Poliţia ne învaţă să ne apărăm singuri. Atunci, ne mai trebuie Poliţie?
Slatina e un loc ruşinos, din punct de vedere al unor participanţi în traficul rutier, care au fost tâlhăriţi la drumul cel mare. Practic, o ştie toată lumea, nimeni nu o recunoaşte: o gaşcă de adolescenţi, supravegheaţi de adulţi, o comit acolo unde simt că este cazul: în parcările restaurantelor de lux, în zonele publice, intens supravegheate de… camere video. Mai punem la socoteală şi spargerile făcute prin metoda înţepatului anvelopei, în timp ce conducătorul auto dă prioritate pietonilor. Omul trage pe dreapta sa-şi schimbe roata, lasă maşina deschisă, iar din ea sunt săltate bunurile de preţ. În mod normal, o structură de pază şi ordine ar fi trebuit să intervină şi să oprească această practică, înainte de a face apel la cetăţeni. Căci, până la urmă, asta este menirea Poliţiei Române. Iar dacă cetăţenii trec la treabă, ar cam trebui să-şi facă şi singuri dreptate, după ce îi prind pe derbedei. Iar asta e pedepsit de lege…
Vremuri grele pentru Bogdan Noajă
E arestat de câteva luni pentru trafic de droguri, iar perspectivele lunt sumbre, vizavi de judecată. E vorba de fiul procurorului Noajă de la Olt, Bogdan. Practic, la început de mai 2015, acesta, împreună cu un prieten, Vasile Pădureţu, au fost surprinşi în timp ce ridicau de la oficiul poştal din Piatra-Olt două colete cu produse bănuite a fi substanţe halucinogene. Pe parcursul anchetei, oamenii au construit o acuzare beton. În consecinţă, Vasile Pădureţu a obţinut o disjungere şi chiar o condamnare la pedeapsa de un an de închisoare pentru fapta imputată. Bogdan Noajă rămâne mai departe să dea socoteală şi el. Dar, deocamdată, acesta nu se grăbeşte să caute calea mai scurtă spre judecată. Îi va fi greu, dacă nu imposibil, să obţină o achitare, tot aşa cum, şi o pedeapsă mică, va fi o minune.
Doi slătineni, la Palatul Victoria
16 noiembrie 2015 a avut loc la Palatul Victoria premierea a 99 de olimpici care au obţinut rezultate mai mult decât bune la olimpiadele aplicate, recent desfăşurate. Printre cei mai buni elevi din ţară se află şi doi elevi olteni: Alexandru Petruşcă – aur la Olimpiada Balcanică de Geografie şi Alexandru Duţă – bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie. Premiile nu sunt din cale afară, dar sunt de băgat în seamă. Oricum, mult prea mici pentru capacităţile şi dăruirea acestor copii care menţin la o ştachetă ridicată imaginea şcolii oltene, în cazul nostru. Pe lângă ei au primit premii şi profesorii care îi pregătesc. Şi, uite aşa, în zilele în care se predă ştafeta la guvern, am avut şi noi nişte olteni pe acolo. În trecere, pentru a-şi ridica nişte premii…
Darius Vâlcov, al treilea dosar. O fi ultimul?
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au mai făcut un dosar penal pe numele fostului senator Darius Bogdan Vâlcov. În documentul remis presei luni, 16 noiembrie 2015, se reţine că, în noiembrie-decembrie 2012, fostul edil al Slatinei ar fi încasat de la un denunţător, varianta din noul Cod Penal al omului de afaceri, o sumă de 2.146.270 lei, reprezentând cota parte cuvenită pentru ca agentul economic să poată desfăşura liniştit lucrări de izolare a unor blocuri din Slatina. În cauză, s-a dispus controlul judiciar, cât şi măsuri asiguratorii. Iar legislaţia românească îi permite denunţătorului să nu răspundă în faţa legii pentru ceea ce, tot în materie de normă penală, se numeşte „dare de mită”. Pe numele lui Darius Vâlcov este al treilea dosar penal. În primul este trimis deja în judecată, în al doilea se fac cercetări, iar ultimul este la început. Deocamdată, DNA ţine la secret numele ultimului denunţător. Asta, însă, contează mai puţin…
ALDE trece în opoziţie! La Olt, probleme: Ileana Ghiţă
Mic, dar cu o mare demnitate. E vorba de partidul condus bicefal de Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu. ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni) a anunţat, prin vocea lui Daniel Constantin trecerea în opoziţie. Prima mişcare este retragerea secretarilor de stat agreaţi şi susţinuţi de această formaţiune. În mod normal, acţiunea trebuie să continue şi în teriroriu, acolo unde şefii de instituţii publice, garantaţi de ALDE pot însuşi decizia celor de la centru. La Olt, ALDE, la nivel de mare instituţie publică, deţine prin Ileana Ghiţă şefia Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Funcţie pe care doamna Ghiţă a obţinut-o printr-un concurs, pe timpurile PNL-ului, susţinută frenetic de preşedintele interimar al organizaţiei de la Olt, Gigel Ştirbu. Va demisiona din solidaritate cu cei din conducerea centrală, Ileana Ghiţă, sau va deveni tehnocrată? Tic-tac! Tic-tac!
Se urcă pe stâlp, dar nu e electrician…
Are 37 de ani, e din comuna Schitu Greci şi nu a ajuns deocamdată la spitalul comunal, acolo unde vin cei veseli, cei trişti… Bărbatul în cauză, originar din satul Lisa, e amator de senzaţii tensionate. În acest sens, apelează, atunci când are o nemulţumire, la reţeaua electrică. Ultima oară, s-a urcat pe un stâlp, la o înălţime de 25 de metri. De unde a ridicat o serie de revendicări. Nu se ştie dacă a cerut şi căderea guvernului. SMURD-ul a venit la faţa locului, Ambulanţa şi lume multă. Salvatorii au stat de la orele 5.00 după-amiază până spre miezul nopţii. În tot acest timp, discuţii, tatonări, iar când a coborât de bună-voie a fost sancţionat contaveţional cu 500 de lei. E posibil ca atunci când va primi somaţia de plată de la primărie, de nervi, furie şi la supărare, omul nostru să se urce din nou pe stâlp. Pompierii ştiu sigur ce trebuie să facă.
Sorin Brătoi îl desfiinţează pe Ştirbu. Bălaşa, candidatul, unde e?
Încercările disperate ale copreşedintelui PNL, Gigel Ştirbu, de a-l impune pe Marius Bălaşa în cadrul partidului drept candidat la Primăria Slatina, produc victime. Sau… avantaje pentru cei care se dau la o parte. Aşa se face că tânărul medic Sorin Brătoi nu mai este copreşedinte al PNL Slatina. În loculul lui a fost pus, ca sperietoarea-n vie, atunci când se coc nucile şi nu mai sunt bune pentru dulceaţă, Marius Bălaşa, un om protejat de fosta putere a lui Ponta, cu loc de muncă la Ministerul Educaţiei. Demisul, Sorin Brătoi, tace din gură şi nu reacţionează împotriva acestei decizii luate arbitrar. Aici, există două ipoteze: fie Brătoi nu are sânge în instalaţie şi suferă de vreun complex „Gigel”, deşi aşa ceva se tratează, fie pe lumea asta toate au un preţ. Deşi ar fi greu de crezul că un tânăr aşa cum este Sorin Brătoi ar fi acceptat să se urce pe cântar şi să fie evaluat de către cei care vor să-l ţină pe Bălaşa sperietoarte-n vie şi peste iarnă… Până la urmă, contactat telefonic, Sorin Brătoi a fost găsit. Rugat să comenteze situaţia, pe acesta la pufnit râsul şi a declarat următoarele: „Toţi banii făcuţi din traficul de alcool de Ştirbu, nu-i ajung să-mi cumpere caracterul şi onoarea!”. În faţa acestei replici, aproape că nu mai e nimic de zis. Marius Bălaşa, eventual, va apela la un traducător din limba-română în… limba-română, pentru a înţelege ce tratament verbal a folosit medicul psihiatru Sorin Brătoi.
Păduchi pentru toată lumea. La şcoala de la Valea Mare
Deocamdată, e secret de stat: directorul şcolii pare că e agent al MI6. Oricând poate lucra cu James Bond. La şcoala de la Valea Mare e un focar de păduchi. Cel puţin 20 de copii au ceva pe cap. Informaţiile vin dinspre aparţinătorii celor mici. Conducerea şcolii, n-a fost căutată încă, dar există soluţii pentru toată lumea. Păduchii se tretează cu gaz. Nu se ştie, însă, dacă cei de la ISU vor fi de acord şi vor autoriza tratamentul tradiţional. De la drama din Colectiv, reţeta nu mai funcţionează, dar este valabilă. În aceste condiţii, pentru o bună rezolvare a cazului, cel mai bine ar fi ca doamna director să-şi dea foc singură la valiză şi să lase locul liber. E inadmisibil să se întâmple aşa ceva! Să nu intervii, conform sarcinilor de serviciu, atunci când e cazul.
Consiliul Local Slatina 2008-2012. Toată lumea merge la DNA!
Direcţia Naţională Anticorupţie îşi extinde cercetările la Slatina. Într-o cauză instrumentată de această instituţie, care vizează modul cum fostul preşedinte al Tribunalului Olt, Carmen Marinescu, a primit un teren din patrimoniul municipalităţii, vor fi audiate de către DNA persoane care au făcut parte din Consiliul Local Slatina în perioada 2008-2012. Cristian Bircea, Dan Bălăşescu, Victor Iacobescu, Radu Ioniţă, Ilie Buleandră, Florea Sterie, Constantin Mitrică, Vasile Popa, Marian Taifas, Marin Gubandru, pe lângă persoane din executiv, vor trebui să explice cum au avizat modul prin care s-a făcut transferul proprietăţii către fostul magistrat. Cei în cauză, care au intrat, intră şi vor intra la audieri, au, pentru început, calitatea de martori. Ce va urma, procurorul de caz ştie cel mai bine…