Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

249
1 decembrie fără Costinel Alecsandrescu
Vorba unui cântec, probabil şi din repertoriul său: „Viaţa te duce şi te aduce”. Aşa a fost anul acesta de 1 decembrie. La Slatina, concertul festiv al autorităţilor, desfăşurat după terminarea evenimentulelor aniversare, dedicate zilei Marii Uniri, a fost plin de artişti dedicaţi. Dintre ei a lipsit anul acesta, cum probabil va lipsi şi multă vreme de acum încolo, ansamblul profesionist al Consiliului Judeţean Olt: Doina Oltului. Din păcate, problemele de natură penală pe care le are prim-solistul acestei structuri, Costinel Alecsandrescu, au făcut ca aici să nu mai aibă deschidere autorităţile pentru această structură. Cert este că şi fără el spectacolul a fost la înălţime, iar slătinenii interesaţi de voie bună nu i-au dus dorul formaţiei de la CJ. Încă odată un semn că nimeni nu e de neînlocuit.
 
Ion Ciocan a fost la gară. Chiar dacă nu s-a urcat în tren
Primarul liberal de la Osica de Sus, Ion Ciocan, riscă să fie chiar dat afară din PNL. Pentru că, fără să aibă autorizaţie oficială de la preşedintele Gigel, de la partid, a fost în gara de la Slatina să prindă momentul în care, vreme de zece minute, trenul regal, chit că în el nu a fost regele Mihai, a oprit să ia pulsul orăşelului de la Olt, acolo unde, în veacuri îndepărtate, strămoşii principesei Margareta veneau destul de des. Înainte de a fi liberal, primarul de la Osica e un monarhist declarat, rezervat, într-o societate condusă de principiile republicii, iar faptul că îşi permite să creadă liber, fără să ceară voie de la partid, e un semn că demnitatea umană şi liberalismul pot convieţui nesperat de bine.
 
Prefectul putea să proclame Slatina oraş portuar
Am înfrânt! Slatina are port! Pe colţ, la ALPROM. Inundaţiile de acum o săptămână au făcut prăpăd în judeţul Olt, în zonele tradiţionale, unde, în urmă cu câţiva ani, bălţile erau cam la fel: la Icoana, Movileni, Valea Mare şi chiar la Slatina. Numai că, în municipiu, autorităţile au uitat să-şi facă poze în mijlocul bălţilor. Practic, la ieşirea din Slatina spre parcul industrial, atât de lăudat de cine are nevoie de puţină imagine publică, şoseaua a fost la un pas să fie impracticabilă. Vizavi de ALPROM, o baltă imensă, generată de o canalizare defectuoasă, a blocat drumul respectiv. Şi, principala problemă nu ar fi aici. Dacă s-ar fi intervenit prompt, nu era nicio problemă. Numai că, acolo nu a binevoit să ia nimeni măsuri, lăsând totul în seama soarelui de după ploaie şi a vântului începutului de iarnă. Sau, cine ştie, băltoaca respectivă putea servi ca suport natural pentru piste de patinoar. Asta, dacă ar fi îngheţat. Până atunci, visul lui Ceauşescu, ca Slatina să devină port la Dunăre cu legătură prin Olt, era cât pe ce să se împlinească. Dar nimic nu e pierdut. Mai trebuie să plouă, iar data viitoare poate şi îngheaţă…
 
Primarul de la Slatina a refuzat o şansă istorică
Deşi a avut invitaţie să meargă în trenul regal pe distanţa Slatina-Titu, primarul interimar al Slatinei, Emil Popa, prins cu treburile oraşului, a refuzat să onoreze invitaţia făcută de protagoniştii momentului care reprezintă Casa Regală de România: Margareta şi Radu. Destul de probabil, chiar autorii invitaţiei au rămas surprinşi de acest lucru. Nu oricine îşi permite să spună „pas” unei asemenea oferte. Încă o dovadă că, republican, social democrat convins, primarul municipiului reşedinţă de judeţ din Olt are principii şi nu trece peste ele. Mai mult ca sigur, dacă ar fi fost invitat să meargă în tren cu Liviu Dragnea, preşedintele PSD, de la Slatina până la Videle, nici la capătul destinaţiei nu s-ar fi dat jos. Cu una, cu două…
 
George Radu a crezut prea mult în proiectul Prima TV
În urmă cu câteva luni, jurnalistul George Radu, titularul unei publicaţii periodice, anunţa cu fast, pe reţelele de socializare, faptul că a cumpărat drepturile de creanţă ale postului local de televiziune – Prima TV. La orizont părea un nou proiect editorial, concretizat în primii paşi printr-o maşină Dacia Logan, de culoare albă, pe care scria Prima Tv, condusă chiar de cel în cauză. Însă, când investeşti doar afecţiune, iar de bani se ocupă alţii, povestea se poate termina mult mai repede şi mai prost decât se ia, iniţial, în calcul. Aşa se face că oamenii cu banii au decis altceva, iar George Radu a fost sărit uşor din schemă, fără să mai fie consultat. Va urma, destul de probabil, o campanie de atacuri şi contraatacuri, între acesta şi noii acţionari de la Prima, dar la final va rămâne tot cum vor cei care finanţează acest proiect…
 
ISU Olt a închis depozitul de la Mihai Trade. Un exces de zel şi doar atât…
Domnii cu burtă, cu funcţii şi uniformă de la stat care lucrează în Inspectoratul de Urgenţă Olt s-au conectat la isteria post Colectiv. Aia prin care tot ce mişcă-n ţara asta trebuie să corespundă unor norme tâmpite descoperite peste noapte de către autorităţile în domeniu. În consecinţă, la Olt au trecut la atac şi au găsit pe cineva mai fraier. Pe patronul complexului comercial din Slatina, cunoscut sub numele de Mihai Trade. Aici, deşi disponibilitatea omului e maximă, s-a dispus închiderea fără dreptul de a remedia din mers situaţia de acolo. Peste 100 de firme închise, de două ori mai mulţi oameni trimişi aiurea acasă. Pentru că, realist vorbind, chiar şi în cazul unui incendiu, oricât de puternic ar fi el, e greu de crezut că în această zonă deschisă cineva îşi poate pierde viaţa.
 
Gazeta Oltului a împlinit 20 de ani!
Pe 1 decembrie, la Slatina, pe lângă fasole, cârnaţi, coroane, parade, principe, principesă şi alte moente, un alt eveniment din zona media trebuie consemnat în consecinţă: Gazeta Oltului a împlinit exact 20 de ani de activitate. E cea mai longevivă publicaţie locală, un cotidian care informează, analizează şi ţine pasul cu tot ceea ce se întâmplă în spaţiul public oltean, şi nu numai. Pe aici au trecut în decursul timpului cam toţi formatorii de opinie din garda veche, iar prezenţa acestei publicaţii pe piaţă e un semn de echilibru între celelalte cotidiene locale care, mai pătimaşe din fire, zugrăvesc fără a ţine seama de fiecare dată de ceea ce este principiul echidistanţei. Ziarul de Olt îi spune Gazetei Oltului: „La Mulţi Ani!”
 
Un poliţist de la Potcoava, mai tare decât tot sistemul
Gabriel Neagu îl cheamă pe poliţistul de la Potcoava care e pe cale să învingă sistemul. Acum vreo săptămână a fost victima unui flagrant făcut de nişte colegi de-ai săi, nu cei mai pricepuţi în acţiuni de acest gen. Sau, altceva… Asupra sa s-ar fi găsit nişte bani pe care i-ar fi luat drept mită, atunci când ar fi tolerat un participant la traficul rutier, în raport cu un comportament care impunea suspendarea dreptului de a conduce. Înhăţat imediat, dus în faţa instanţei, poliţistul de la Potcoava e liber bine-merci. Asta, pentru că judecătorii au constatat lipsă de competenţă faţă de speţa în cauză. Pentru că agentul de la Potcoava este şi avocat. Suspendat din funcţie. Iar în acest caz, instanţa competentă de judecată pe drepturi şi libertăţi e la Curtea de Apel Craiova. Te întrebi: oare, de ce nu au ştiut acuzatorii de la Olt treaba asta şi să-l ducă pe om unde trebuie? Altfel, în istoria sa, poliţistul Neagu de la Potcoava a mai câştigat un proces în care a fost acuzat tot de luare de mită. Şi a fost încadrat după câţiva ani de stat prin instanţe. Încearcă şi acum…
 
O aroganţă de la Gigel, o umilinţă de la Bălaşa. Pentru PNL Slatina
Gigel Ştirbu îşi continuă, prin apropiaţi, opera de distrugere a credibilităţii structurii liberale de la Slatina şi, trebuie recunoscut acest lucru, o face bine. Semn că se pricepe. În acest sens, l-a lăsat liber la butoane pe speudo-candidatul Marius Bălaşa, să tragă apa la partid. Semn că omul a ajuns la maturitate politică. În consecinţă, fostul profesor de sport de la LPS, inspector şcolar-general, într-o vreme în care titularizările erau altceva decât sunt astăzi, l-a pus pe Cătălin Davidescu, primarul dat afară de lege din fruntea administraţiei de la Scorniceşti, secretar general al organizaţiei de la Slatina. Poziţie de pe care Davidescu va produce ceea ce ştie el mai bine să facă: tensiune, în loc de armonie, dezbinare, în loc de unitate. Roadele finale vor fi culese de Ştirbu. Cel care poate raporta de pe acum conducerii centrale de la Bucureşti: „Vă garantez că la Slatina succesul e… garantat! Nu dăm emoţii la nimeni, pierdem sigur primăria!”
 
Greu, dar iese. Asfalt pe Ionaşcu
Calvarul şoferilor slătineni şi a celor care tranzitează municipiul pare că va lua sfârşit. Adică, pe strada Ionaşcu se termină lucrările de asfaltare. Un asfalt aşteptat, un drum înjurat de toată lumea, un contract cadru moştenit de administraţia actuală a Slatinei de la ultimul primar ales, Minel Prina. Chiar dacă constructorii s-au mişcat încet şi greu, în acelaşi timp (sic!), lucrarea era mai mult decât necesară. Pe aici râmaseră nişte vietăţi prahovene, aduse să schimbe canalizarea în oraş. Care aveau scris pe salopetă Tehnologica Radion. Acum, rămâne de văzut dacă nu cumva această asfaltare trebuia să fie făcută de cei ce au distrus strada respectivă. Dar, până acolo, important e ce se vede la suprafaţă: asfalt negru, cât de cât bine întins, iar restul e treaba altora. Poate că reabilitarea străzii Ionaşcu e, totuşi, o compensaţie pentru ceea ce nu are Slatina: centură ocolitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.