Acasă Interviu Interviu cu Arina Georgescu, preşedintele Organizației de Femei Liberale Slatina

Interviu cu Arina Georgescu, preşedintele Organizației de Femei Liberale Slatina

572

„Îmi doresc ca Partidul Național Liberal să obțină un scor foarte bun la alegerile parlamentare”

Arina Georgescu, preşedintele Organizației de Femei Liberale Slatina, este un om care s-a afirmat prin munca sa de dascăl şi prin ambiţie, care a ştiut mereu că viaţa politică, viaţa profesională şi viaţa familială, au fiecare un rol, însă nu trebuie amestecate. „Femeia în politică” începe să devină o sintagmă firească pe scena politică românească, dar şi locală, şi asta datorită unor femei, precum este şi Arina Georgescu, care se implică în viaţa comunităţii locale. Despre politica locală, despre învăţământ şi activităţile din cadrul Organizației de Femei Liberale Slatina, în interviul ce urmează.

– Cine este Arina Georgescu?
În primul rând sunt omul care își dorește mai mult de la sine, dar și de la semenii lui. Înainte de a fi profesor și om politic‚ sunt soție și mamă. Am o carieră în învățământ de 17 ani, iar din 2009 am intrat în politică, debutând în Partidul Democrat Liberal. Actualmente, sunt președintele Organizației de Femei Liberale Slatina.

– Ce v-a motivat să intraţi în politică?
– Am intrat în politică fără un motiv anume. La vremea respectivă, în 2009, am vrut să-mi ofer ajutorul la alegerile prezidențiale. Atunci, am fost remarcată și susținută de oameni cu experiență politică, chiar mi s-a propus, imediat după alegeri, o funcție în cadrul Partidului Democrat Liberal. Faptul că mi s-a acordat încredere, m-a motivat să rămân în politică și să progresez.

– Care este rolul femeii în politică?
– Femeile au mereu un cuvânt de spus, sunt puternice și simt cel mai bine nevoile celor din jur. Rolul femeii în politică este unul foarte important, de-a lungul timpului femeia s-a remarcat prin capacitatea de a-și asuma responsabilitatea în situații critice, prin sensibilitate, asumându-și rolul de educator și formator de caractere, dar și prin puterea și curajul de a-și asuma deciziile și de a depăși orice obstacol. În ultimul timp s-a pus tot mai mare accent pe necesitatea reprezentativității femeilor la nivel decizional. Este clar că ni se acordă mai multă atenție și încredere având în vedere că a fost legiferată și cota minimală de gen, adică 30% femei pe listele de la alegerile locale.

– Care au fost concluziile campaniei de conștientizare privind fenomenul exploatării sexuale și traficului de persoane, inițiată de dumneavoastră?
– A fost vorba, de fapt, de o campanie de informare, conștientizare și prevenire în ceea ce privește fenomenul exploatării sexuale și traficului de persoane. Această activitate s-a bucurat de un mare succes. De ce spun asta? Pentru că am observat reacția oamenilor din stradă, atunci când am stat de vorbă cu aceștia și le-am distribuit pliante, dar și de la simpozionul desfășurat la Parc Hotel, când am vizionat un film pe această temă. Mai mult decât atât, am aplicat și câte un chestionar celor prezenți în sală din care am tras următoarele concluzii: tematica abordată a fost interesantă și s-a realizat într-o manieră interactivă, seminarul și-a atins obiectivele, este necesară continuarea acestui tip de activități prin care se atrage atenția asupra riscului privind aceste comportamente antisociale.

– Vă vedeţi parlamentar de Olt?
– Nu m-am gândit la acest aspect, în schimb îmi doresc să fac și altceva, fiind o persoană activă și motivată de dorința de a performa, atât profesional, cât și politic.

– Organizaţia pe care o conduceţi propune femei pe lista candidaţilor de la parlamentare? Cine sunt acestea şi cum le caracterizaţi?
– La aceste alegeri nu și-a exprimat dorința de a candida nicio femeie din organizație. Sunt sigură că multe dintre ele ar fi fost capabile și le-aș fi recomandat cu încredere. Vor urma și alte alegeri și am să le susțin cât pot de mult.

– V-a ajutat factorul politic în carieră?
– Cariera mea profesională a început cu mult timp înainte de a mă implica în politică. Am o experiență și o carieră de 17 ani în învățământ și m-am remarcat în acest domeniu, nu prin factorul politic, ci prin ceea ce reprezint eu ca dascăl. Capacitatea profesională a cântărit în viața politică, nu politicul în viața profesională.

– Sunteţi cadru didactic. Se schimbă miniştrii foarte des. Ce aşteptări să avem de la sistemul de învăţământ?
– Sunt sigură că există mult mai multe așteptări, dar am să încerc să punctez câteva din cele mai importante: un sistem educațional centrat pe elev, pe dezvoltarea de competențe care să-i permită integrarea în viața socială și o carieră de succes, un proces educațional corect, coerent și transparent, o programă actualizată, corelată cu așteptările, nevoile și interesele elevilor, cadre didactice calificate, care să-și desfășoare activitatea în condiții optime în școlile românești.

– Cât de benefică este politizarea învăţământului românesc?
– Se vorbește tot mai mult în rândul colegilor mei dascăli de un sistem de învățământ extrem de politizat. Bineînțeles că ne dorim depolitizarea învățământului românesc. În acest sens, salut inițiativa ministerului Educației și Cercetării Naționale prin care directorii vor fi desemnați prin concurs, pentru a avea legitimitate și autoritate în fața colegilor, oameni cu viziune și cu reale calități manageriale, capabili să implementeze schimbările dorite în sistemul de învățământ. Îmi doresc ca acest concurs să se desfășoare corect și la nivelul județului nostru, mă refer la modul de constituire a comisiilor de evaluare, la modul de organizare și desfășurare a acestui concurs. Le doresc mult succes colegilor mei și sunt convinsă că sunt pregătiți și vor reuși să promoveze acest concurs.

– Care este poziţia OFL Slatina în raport cu educaţia făcută în unităţile de învăţământ locale?
– Femeile liberale consideră că educația este punctul de pornire în construirea unei societăți normale, care funcționează conform unor valori morale, civice și sociale pe care individul le cunoaște și și le asumă de la o vârstă fragedă. Alături de colegele mele ne-am implicat și ne implicăm în continuare în derularea unor activități cu caracter educațional, cu un puternic impact asupra tinerilor, cetățenii de mâine ai României. Aș enumera câteva dintre acestea care au avut un real succes: ,,Avocatul copilului”, ,,Stop exploatării sexuale!”, ,,Alături de copii și părinți”. Ultima activitate a fost desfășurată în cartierele din Slatina. Am avut posibilitatea să ne jucăm cu cei mici, să stăm de vorbă cu ei și să cunoaștem cu ce probleme se confruntă părinții acestora. Prin toate activitățile pe care le-am desfășurat, dar și prin cele ce urmează să le realizăm vom veni în sprijinul slătinenilor de toate vârstele.

– Care sunt cele mai noi activităţi ale Organizaţiei de Femei a PNL Slatina şi ce se află pe agenda de lucru a acestei structuri?
– Despre activitățile pe care le-am desfășurat până acum am menționat mai devreme. Sunt acțiuni care ne reprezintă și care au avut succes. Întâlnirile noastre sunt săptămânale. Încercăm să venim cu proiecte pe care le vom facem cunoscute la momentul potrivit, ne dorim ca aceste proiecte să fie bine organizate și să aibă o finalitate. Deocamdată, nu doresc să le fac publice, dar cu siguranță activitatea noastră va fi una utilă, vom desfășura proiecte de interes social.

– Care sunt perspectivele politice şi profesionale ale Arinei Georgescu?
– Deocamdată, mă axez pe alegerile din decembrie. Îmi doresc ca Partidul Național Liberal să obțină un scor foarte bun la alegerile parlamentare. Profesional, îmi doresc să rămân același dascăl respectat de părinți și iubit de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.