În 2012, locuitorii comunei Stoenești au vrut să schimbe, în sfârșit, fața comunei. În consecință, prin votul majorității, longevivul primar – Paul Văle, lăsa loc profesorului de sport – Alexandru Damian. Un tânăr care venea să aducă civilizație și bunăstare, conform spuselor sale.
Susținut de acea echipă conturată în jurul partidului lui Dan Diaconescu (PPDD), noul edil se pare că a început seria proiectelor promise și așteptate de cetățeni cu… o pauză. În cel mai pur stil românesc cu putință. Din păcate, astăzi, Stoeneștiul, deși e primul avampost al bazinului legumicol de pe Valea Oltului, pare o localitate părăsită, unde lipsa inițiativelor private, a locurilor de muncă, o infrastructură deplorabilă, arată că aici e mult până departe, că așteptările s-au dovedit a fi zadarnice.
Singura opoziție reală împotriva acestei stări de fapt o are Grupul de Inițiativă Respect Seniorilor Stoenești. O mână de oameni strânși în jurul celor care cred sincer că schimbarea trebuie începută de jos, de la fiecare om, iar continuarea ei este obligatorie prin acțiuni și fapte care să recâștige încrederea cetățenilor…
Străzile din Stoenești sunt aceleași ulițe comunale de acum un secol
A promis în campanie reabilitarea carosabilului, a infrastructurii. Oamenii l-au crezut pe primarul în funcție acum la Stoenești. Dar, așteptările le-au fost înșelate, în sensul modernizării carosabilului, al investițiilor în infrastructură de gen apă, canalizare, șanțuri care să preia apa pluvială, aici nu poate fi vorba. Pentru că pe agenda edilului nu se află astfel de lucruri.
Astăzi, nici măcar zona pietonală nu este demarcată de cea destinată traficului rutier. Apa băltește și la multe zile după ce plouă, iar acest lucru crează un peisaj stradal care nu face cinste unei localități unde, dacă ar fi după vorbele spuse de edil în campanie cât și după, lucrurile ar fi cu totul altfel.
O altă promisiune de dată recentă care aparține edilului din localitate etse cea legată de amenajarea a 10 hectare luciu de apă pentru doemniul piscicol. O altă vorbă-n vânt care întârzie să se concretizeze la Stoenești…
La piața lăudată din Stoenești mai e mult până departe!
A mai promis primarul Alexandru Damian că va reuși să-i ajute pe cetățenii din comună să poată să-și valorifice produsele într-un cadru civilizat, încât oamenii să nu mai stea pe marginea drumului, să se expună la fel și fel de accidente, atunci când vor să realizeze un venit necesar traiului zilnic.
Numai că, din păcate, promisiunile rămân promisiuni, iar faptele sale nu dovedesc exprimarea concretă a unor gesturi reale în atingerea obiectivelor necesare dezvoltării localității. Doar o placă de beton turnată la început de decembrie, o mică parte din ceea ce trebuie să fie investiția finală. Dar, în acest ritm, e nevoie de decenii pentru finalizarea ei, iar după mai bine de trei ani de mandat e destul de greu să dai vina pe fosta administrație, care, oricum, nu mai poate fi acuzată de ceea ce se întâmplă acum la Stoenești.
Ziua Mondială a Pădurii. Peste 50 de tei meliferi plantați cu sufletul, distruși cu rea-credință
Pe 31 martie 2015, cu ocazia Zilei Mondiale a Pădurii, Grupul de Inițiativă Respect Seniorilor din Stoenești a vrut să planteze în comună 50 de puieți meliferi.
Săritor la o mână de ajutor, primarul Alexandru Damian i-a îndemnat pe membrii grupui să planteze copacii pe domeniul public, în incinta celor două grădinițe din comună. Mai precis, la Grădiniția Nr. 1 – 30 de puieți, la Grădinița Nr. 2 – 20 de puieți.
Zis și făcut! Odată cu trecerea timpului, lăsați în grija administrației locale, teii s-au uscat. Acolo unde nu au fost rupți. Așa se face că doar la Grădinița 1 se mai văd înfipte în pământ niște bețe care amintesc de obiectivele asumate de Grupul de Inițiativă Respect Seniorilor din Stoenești. La cealaltă grădiniță nicio urmă. Semn că administrația locală e incapabilă să gestioneze bunul mers al unor acțiuni de interes public, făcute pentru comunitatea de la Stoenești.
De Ziua Mediului, Grupul de Inițiativă Respect Seniorilor a făcut curățenie în comună. În zadar!
În cadrul Zilei Mondiale a Mediului, pe 5 iunie 2015, Grupul de Inițiativă Respect Seniorilor a trecut la acțiune. Cu oameni săritori, dornici ca localitatea lor să fie altfel, s-a trecut la treabă. În sensul că peste 30 de saci de gunoi menajer au fost strânși din zonele infectate de nepăsarea autorităților, murdărite astfel de cetățenii ceva mai neglijenți.
În frunte cu Dorina Geagâna, Grupul de Inițiativă Respect Seniorilor din Stoenești a curățat, efectiv, zone care poluau și prin aspectul estetic al peisajului din domeniul public. Oamenii din grup nu au vrut să transforme acțiunea într-o platformă politică ci într-una de curățenie civică.
Din păcate, la nici o jumătate de an după ecologizarea zonei, cu o administrație locală nepăsătoare, situația a redevenit așa cum a fost inițial. Mizeria a pus din nou stăpânire, semn că primarul e preocupat cu totul altceva. Poate confecționează avioane de hârtie, din foile pe care și-a scris proiectele pe care nu este în stare să le pună în aplicare.
Ce trebuie făcut la Stoenești pentru adevărata curățenie…
E clar! Încercările edilului în funcție de a schimba fața comunei au sfârșit înainte să înceapă. Practic, singura soluție pe care o mai au oamenii de aici e să treacă, de urgență, la fapte! Iar faptele care se impun sunt schimbarea atitudinii de toleranță cu una de profund simț civic. În sensul că, la alegerile din iunie 2016, oamenii pot să decidă singuri ce fac cu votul lor și încotro se îndreaptă, pentru următorii ani, Stoeneștiul.
Oferta Grupului de Inițiativă Respect Seniorilor din Stoenești, condusă de Dorina Geagâna, este singura alternativă viabilă. Pentru a reda oamenilor locului încrederea într-un trai mai bun, acasă la ei. Altfel, chiar dacă vor fi în continuare serviți cu promisiuni, ele nu mai merită a fi luate în seamă. Mai bine de trei ani și jumătate, vorbele goale au însemnat administrație publică locală la Stoenești.
Mai mult, oamenii trebuie să știe că în 2012 l-au votat pe actualul edil primar din partea unui anume partid politic. La primul vânt, acesta a ales să intre în categoria traseiștilor politici. În zadar. Căci, la noul partid unde activează acum e tratat cu… indiferență.