ALDE, președinți de organizații județene și vicepreședinți naționali ai partidului, să fie demiși împotriva prevederilor statutare? Cum puteți permite, ca garant al respectării statutului, eliminarea abuzivă a celor doi deputați care au avut curajul să se opună găștii corupților și care au fost de acord cu propunerea mea de introducere a unor criterii de integritate, în încercarea de a curăța de pe frontispiciul ALDE eticheta de ”partid al penalilor” ?”, se arată în scrisoarea publică a senatorului Nistor
Mihai Niţă dezavuează
Contactat telefonic pentru un punct de vedere, senatorul Mihai Niţă a răspuns solicitării noastre şi ne-a spus că ALDE Olt se dezice de această scrisoare, iar domnia-sa, care ete bun prieten cu senatorul Nistor, nu a ştiut de intenţia pe care acesta a avut-o, aceea de a-i cere demia co-liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
„Este o greşeală a domnului senator Nistor. Indiferent ce considerente are dumnealui, nu a procedat corect. Eu şi cu totţi colegii, în Biroul Judeţean Olt, am discutat această problemă, s-a dezbătut, iar colegii nu au vrut să piardă mult timp, nu au fost de acord cu ce a solicitat senatorul Nistor. Am transmis punctul de vedere mai departe. Nu am de ce să fiu părtaş. În primul rând nu am avut cunoştinţă despre intenţia lui. Relaţia mea cu domnul senator este una apropriată”, a spus senatorul.