Acasă Actualitate Din 12 mai 2016, SCUT funcțional la DEVESELU. Pentru olteni nu se...

Din 12 mai 2016, SCUT funcțional la DEVESELU. Pentru olteni nu se schimbă nimic!

857

MOMENT ISTORIC! Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost activat joi, 12 mai 2016.  Chiar dacă marele absent al evenimentului a fost preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării şi comandant suprem al forțelor armate, preşedintele României, Klaus Iohannis, lucrurile au decurs bine. Nimeni, totuşi, nu a fost curios să vadă în ce parte bate scutul, dacă spre vest sau spre est – spre ruşi. Evenimentul a avul loc lângă faimosul scut, care se piteşte adânc în pământ, apărat cu preţul vieţii de militarii înarmaţi până în gingii . Fiecare mişcare a oamenilor prezenţi, care, deşi trecuseră prin două filtre de control, era văzută de mulţi ochi ascunşi. Până să înceapă ceremonia, jurnaliştii au fost invitaţi să vadă pavilionul în care locuiesc soldaţii americani. Camere simple, bine aerisite, o încăpere de relaxare, o sală de forţă, o cantină „împinge-tava” şi multă linişte.

DSC0046Structura militară e un măr al discordiei. Practic, iritarea rușilor e maximă și pe deplin justificată. Niciodată, la granița imperiului, nu a fost realizată o asemenea investiție declarată defensivă. Trebuie știut că, după activarea scutului, nivelul de trai al oltenilor rămâne același. Nu se înființează niciun nou loc de muncă, investitorii americani nu iau cu asalt județul Olt, iar infrastructura rămâne aceeași problemă majoră. Măgari și limuzine de lux, la grămadă, pe aceleași drumuri.
În schimb, poporul care e pe cale să sărbătorească venirea americanilor, trebuie să știe că la Slatina, capitala județului, ponderea investițiilor ruse în industrie e imensă. În mod direct și indirect, peste zece mii de oameni au, de pe urma investitorilor vorbitori de limbă rusă, garanția zilei de mâine. Altfel, așa cum a mai scris-o Ziarul de Olt în urmă cu câțiva ani, suntem, oficial: „Ținte în războiul altora”. Și, n-am zis niciun cuvânt despre americanii care după 1945 ne-au lăsat cobai în sistemul comunist, fără să miște un deget…

00850Încă nu ştim de cine ne apărăm. Putin e insensibil la scutul antirachetă
Oficialii americani au sosit înaintea oficialilor români. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor a sosit primul, apoi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, ambasadorul SUA în România, Hanks Klemm, directorul SRI, Eduard Hellvig, Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, prefectul Silviu Neacşu, primarul comunei Deveselu, Ion Aliman şi primarul Caracalului, Eduard Ciocăzanu.

DS00540

Ultimul care a sosis şi a trecut prin faţa Gărzii de Onoare, a fost Dacian Cioloş, premierul României.
udf„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu, astăzi, la Baza militară Deveselu, alături de dumneavoastră – oficiali români, americani și ai Alianței Nord-Atlantice, pentru a marca inaugurarea Facilității Aegis Ashore, element esențial în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive a SUA și viitoare parte componentă a sistemului integrat de apărare antirachetă al NATO. Prezența noastră aici atestă importanța specială a acestui moment atât pentru România și Statele Unite ale Americii, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică și securitatea europeană în ansamblul său. În contextul amenințării în creștere cu rachete balistice din partea actorilor statali și non-statali din afara spațiului euro-atlantic, Statele Unite ale Americii și-au asumat o valoroasă contribuție la arhitectura sistemului aliat de apărare antirachetă, prin Abordarea Adaptivă în Etape a Apărării Antirachetă în Europa. Astfel, au fost puse bazele juridice ale acestui impresionant proiect militar pur defensiv în beneficiul securității noastre euro-atlantice.

Deşi oamenii din jurul preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, declară că scutul reprezintă un pericol pentru ruşi, preşedintele zâmbeşte cu colţul gurii. Una peste alta, poate a văzut că organizarea evenimentului a fost lăsată în sarcina românilor, care auorganizat totul într-un stil caracteristic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.