Vineri – 26 august 2016, pentru prima dată în noua formulă, la fix 5 luni de la predarea ștafetei, Asociația Comunelor din România (ACoR) – Filiala Olt, s-a întrunit în ședință de lucru.
La invitația conducerii, Florin Gheorghe Tiutiu – președinte (primar Nicolae Titulescu) și a lui Ilie Chitez – președinte executiv (primar Bobicești), au răspuns „prezent” primarii din localitățile afiliate, vicepreședinții Consiliului Județean Olt – Virgil Delureanu, Ioan Ciugulea, fostul președinte al CJ Olt – Paul Stănescu, cât și foștii conducători ai ACoR Olt: Mircea Velica (fost primar Izbiceni) și Ion Ciocan (fost primar Osica de Sus).
Mapa organizatorilor
Pe ordinea de zi s-au aflat chestiuni organizatorice, cât și un calendar al acțiunilor pe care urmează să le întreprindă Filiala Olt a ACoR: Raportul de activitate al direcției de audit public intern și schimbările legislative în domeniu (prezentat de Dan Ionuț Raicea – Coordonatorul direcției de audit public intern); Stabilirea cotizației lunare pentru Unitățile Administrativ Teritoriale partenere ale acordului de cooperare privind activitatea de audit public intern (prezentat de Florin Gheorghe Tiutiu – președinte, Ilie Chitez – președinte executiv și Dan Ionuț Raicea – Coordonatorul direcției de audit public intern); Prezentarea situației Asociației Comunelor din Județul Olt (prezentat de Florin Gheorghe Tiutiu – președinte și Ilie Chitez – președinte executiv); Hotărârea Adunării Generale privind înființarea Filialei Județene Olt a Asociației Comunelor din România (prezentat de Florin Gheorghe Tiutiu – președinte și Ilie Chitez – președinte executiv); Adoptarea noului statut și stabilirea Consiliului Director; Propuneri și interpelări…
Poziții și puncte de vedere…
Pentru început, Florin Gheorghe Tutiu, președintele ACoR Olt a precizat: „Adunarea de astăzi pregătește cumva adunarea ce va avea loc în prima parte a lunii octombrie când dorim să facem alegerile pentru funcția de președinte, președinte executiv și vicepreședinte, fără a mai avea statut de interimar. (…) În altă ordine de idei, ne întâlnim aici pentru a discuta despre problemele noastre, ale primarilor, fără ca apartenenţa politică sa aibe vreo importanţă. Cu toţii trebuie să luptăm pentru binele comunei pe care o reprezentăm, să colaborăm între noi pentru că, numai prin comunicare putem găsi, împreună, cele mai bune soluţii la problemele existente în judeţul nostru. Le adresez și celorlalţi colegi ai noștri, care în prezent nu fac parte din această asociaţie, invitaţia de a veni alături de noi. Trebuie să învăţăm cu toţii, să fim mai uniţi ca niciodată!”
Ulterior, în urma propunerii făcute de președintele Florin Tiutiu, cei prezenți au aprobat și Noul Consiliu Director al ACoR, din care mai fac parte: Ilie Ghitez – președinte executiv – Bobicești, prim-vicepreședintele Matei Tudor – Oboga, secretarul Ionel Mirea – Crîmpoia, precum și Imireanu Dorel – Giuvărăști, Mirel Pascu – Ianca, Gușatu Dănuţ – Cezieni, Rotea Robert – Vitomirești, Vizantie Constantin – Strejești, Vergil Gealapu – Bărăști, Ion Cheroiu – Brâncoveni, Ion Spiridon – Urzica, Taifas Alexandru – Vâlcele, Enescu Ion – Baldovinești, Ion Aliman – Deveselu, Barbu Gheorghe – Topana, Oprea Cici Constantin – Brastavăţu, Titi Peligrad – Șerbănești, Sâia Nicușor – Radomirești, Costea Dumitru – Găneasa, Costin Vâlceleanu – Perieţi (cenzor), Negrilă Florea – Băbiciu și Toma Sorin – Movileni.
De asemenea, printr-o scurtă intervenție, Ilie Chitez – președintele executiv ales în data de 25 martie a.c., a ținut să adauge câteva cuvinte despre noul statut al Asociației Comunelor și Orașelor din România, precizând că: „În urma cererilor făcute de orașele Scornicești și Drăgănești-Olt, urmează ca în noul statut al ACoR Olt să adăugăm un punct prin care să putem primi în rândul nostru și primari de orașe pentru că altfel nu am putea să asigurăm auditul”.
Mai departe, referitor la „Hotărârea Adunării Generale privind înființarea Filialei Județene Olt a Asociației Comunelor din România”, președintele ACoR – Olt, Florin Tiutiu a subliniat că: „Ea va suna ca și până acum, mai exact nu se va transforma, ci va înființa o nouă asociație ce va avea același consiliu director, urmând a se merge în paralel. Cotizațiile se vor cheltui legal și în interesul Asociației până la epuizarea sumelor, după care sumele se vor vira în contul filialei și nu în cel al Asociației mamă evitându-se întinderea pe o durată prea mare a acestui paralelism”.
În ceea ce privește ultimul punct pe ordinea de zi – propuneri și interpelări, primul care a dorit să ia cuvântul a fost Mircea Velica, fostul președinte al ACoR – Filiala Olt: „Mulțumesc noii conduceri pentru invitația de a participa la această adunare la care am venit cu mare plăcere, alături de prietenul meu, Ion Ciocan. Pe viitor, aș vrea să se aibă în vedere faptul că doar printr-o bună comunicare cu conducerea județului, problemele vor fi mult mai ușor auzite și rezolvate. Asociația este o forță, îi îndem pe colegii primari să vină alături de ea și vor vedea că lucrurile vor merge în sensul dorit! Mai sunt probleme de rezolvat, dar pentru comunitățile locale, vizavi de noua Ordonanță privind accesarea fondurilor europene aș face propunerea să fie trimiși reprezentanți în teritoriu care să stea de vorbă, punctual, cu cei care vor demara proiecte”.
La rândul său, Ion Ciocan – fostul vicepreședinte ACoR – Filiala Olt a completat: „Mă bucur că am șansa de a mă adresa dumneavoastră și vă spun că una din marile realizări ale Asociației Comunelor și Orașelor din România – Filiala Olt este obținerea dreptului de utilitate publică și înființarea serviciului de audit. Oricât de multă carte ar ști, primarii pot să mai și greșească. Iar acest serviciu pentru care îmi iau întreaga responsabilitate funcționează destul de bine și am convingerea că o va face și de acum încolo. Le urez succes tuturor colegilor, cu un mandat liniștit și mai departe rămâne de văzut ce va mai fi..”.
Invitate la întâlnirea de vineri, 26 august 2016, oficialitățile județului – vicepreședinții CJ Olt – Virgil Delureanu și Ioan Ciugulea, alături de fostul președinte al instituției – Paul Stănescu, i-au felicitat pe foștii conducători ai Asociației, le-au urat succes celor ce vor conduce de acum încolo și, nu în ultimul rând, i-au îndemnat la unitate pe toți primarii județului Olt…
„La rândul meu vreau să mulțumesc pentru invitația adresată. Am mare încredere în noua conducere a Asociației și sunt convins că vor face o treabă foarte bună în lunile ce vor veni. Rolul ACoR este foarte important! De ce? Simplu! Pentru că noi trăim într-o Românie rurală săracă și o Românie urbană bogată. Iar dacă noi nu ne impunem punctul de vedere, niciodată nu vom putea trăi într-o singură Românie. De aceea, îi rog pe toți primarii acestui județ, indiferent de coloratura politică, să vină cu mare încredere spre această Asociație!”, a precizat Paul Stănescu – fostul președinte al Consiliului Județean Olt.
„Încep prin a mulțumi fostei conduceri ACoR Olt și urez succes celor care au preluat destinul acestei Asociații. Eu sper ca totate obiectivele propuse în următorii patru ani să devină realitate și mai sper să le realizați în comunele pe care le reprezentați. Din postura de parlamentar am asistat la mai multe astfel de întâlniri ce au avut loc la nivel de țară și mi-aș dori ca invitațiile să fie făcute către toți membrii Asociației. Acolo participă miniștrii, deputații și senatorii din fiecare județ. Alături de Marius Oprescu – președinte CJ Olt, vă asigurăm de tot sprijinul nostru și avem convingerea că împreună vom reuși să ducem lucrurile la bun sfârșit”, a spus și Virgil Delureanu – noul vicepreședinte al CJ Olt.
„În decursul timpului au fost multe întâlniri ale ACoR la nivel de țară, inclusiv la București, iar domnul Velica și domnul Ciocan pot confirma că atât timp cât se știa exact ce se dorește, se acționa cu succes în rezolvarea problemelor respective. (…) Din punctul meu de vedere, cel mai important obiectiv, pentru toți cei implicați, este cel axat pe dezvoltarea infrastructurii. Fără implicarea tuturor celor ce au în mână pârghiile necesare dezvoltării nu vom putea face nimic, iar noi avem nevoie de o autostradă, sau cel puțin un drum rapid, fără de care ne ocolesc din ce în ce mai des investitorii”, a conchis și celălalt vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, Ioan Ciugulea, reîntors pe funcție după alegerile din 5 iunie 2016.