Un fost viceprimar din Olt a încetat din viaţă
Duminică, 8 mai 2016, la 69 de ani, Dumitru Davidoiu, fost viceprimar al comunei Bărăşti, a încetat din viaţă… Acesta a îndeplinit funcţia administrativă în perioada 2004-2008. Anterior, a fost vreme de peste 20 de ani director al SMA Alunişu. Înmormântarea a avut loc pe 10 mai, în incinta cimitirului din Bărăşti Cepturi. Despre pierderea celui ce a fost Dumitru Davidoiu, primarul comunei Bărăşti, Virgil Gealapu, spune următoarele: „A fost un om de echipă, dedicat problemelor comunei. Nu a refuzat niciodată pe nimeni, iar în persoana domniei-sale am simţit un colaborator sincer. Un spirit organizatoric deosebit, un om deschis, atent la bunul mers al localităţii. Transmit, pe această cale, familiei îndurerate: sincere condoleanţe, iar amintirea omului Dumitru Davidoiu nu se va şterge niciodată”.
ELECTROCARBON – salarii întârziate
Era singurul producător de electrozi siderurgici din România. Produsele sale de calitate ajungeau pe toate meridianele lumii. O vreme, după şocul tranziţiei din anii ’90, părea că se aşează pe o piaţă normală. Ultimul transfer de acţiuni se dovedeşte a fi fatal. Noii decidenţi o privesc doar ca pe o vacă de muls, ca pe o sursă din care extragi bogăţie, iar apoi resturile se aruncă la coş. Obiectul principal de activitate este astăzi o amintire. La orizont, nori negri, pe cale chiar să se piardă identitatea comercială. ELECTROCARBON ar putea deveni un punct de lucru, o subsidiară a companiei majoritare. Pe fondul acestei stări, salariile angajaţilor sunt întârziate, iar neplata lor la timp produce drame personale. Oamenii cu nevoi, cu rate la bănci, nu primesc nici măcar un răspuns. În acest timp, nişte autorităţi ale statului, cu… puncte de lucru la Olt, specializate în Informaţii, dacă tot nu au văzut zeama de varză vândută de Hexi-Pharma spitaleor oltene, pe post de dezinfectanţi, poate văd distrugerea ELECTROCARBON! Cu oameni din interior…
9 mai. De campanie!
De 9 mai a.c., zi cu trei semnificaţii: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene, la Cimitirul Eroilor din Slatina, au avut loc manifestări dedicate, în special, primelor două evenimente. Evenimentul a debutat cu intonarea imnului de stat, urmat de un ceremonial religios şi o scurtă alocuţiune rostită de directorul Muzeului Judeţean Olt, referitor la evenimentele legate de Războiul de Independenţă. Prefectul judeţului a dat citire mesajului prim-ministrului României, Dacian Cioloş. Ceremonia a continuat cu depunerea de jerbe la Monumentul Eroilor şi defilarea Gărzii de Onoare. La ceremonie au participat prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, subprefectul Emanuel Oproiu, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu şi Pavel Belinski, primarul interimar al Slatinei, Emil Popa, şi viceprimarul Cristian Bircea, precum şi directori de instituţii deconcentrate, şefi de instituţii subordonate Ministerului de Interne, asociaţii ale cadrelor militare şi eroi din Cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi candidaţi la Primăria Slatina. La anul, pentru că nu va mai fi campanie, se anunţă mult mai puţini participanţi, iar unii dintre cei de anul acesta nu vor mai avea obiectul muncii.
Laurenţiu Şerban, zis Adi Creţu, reţinut de oamenii legii. Ulterior, control judiciar
Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Olt au efectuat, ieri, două percheziţii domiciliare la o persoană care ar fi prejudiciat bugetul unei instituţii publice cu peste 160.000 de lei, prin fraude economice. Acea persoană este afaceristul Laurenţiu Şerban, cunoscut sub numele Adi Creţu. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, au efectuat percheziţiile domiciliare în municipiul Slatina, la Laurenţiu Şerban, în vârstă de 41 de ani, bănuit de fraude economice. În urma cercetărilor a reieşit faptul că, la data de 20 februarie 2014, acesta, în calitate de administrator al unei firme din municipiul Caracal, ar fi încheiat cu o instituţie publică un contract de prestări servicii veterinare şi de deparazitare a câinilor. Verificările au scos la iveală că adăpostul pentru câini fără stăpân din Slatina, vizat în contractul în cauză, nu avea angajaţi, iar certificatul de funcţionare sanitar-veterinară i-a fost retras în vederea anulării. Prejudiciul cauzat de individ a fost de 166.408 lei. Şerban a fost reţinut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Acesta, prezentat magistraţilor, cu propunerea de arestare preventivă, a primit doar control judiciar. Oricum, la Primăria Caracal e ceva putred!
Pomană cu iz electoral la Cungrea
Într-un comunicat oficial al instituţiilor statului, următorul articol ar începe cu următoarele: „Există suspiciuni rezonabile că, la data de 6 mai 2016, pe raza comunei Cungrea, cu ocazia unui obicei religios, desfăşurat la una din staţiile de apă din localitate, primarul în funcţie a profitat de ocazie pentru a obţine foloase imateriale din partea persoanelor prezente, în sensul de a convinge prezumtivi alegători să-l susţină în demersul obţinerii unui nou mandat…”. Numai că, până la această formulare, întâmplarea se rezumă astfel: la Cungrea, cu ocazia sărbătorii creştine de Izvorul Tămăduirii, la slujba religioasă şi pomana efectuată la staţia de apă, alături de preoţii din localitate, fără să aibă nicio atribuţie în acest sens, primarul Dorel Alexe s-a aflat în treabă. Exact într-un moment când decenţa competiţiei electorale, suprapusă pe debutul oficial al campaniei electrale, ar îndemna ca aceste gesturi să nu aibă loc. Căci, una e pomenirea morţilor şi a viilor şi alta este scrutinul din 5 iunie 2016. Atunci când, la Cungrea, şi nu numai, se votează primarul. Altfel, ochiul vigilent al jurnalistului a mai văzut nişte însemne electorale la bordul unor maşini parcate la sfânta slujbă. Evident, coincidenţă… Adevărata masă electorală a avut loc după… pomana electorală, la o locaţie aleasă de un agent economic din Vâlcea, originar din Cungrea, pios din cale afară, prieten cu acelaşi primar al localităţii. De precizat că preoţii n-au avut nimic împotrivă, acceptând să joace în piesa la care, la un moment dat, a venit să asiste şi fostul primar de la Cungrea, din povestea de demult: Ion Murguleţ. Edil care-l avea, pe vremea marelui prăpăd financiar din comună, ca viceprimar, pe actualul primar. Un ultim amănunt: la Cungrea orice maşină străină ce ajunge acolo e escortată, până la ieşire din localitate, de unii de-ai casei. Chiar dacă nu e nevoie. Iar dacă vreun organ al statului e interesat să se sesizeze din oficiu, furnizăm şi probele necesare. Audio şi video…