Acasă Interviu Interviu cu Olimpia Medaru, co-preşedinte Organizaţia Femeilor Liberale Olt

Interviu cu Olimpia Medaru, co-preşedinte Organizaţia Femeilor Liberale Olt

951
 
„Îmi iubesc meseria, caut mereu ce e mai bun în fiecare copil şi încerc să dezvolt acest «ceva», pentru că pe lume există mult mai multe lucruri importante care nu ţin de matematică sau de limba română”
 
 
Dascălul Olimpia Medaru este un liberal de convingere şi om de profesie. Meseria sa este una nobilă, una care produce generaţii de cetăţeni ce scriu, vorbesc şi iubesc româneşte. Olimpia Medaru este omul care se implică în proiecte, ce au ca scop final liniştea sufletească şi mulţumirea unui seamăn. Oricând, Olimpia Medaru poate discuta pe orice temă, fără nicio reţinere şi în cel mai onest mod. Asta am făcut şi noi: am provocat-o să ne răspundă la câteva întrebări, iar răspunsurile sunt adevărate lecţii din care toţi putem învăţa ceva…
 
– Ce a determinat-o pe Olimpia Medaru să intre în politică?
– Cred că dorinţa de implicare, faptul că îmi pasă de cei din jur, îmi pasă de comunitatea din care fac parte a fost motorul. La început, în anii ’94, ’95 am activat în Asociaţia Pro Democraţia, apoi, după alegerile din 1996, când activitatea acesteia în Olt a intrat în umbră, am aderat la APR pentru că am crezut că există „altfel de politică”, iar prin fuziunea cu PNL am ajuns membră a acestui partid ale cărui principii le apăr şi astăzi.
 
– A venit un nou ministru la Educaţie. Altul care vine cu reforme proprii? Ce aşteptări aveţi de la noul ministru Andrei Curaj?
– E nevoie de mult curaj la Ministerul Educaţiei pentru a depolitiza sistemul, pentru a pune pe linia de plutire învăţământul. Politizarea, subfinanţarea, improvizaţiile, au distrus sistemul de învățământ. Nu cred că un an este un termen serios pentru reforme adevărate în sistem. E nevoie de mai mult, trebuie să fie consens pe o lege care să fie aplicată de orice guvern, nu de modificări pe picior pentru a servi intereselor de grup. Am criticat actuala Lege nr. 1/2011 la momentul adoptării pentru că nu a fost supusă dezbaterii, ne amintim că a fost asumată de guvernul Boc, dar ea aşa cum era avea o filozofie și o logică. După modificarea prin ordonanțe de urgenţă nu se mai înțelege nimic din ea. Părerea mea e că avem nevoie de o nouă lege a educaţiei. Am citit astăzi programul de guvernare, învăţământul e prioritatea numărul 10 din 10.
 
– Sunteţi de acord cu depolitizarea sistemului de învăţământ. De ce nu ar fi şi de ce ar fi politicul bun în sistemul educaţional?
– Politizarea nu e bună în niciun sistem, cu atăt mai puţin în educație. Pentru că salariile sunt mici, învăţământul a ajuns ultima opţiune pentru tineri. E normal să fie aşa. Cum să trăieşti cu 900 sau 1.000 de lei pe lună, din care poate mai plăteşti şi navetă sau chirie?! Şi, când se mai găseşte câte-un îndrăgostit de meserie, nu are loc de cei nepoţi, soţii, amante, lipitori de afişe etc. După părerea mea ar trebui să fie nişte funcţii politice care să vină şi să plece cu guvernul, iar restul trebuie ocupate doar prin concursuri corecte. Aşa ar trebui să fie în toate domeniile, nu numai în educaţie. Să ajungi să schimbi şi femeia de serviciu e deja prea mult! Astăzi, în 2015, politizarea sistemului de învăţământ e mai mare decât în 1996 sau chiar 2004. Cine ar fi crezut?!
 
– Credeţi că a trădat Klaus Iohannis cauza PNL, aceea de a-l desemna premier pe Cătălin Predoiu atunci când ajuge preşedinte?
– Nu, Klaus Iohannis n-a trădat pe nimeni, încă. N-ar fi putut să-l desemneze pe Cătălin Predoiu, atâta timp cât PNL-ul nu a reuşit să coaguleze o majoritate pentru a putea să treacă un guvern prin parlament. PNL trebuie să câştige alegerile în 2016 pentru a desemna premierul.
 
– Care sunt cele mai noi activităţi ale Organizaţiei de Femei ale PNL Olt şi ce se află pe agenda de lucru a acestei structuri?
– În primul rând desfăşurăm la nivel local toate programele de la nivel naţional. „PNL are grijă de sănătatea ta” este unul dintre ele. În cadrul acestui proiect am desfăşurat activităţi de măsurare a tensiunii oculare, de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul mamar şi de strângere de semnături pentru promovarea proiectului Legii prevenţiei. Acest proiect legislativ este un obiectiv asumat de OFL la nivel naţional, de co-preşedintele organizaţiei, doamna deputat Lucia Varga. Reorganizarea la nivel local, cooptarea de noi membre şi promovarea a cât mai multor femei pe listele de candidaţi pentru alegerile locale şi parlamentare din anul 2016, sunt cele mai importante activităţi.
 
– De ce Organizaţia de Femei PNL Olt nu a propus şi o femeie în cadrul sondajului intern pentru desemnarea candidatului la Primăria Slatinei?
– Poate pentru că femeile sunt încă timide, poate sunt prea modeste, poate că nu a sosit momentul potrivit. Orice membru PNL s-ar fi putut înscrie. Toate colegele mele sunt persoane deosebite pe care eu le apreciez foarte mult şi cărora le mulţumesc pentru implicarea de care dau dovadă!
 
– Poate o femeie să conducă Slatina mai bine decât un bărbat? Ce ar motiva-o?
– Da, dacă o femeie poate conduce Parisul, cred că și Slatina poate fi condusă de o femeie.
Cred că o femeie ar fi motivată de dorința de a schimba în bine locul în care trăiește. Recunoașterea de care ne-am bucurat din partea președintelui Klaus Iohannis cu căteva zile înainte de a depune jurământul este relevantă: Este extrem de important aportul dumneavoastră la valoarea lui reală. De foarte multe ori, în politica României, locul şi importanţa doamnelor sunt clamate, dar nu realizate. Faptul că în acest mediu reuşiţi să vă impuneţi şi să obţineţi rezultatele remarcabile este un lucru excepţional. Este foarte important pentru noi toţi să continuaţi. Trebuie să rămâneţi implicate foarte activ în acest proces de reformare în cadrul noului PNL. Votul din 2 şi 16 noiembrie, în afară de faptul evident îmbucurător că m-a dus la preşedinţie, a arătat lucruri foarte clare: oamenii aşteaptă altfel de politică, făcută de altfel de partide. Nu putem să trimitem clasa politică acasă şi să o scoatem din sertar pe cea din rezervă, aşa că trebuie să reformăm partidele în aşa fel încât să funcţioneze mai bine, mai transparent” – Klaus Iohannis, 19 decembrie 2014.
 
– Ați amintit de Paris…
– Am pomenit de Paris şi nu pot să nu spun că sunt alături de francezi în durerea provocată de atentatele teroriste! Am fost profund marcată şi de tragedia de la Colectiv. Am plans de multe ori, m-am revoltat şi m-am rugat. M-am simţit într-un fel şi eu responsabilă pentru ţara pe care o lăsăm moştenire copiilor noştri. O ţară care nu ne place pentru că toate sistemele sunt profund corupte. Şi noi ce am făcut în aceşti 26 de ani?! Am ales mereu răul cel mai mic. Un lucru bun pe care l-am făcut a fost că am educat această generaţie de cetăţeni care vor forţa schimbarea sistemului politic.
 
– O dezbatere naţională sau locală despre învăţământ ar fi benefică. De ce nu ia nimeni în calcul organizarea unei astfel de întâlniri, nu sunt teme, nu e interes?
– Fac parte din Comisia Naţională pentru Educaţie şi Cercetare şi am participat la multe dezbateri. PNL are conturate idei de modificare a Legii Educaţiei. Unele dintre propunerile noastre au ajuns în discuţia parlamentului, de exemplu generalizarea programului „Şcoala după Şcoală” sau „Masă la şcoală”, în loc de cornul şi laptele. Săptămâna viitoare, pe 25 noiembrie 2015, va a avea loc o sedinţă cu tema ,,Formarea iniţială şi continuă pentru cariera didactică’”. Vă spuneam mai devreme că salariile profesorilor debutanţi sunt foarte mici, dar nici facultăţile nu-ţi bat capul prea mult cu formarea acestora. Modul în care este conceput examenul de definitivare, este, după părerea mea, perfectibil. Dezbateri a organizat şi ARACIP. Nu dezbaterile lipsesc, ci viziunea, voința politică şi consensul pentru un proiect care să nu fie al unui partid, ci al naţiunii.
 
– Care este poziţia OFL în raport cu educaţia făcută în unităţile de învăţământ din Olt?
– Educaţia oferită de unităţile de învăţământ din Olt este similară cu cea din alte judeţe. Există lucruri bune şi altele care trebuie să se schimbe. Atitudinea faţă de educaţie trebuie să se schimbe. Cred că pentru toți oamenii, copiii sunt importanți şi, de aceea, noi ca popor trebuie să ne definim prioritățile, iar educația e, fără indoială, una dintre ele.
 
– Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt poate fi considerată tehnocrată?
– Nu este, dar acesta nu e un reproș adresat conducerii ISJ, nu vreau să fac comentarii despre instituţia în care am lucrat şi eu, nu ar fi corect. Părerea mea este că inspectoratele şcolare sunt instituţii profund nereformate. Nu cred că s-au schimbat cu nimic în bine în ultimii 25 de ani, dimpotrivă, au devenit din ce în ce mai mult instrumente de politizare a sistemului. Cred că ele trebuie să-şi înceteze existenţa în forma pe care o ştim astăzi, să se transforme poate în nişte direcţii cu mai puţin personal, cu funcţii mai puține.
 
– Pe Marius Bălaşa mulţi liberali îl acceptă cu greu la Primăria Slatina. Dacă pierde, pe lângă el cine trebuie să mai plătească?
– Marius Bălaşa a fost desemant candidatul PNL la Primăria Slatina în urma unui sondaj şi ar trebui să fie acceptat de toată lumea. Nu mi se pare normal să-şi ia cineva jucăriile şi să plece acasă. Orice candidat poate să piardă sau să câştige alegerile. În acest moment prefer să cred că Marius Bălaşa va câştiga alegerile cu sprijinul nostru al tuturor, pentru că nu va putea să reuşeasă fără o echipă.
 
– Care sunt perspectivele politice şi profesionale ale Olimpiei Medaru?
– Din punct de vedere politic alegerile din 2016 sunt cele mai importante. Pentru PNL ele reprezintă un examen dificil. Generaţia tânără care până acum a crezut că votul nu contează s-a maturizat brusc şi va participa la următoarele alegeri, iar partidele vor fi obligate să fie mai atente la numele pe care le pun pe listă, mai ales dacă guvernul pune în aplicare măsurile despre care am citit în programul de guvernare. Personal nu cred că toţi politicienii trebuie să facă un pas în spate, nu sunt de acord cu generalizările, dar e clar că unii nu se mai pot prezenta în faţa oamenilor. Ca dascăl nu uit niciodată că elevii mei vor trăi într-o lume pe care noi n-o cunoaştem, despre care nu ştim cum va fi şi, ca să le fie mai uşor, încerc să-i determin să gândească. Îmi iubesc meseria, caut mereu ce e mai bun în fiecare copil şi încerc să dezvolt acest „ceva”, pentru că pe lume există mult mai multe lucruri importante care nu ţin de matematică sau de limba română…

2 COMENTARII

  1. Sa intelegem ca este vorba de o ” analiza sistemica”?. GRIP astepta si acum „diagnoza sistemica” generata de inspectia la C.T.Ion Mincu. Asteptam nume de profesori, in opinia PNL, care ar putea performa in management scolar. GRIP doreste dezbateri publice cu acestia. Oferta este adresata tuturor acelora ce se declara ca sunt „in slujba cetateanului”. GRIP are o multime de nume . Nu sunt „experti in management”, nu au treaba cu asemenea politica, dar sunt capabili de performanta administrativa.

  2. Cautam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time, circa 2-3 ore pe zi. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Detalii la adresa de email: sibnet@usa.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.